Πληθωρισμός: Η Λαγκάρντ προϊδεάζει για μακρά περίοδο υψηλών επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ

Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να οδηγήσει το επιτόκιο στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων σε ιστορικό υψηλό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του πληθωρισμού στον επίσημο στόχο του 2%, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Μακροπρόθεσμα υψηλά επιτόκια

«Θεωρούμε ότι τα επιτόκια πολιτικής μας έχουν φτάσει σε επίπεδα που, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο μας», είπε η Λαγκάρντ μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει μια διαδικασία προσαρμογής, «με τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα των υπηρεσιών να μετριάζεται και τη συνολική δυναμική να επιβραδύνεται».

Υπενθυμίζεται πως η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο στο 4% αυτόν τον μήνα – ένα επίπεδο που οι περισσότεροι οικονομολόγοι και επενδυτές εκτιμούν ότι θα είναι το αποκορύφωμα, σε μια νομισματική σύσφιξη που θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο για την εξάλειψη του πληθωρισμού. H πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ παρέμεινε, σε γενικές γραμμές, στάσιμη το α’ εξάμηνο του 2023 και οι πρόσφατοι δείκτες δείχνουν περαιτέρω εξασθένηση το τρίτο τρίμηνο.

Στόχος ο πληθωρισμός στο 2%

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίσει πως ο πληθωρισμός θα επιστρέψει έγκαιρα στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, λέγοντας ότι «για να ενισχύσουμε την πρόοδο προς τον στόχο μας, αποφασίσαμε να αυξήσουμε τα βασικά μας επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης νωρίτερα αυτό το μήνα. Με βάση την πιο πρόσφατη εκτίμησή μας, θεωρούμε ότι τα επιτόκια πολιτικής μας έχουν φτάσει σε επίπεδα που, διατηρούμενα για αρκετά μεγάλη διάρκεια, θα συμβάλουν ουσιαστικά στην έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο μας».

Από την άλλη, εξήγησε ότι «οι μελλοντικές μας αποφάσεις θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα καθοριστούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα, βασίζοντας τις αποφάσεις μας στην εκτίμησή μας για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεδομένων, της δυναμικής του υποκείμενου πληθωρισμού και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής».

Ζήτησε αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας

Παράλληλα, τόνισε ότι «καθώς η ενεργειακή κρίση εξασθενεί, οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεχίσουν να ανακαλούν τα μέτρα στήριξης για να αποφύγουν αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων. Ταυτόχρονα, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να σχεδιαστούν ώστε να καταστήσουν την οικονομία της ζώνης του ευρώ πιο παραγωγική και να μειώσουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος. Ένα ισχυρό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης είναι συντριπτικά προς το κοινό μας συμφέρον.
Ως εκ τούτου, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για τη μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ έως το τέλος του έτους».

 

Καμία δημοσίευση για προβολή