“Πληθωριστική” αύξηση 9,2% στις πωλήσεις σούπερ μάρκετ – Στο 1/4 των πωλήσεων τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας

Στο πληθωριστικό περιβάλλον του τελευταίου έτους, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αύξησαν το επί συνόλου μερίδιό τους από 24,4% σε 24,8%.

Αύξηση πωλήσεων 9,2% κατέγραψε στο εννεάμηνο 2023 το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων – σούπερ μάρκετ – στην Ελλάδα, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με έρευνα της NielsenIQ. Σε αυτήν περιλαμβάνεται η εξέλιξη των πωλήσεων σε καταστήματα τροφίμων επιφάνειας άνω των 100 τ.μ., σε ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, εξαιρούμενων των νησιών.

Με βάση την έρευνα, τα ταχυκίνητα καταναλωτικά προϊόντα (FMCGs) καταγράφουν αύξηση 9,5% στο εννεάμηνο 2023, η οποία όμως αντανακαλά μόνον τον την αύξηση στις τιμές τους – κατά 10,4% έναντι 3,6% για τον πληθωρισμό – καθώς ο όγκος πωλήσεών τους μάλιστα κατέγραψε οριακή υποχώρηση 0,8%.

Στις επιμέρους κατηγορίες ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων καταγράφεται αύξηση 10,9% σε αξία ονομαστικών πωλήσεων τροφίμων και ποτών, η οποία οδήγησε σε πτώση του όγκου πωλήσεων κατά 1,5%, με την αντίστοιχη αύξηση της ονομαστικής αξίας πωλήσεων ειδών προσωπικής υγιεινής κατά 4,3% να συνοδεύεται και από αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά +4,5%, πάντα σε σύγκριση με το εννεάμηνο 2022.

Στο πληθωριστικό περιβάλλον του τελευταίου έτους, τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας αύξησαν το επί συνόλου μερίδιό τους από 24,4% σε 24,8% – το ένα τέταρτο των πωλήσεων – με ολοένα και περισσότερους καταναλωτές να πείθονται και για την προσφερόμενη ποιότητά τους σε σύγκριση με τα επώνυμα προϊόντα.

Η αγοραστική συμπεριφορά των Ελλήνων φαίνεται να επηρεάζεται σημαντικά από την αύξηση των προωθητικών ενεργειών του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων (σούπερ μάρκετ), με έναν στους δύο καταναλωτές να δηλώνει, ότι ενδέχεται να αλλάξει την επιλογή του όχι μόνο σε επίπεδο προϊόντος, αλλά ακόμη και σε επίπεδο καταστήματος, προκειμένου να επιτύχει μια καλύτερη αγορά.

Καμία δημοσίευση για προβολή