Πληθωρισμός: Νέο ιστορικό ρεκόρ με 9,1% στην Ευρωζώνη. Ελαφρά επιβράνδυση στην Ελλάδα με 11,1% ( από 11,3%)

Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αυξάνεται καθώς αποσύρεται η στήριξη στο κόστος ενέργειας

Ιστορικό ρεκόρ έπιασε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, φτάνοντας στο στο 9,1% από 8,9% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

  • Το άλμα των τιμών στην ενέργεια παραμένει ιλιγγιώδες, με ετήσιο ρυθμό 38,3% τον Αύγουστο σε σύγκριση με 39,6% τον Ιούλιο. Ακολουθούν τα τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (10,6% σε σύγκριση με 9,8% τον Ιούλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (5,0% σε σύγκριση με 4,5% τον Ιούλιο) και οι υπηρεσίες (3,8% σε σύγκριση με 3,7% τον Ιούλιο).
  • Σε μηνιαία βάση ο πληθωρισμός αυξήθηκε 0,5% τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.
  • Ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, σκαρφάλωσε στο 4,3% τον Αύγουστο, από 4% τον Ιούλιο.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα: 11,1% τον Αύγουστο, από 11,3% τον Ιούλιο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός επιβράδυνε ελαφρώς στο 11,1% τον Αύγουστο, από 11,3% τον Ιούλιο.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 8,8% τον Αύγουστο από 8,5% τον προηγούμενο μήνα, στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη, επιβράδυνε στο 6,5% από 6,8%, ενώ στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη, ενισχύθηκε στο 9% από 8,4%.

Διψήφια ποσοστά μαζί με την Ελλάδα καταγράφουν Εσθονία (25,2%), Λιθουανία (21,1%), Λετονία (20,8%), Ολλανδία (13,6%), Σλοβακία (13,3%), Σλοβενία (11,5%), Βέλγιο (10,5%) και Ισπανία (10,3%).

ΕΚΤ: Προς μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Τα χειρότερα ωστόσο έρχονται… Οι ρωσικοί εκβιασμοί ξεκίνησαν από πολύ νωρίς, πυροδοτώντας νέα έκρηξη στις τιμές πολύ πριν ξεκινήσει ο δύσκολος χειμώνας.

Υπό το φως των εξελίξεων αυτών ο πληθωρισμός εκτιμάται πως θα αγγίξει διψήφιο ποσοστό μέσα στο φθινόπωρο, ήτοι πολύ πριν τα τέλη της χρονιάς και να παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα για περισσότερο διάστημα από ότι αναμενόταν.

Συγκεκριμένα, οι περισσότερες προβλέψεις κάνουν λόγο για διαμόρφωση του δείκτη πάνω από το 10% τον Οκτώβριο. Αντιστοίχως, ακολουθεί μια σειρά επί τα χείρω αναθεωρήσεων και για την πορεία του δείκτη την επόμενη χρονιά.

Ενδεικτικά οι οικονομολόγοι του Consensus Economics αναθεώρησαν ανοδικά τις εκτιμήσεις τους για τον πληθωρισμό του 2023 κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα,  κατά μέσο όρο πάνω από το 4%, ήτοι σε διπλάσια επίπεδα σε σχέση με το στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ.

Τα στοιχεία αναμένεται να ενισχύσουν την ανησυχία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις πληθωριστικές προσδοκίες. Οι αναλυτές δεν αποκλείουν πλέον η ΕΚΤ να πραγματοποιήσει στην επόμενη συνεδρίαση της τον Σεπτέμβριο μια ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της, κατά 75 μονάδες βάσης, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να χαλιναγωγήσει τις τιμές.

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή