Ποιοι παράγοντες του ΑΕΠ θα καθορίσουν περισσότερο την ύφεση – Οι συνέπειες από την έλλειψη ρευστότητας στην ιδιωτική οικονομία

    Financial Times: Η Ευρωζώνη βρίσκεται ήδη σε ύφεση

     

     

    Δυο τα σενάρια του ΥΠΟΙΚ για την  φετινή οικονομική ύφεση. Το βασικό  σενάριο προβλέπει πτώση του ΑΕΠ  4,7% και το δυσμενές σενάριο  πτώση 7,9%. Οι συνέπειες στην οικονομία είναι δύσκολο να υπολογιστούν με ακρίβεια, αυτό που είναι εφικτό προς το παρόν είναι η στήριξη σε παραδοχές. Οι διεθνείς οργανισμοί στο ίδιο μήκος κύματος δίνουν για την Ελλάδα ένα εύρος ύφεσης από 1% μέχρι 10%.

    Οι σημαντικότεροι παράγοντες  που θα καθορίσουν το ύψος της ύφεσης: Υπάρχουν  κάποιες πρώτες ενδείξεις για το πως θα κινηθούν  τα  βασικά μεγέθη  που διαμορφώνουν την ανάπτυξη. Στις άμεσες ξένες επενδύσεις  προβλέπεται σε παγκόσμιο επίπεδο ύφεση από 5% έως 15 %  έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για  φετινή τους αύξησης  κατά  5%. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, διαχρονικά βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Τα τελευταία 2 έτη παρατηρήσαμε σημαντική άνοδο, όμως κατά κύριο λόγο οφειλόταν στις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις και όχι στην ίδρυση θυγατρικών εταιρειών που δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Επενδύσεις που έχουν προγραμματιστεί στην χώρα μας, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα  ενδέχεται να έχουν καθυστερήσεις ενώ άγνωστο παραμένει αν θα πραγματοποιηθούν οι συμφωνίες που υπεγράφησαν το τέλος του 2019 μεταξύ  Ελλάδας-Κίνας, οι οποίες προέβλεπαν μια σειρά συνεργασιών και επενδύσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

    Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας: Που στηρίζεται το ΑΕΠ, είναι το εμπορικό ισοζύγιο όπου αναμένουμε δυο βασικές αλλαγές. Πρώτον,  βραχυπρόθεσμα η πτωτική ζήτηση αγαθών  θα μειώσει τα επίπεδα της παραγωγής και δεύτερον  μακροπρόθεσμα  θα υπάρξει  μεγαλύτερος πιστωτικός κίνδυνος – μη πληρωμών των προμηθευτών από τους πελάτες τους- τόσο στις εισαγωγές όσο και τις εξαγωγές λόγω της γενικότερης ύφεσης. Οι συνέπειες, θα αποτυπωθούν μακροπρόθεσμα εξαιτίας της λειτουργίας των πιστώσεων οι οποίες έχουν μεγάλα χρονικά περιθώρια. Mια  ανθεκτική  οικονομία,  πρέπει να στηρίζεται περισσότερο στην εγχώρια κατανάλωση.  Η Ελλάδα όμως έχει αναιμική κατανάλωση εδώ και χρόνια, επομένως ποντάρει περισσότερο στις εμπορικές της σχέσεις.

    Δεύτερη μέρα από την άρση κυκλοφορίας: Mε την σταδιακή επανεκκίνηση των επιχειρήσεων, οι επιχειρηματίες κοιτούν πως θα εξισορροπήσουν τις προηγούμενες ζημιές. Λιγότερο αισθητό το Lock down έγινε στην επαρχία, αφού στις τοπικές κοινωνίες οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν ευκολότερα καθώς  γνωρίζονται μεταξύ τους και υπάρχει εμπιστοσύνη. Το γεγονός αυτό, συνέβαλε στην αύξηση της παραοικονομίας καθώς εντοπίστηκαν περιπτώσεις καταστημάτων που ήταν κλειστά βάση νόμου, όμως παρέδιδαν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους κατ’ οίκον και βέβαια  χωρίς απόδειξη.

    Πως θα επιταχύνουμε την ανάπτυξη; Η δημιουργία  μιας ειδικότερης  στρατηγικής είναι το πρώτο βήμα. Η μετάβαση από τα γενικά μέτρα σε πιο συγκεκριμένα  ανά κλάδο ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του και το ποσοστό συμβολής του στο ΑΕΠ, όσο πιο άμεσα επιτευχθεί τόσο πιο γρήγορα θα κλείσουν τα κενά της οικονομίας. Αναγκαία κρίνεται και η θέσπιση νέων οικονομικών πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ.

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή