Πληθωρισμός: Μειώνεται στην Ευρωζώνη, αλλά οι οικονομολόγοι δεν είναι και πολύ αισιόδοξοι

για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2021, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο μειώθηκε στην Ευρωζώνη, στο 10% από 10,6% τον Οκτώβριο

Τα νέα από την Eurostat ήταν καλά: για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2021, ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο μειώθηκε στην Ευρωζώνη, στο 10% από 10,6% τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα οποία επικαλείται η Deutsche Welle, το υψηλότερο ποσοστό πληθωρισμού εμφανίζει η Λετονία (21,7%) και ακολουθεί η Λιθουανία (21,4%). H Ελλάδα κυμαίνεται στο 9%, δηλαδή λίγο κάτω από τον μέσο όρο των «19». Υπάρχει, λοιπόν, ελπίδα ότι υποχωρεί η μάστιγα του πληθωρισμού, που τόσα δεινά εγκυμονεί για καταναλωτές, αποταμιευτές και δανειολήπτες; Προς το παρόν οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Χαρακτηριστική η εκτίμηση του επικεφαλής οικονομολόγου της Commerzbank, Γιοργκ Κρέμερ.

«Δομικός πληθωρισμός»

«Παρά την ανακούφιση για μία αισθητή πτώση του πληθωρισμού τον Νοέμβριο», αναφέρει ο Κρέμερ στο Reuters, «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένει στο ιστορικό υψηλό 5% ο “δομικός πληθωρισμός”, που δεν περιλαμβάνει προϊόντα επιρρεπή σε συγκυριακές αυξήσεις, όπως η ενέργεια, τα τρόφιμα και τα ποτά. Οι πληθωριστικές πιέσεις μάλλον θα διατηρηθούν στα επόμενα χρόνια. Δεν έχει επιλυθεί το πρόβλημα του πληθωρισμού στην ευρωζώνη. Σε αυτό το συμπέρασμα συντείνουν τόσο οι πληθωριστικές προσδοκίες των πολιτών, όσο και οι σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις».

«Φωτιά» η ενέργεια

Τον πληθωρισμό συνεχίζουν να τροφοδοτούν οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας (+34,9% σε ετήσια βάση στα τέλη Νοεμβρίου, έναντι +41,5% στα τελη Οκτωβρίου). Ανάμεικτες εντυπώσεις από τον Αλεξάντερ Κρούγκερ, επικεφαλής οικονομολόγο της ιδιωτικής τράπεζας Hauck Aufhäuser Lampe στη Φρανκφούρτη. «H αποκλιμάκωση του πληθωρισμού είναι μία ευχάριστη αποτύπωση της στιγμής», τονίζει ο Γερμανός αναλυτής στο Reuters. «Αυτό δεν σημαίνει ότι ξεπεράσαμε τη δύσκολη συγκυρία, αν και δεν αποκλείεται να έχουμε αφήσει πίσω μας τα χειρότερα. Φαίνεται όμως ότι ο δομικός πληθωρισμός συνεχίζει να πιέζει. Θα χρειαστούν μήνες για να δούμε μία διαρκή και σταθερή υποχώρηση. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν έχει λόγο να μην επιμείνει στην πολιτική της για περαιτέρω αύξηση επιτοκίων».

Τι θα κάνει η ΕΚΤ

Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 15 Δεκεμβρίου. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την τρίτη, διαδοχική άνοδο επιτοκίων εντός του έτους. Ωστόσο, ήδη πριν γίνουν γνωστά τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι έχει εκλείψει η δυναμική για μία «γενναία» αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης. Και τώρα; Ο Τόμας Γκίτσελ, επικεφαλής οικονομολόγος της VP Bank με έδρα το Λιχτενστάιν, εκτιμά ότι μετά τα στοιχεία Νοεμβρίου για τον πληθωρισμό ευνοούνται οι εισηγήσεις «εκείνων που προτείνουν μία πιο μετριοπαθή άνοδο των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης», αν και «αυτό δεν σημαίνει ότι ο κύκλος της ανόδου φτάνει στο τέλος του».

«Δεν είναι προσωρινό φαινόμενο»

Στο ίδιο μήκος κύματος η γερμανική οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt υπενθυμίζει πρόσφατη δήλωση της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι τα «επίκαιρα οικονομικά στοιχεία» θα αποτελέσουν σημαντικό κριτήριο για την απόφαση της 15ης Δεκεμβρίου, περισσότερο απ’ ότι στο παρελθόν.Την έντονη ανησυχία του για τον πληθωρισμό εκφράζει ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ. Μιλώντας στο Γερμανικό Πρακτορειο Ειδήσεων (dpa) ο Γάλλος τραπεζίτης υπενθυμίζει ότι «στη δεκαετία του ’70 είχαμε χάσει τον έλεγχο του πληθωρισμού για μία περίοδο και γνωρίζουμε πλέον ποιες είναι οι συνέπειες όταν χάνεις τον έλεγχο». Ο ίδιος θεωρεί ότι και σήμερα «ο πληθωρισμός δεν είναι προσωρινό φαινόμενο» και γι αυτό «η εγρήγορση της ΕΚΤ κρίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ».

Καμία δημοσίευση για προβολή