Πλήγμα έως 2% στον τουρισμό από την σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς – Τέλος οι τουριστικές “διαρροές” από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας

Αναμένεται μικρότερο λειτουργικό κέρδος εφέτος για τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα λόγω υψηλότερου λειτουργικού κόστους και αυξήσεων στα είδη διατροφής, σε ένα περιβάλλον αύξησης επιτοκίων και χαμηλής ρευστότητας για τις επιχειρήσεις.

Στα 12, 7 δισ. ευρώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου

Πλήγμα 2% στον αριθμό των αφίξεων ξένων ταξιδιωτών και στα ταξιδιωτικά έσοδα είναι ικανή να προκαλέσει δυνητικά η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς στην Ελληνική τουριστική αγορά, με την τουριστική αγορά της Θεσσαλονίκης να πλήττεται ιδιαίτερα, καθώς στη συμπρωτεύουσα το 11% των διανυκτερεύσεων συνήθως πραγματοποιείται από Ισραηλινούς πολίτες, αναδεικνυόμενοι στην πρώτη αλλοδαπή εθνικότητα τουριστών της πόλης το 2022.

Ως τουρίστες, οι Ισραηλινοί ταξειδεύουν όλο το χρόνο στην Ελλάδα και δοκιμάζουν και αστικούς προορισμούς όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και τα Ιωάννινα, όπως επεσήμανε σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο απολογισμού ο απερχόμενος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πλήγμα που δέχθηκε ο τουρισμός στη Θεσσαλία και στη Μαγνησία από τις πρόσφατες καταστροφές, αναφέροντας, ότι το “στοίχημα” για τον τουρισμό της περιοχής, ιδίως του Πηλίου, είναι να μην χαθεί η τουριστική περίοδος των Χριστουγέννων. Όπως είπε, στο πλαίσιο τόνωσης του τουρισμού στη Θεσσαλία, τον Μάιο του 2024 θα φιλοξενηθεί στον Βόλο το πρώτο τουριστικό Φόρουμ που θα πραγματοποιήσει το Ελληνο-Γερμανικό Επιμελητήριο.

Ο κ.Τάσιος εκτίμησε ότι η εφετινή χρονιά θα είναι πολύ καλή για τον Ελληνικό τουρισμό συνολικά, εκτιμώντας ότι, το τουριστικό κενό στις αφίξεις και στα έσοδα που δημιουργήθηκε από τον Ρωσο-Ουκρανικό πόλεμο έχει πλέον αποκατασταθεί. Ο απερχόμενος πρόεδρος των ξενοδόχων αναμένει μικρότερο λειτουργικό κέρδος για τα ξενοδοχεία εφέτος στην Ελλάδα λόγω υψηλότερου λειτουργικού κόστους και αυξήσεων στα είδη διατροφής, σε ένα περιβάλλον αύξησης επιτοκίων και χαμηλής ρευστότητας για τις επιχειρήσεις. Θετικές είναι οι εκτιμήσεις του ιδίου και για τις προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού το 2024.

Τέλος, αναφορικά με το περιβαλλοντικό τέλος, ο κ. Τάσιος ζήτησε αυτό να αποκτήσει ανταποδοτικό χαρακτήρα για τους τοπικούς προορισμούς και να εφαρμόζεται μόνον στο εξάμηνο Απρίλιος-Ιανουάριος.

Καμία δημοσίευση για προβολή