Πλούσια η ατζέντα των συζητήσεων Μητσοτάκη-Σολτς στο Βερολίνο – Οικονομία, μεταναστευτικό και ενέργεια στο επίκεντρο

Η σταδιακή ισχυροποίηση της Ελληνικής οικονομίας, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου, επηρεάζουν θετικά τις διμερείς Ελληνο-Γερμανικές σχέσεις, αφήνοντας πίσω εντάσεις που προέκυψαν τα χρόνια της κρίσης χρέους.

κ.κ. Μητσοτάκης και Σολτς

Συνάντηση με το Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, θα έχει αύριο στο Βερολίνο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αντικείμενο συνομιλιών την οικονομία, το μεταναστευτικό, την ενέργεια, καθώς και περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις εν μέσω της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Κυβερνητικές πηγές παρατηρούν, ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Γερμανική πρωτεύουσα πραγματοποιείται σε μια συγκυρία κατά την οποία η Ελληνική οικονομία έχει περάσει σε επόμενο, “αναβαθμισμένο” στάδιο, μετά από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (IG) για το Ελληνικό αξιόχρεο, ενώ παράλληλα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση δείκτη χρέους στον κόσμο το 2022 (ως προς το ΑΕΠ) και πλέον βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, επιδόσεις υψηλότερες από ανεπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ισχυροποίησης της Ελλάδος επηρεάζονται θετικά και οι Ελληνο-Γερμανικές σχέσεις, αφήνοντας πίσω εντάσεις που προέκυψαν τα χρόνια της κρίσης χρέους. Αυτό φαίνεται πως θα είναι και το μήνυμα που θα εκπέμψει με την επίσκεψη του στο Βερολίνο ο κ.Μητσοτάκης, με τα ζητήματα της οικονομίας, τόσο τα διμερή, όσο και αυτά που άπτονται της Ευρωπαϊκής ατζέντας, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων με τον κ.Σολτς. Άλλωστε, βρίσκεαι ακόμα σε εξέλιξη η κρίσιμη διαπραγμάτευση για το καθοριστικό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της Ε.Ε., στην οποία η Ελλάδα διεκδικεί περισσότερους πόρους για το μεταναστευτικό, αλλά και την προσαρμογή αυτού στην κλιματική αλλαγή και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ακόμη ένα ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει τους δύο ηγέτες είναι η ενέργεια και συγκεκριμένα η διασυνδεσιμότητα, καθώς η Ελλάδα αποτελεί κόμβο διαμεταφοράς ενέργειας στο διάδρομο Νότου-Βορρά, μια γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία και επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Το μεταναστευτικό βεβαίως και θα συζητηθεί με τον Γερμανό καγκελάριο, ένα ζήτημα στο οποίο εξαρχής η Ελλάδα επέμενε πως είναι Ευρωπαϊκό, κατά συνέπεια χρήζει συνολικής Ευρωπαϊκής απάντησης, με βασική προτεραιότητα την ανάγκη προστασίας των συνόρων, αρχή που πλέον αποτελεί Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Σολτς αναμένεται επίσης να ανταλλάξουν απόψεις για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, με έμφαση στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Δυτικά Βαλκάνια, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, καθώς και όλα τα ζητήματα ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Σήμερα το απόγευμα, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής του CDU, Φρίντριχ Μερτς. Εν συνεχεία, θα έχουν δημόσια συζήτηση στο Ίδρυμα Konrad Adenauer (KAS), την οποία θα προλογίσει ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Νόρμπερτ Λάμμερτ. Το βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο δείπνο ηγετών (Ελλάδος, Κύπρου, Αυστρίας, Λιθουανίας, Βελγίου και Ουγγαρίας) που φιλοξενεί στην καγκελαρία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στο πλαίσιο άτυπων συζητήσεων ανά ομάδες με τους ηγέτες της Ε.Ε. για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε. το πρώτο εξάμηνο του 2024.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η συζήτηση για την Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε. άνοιξε στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Γρανάδας και αφορά στους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε. τις γεωπολιτικές προκλήσεις, αλλά και με ποιο τρόπο θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα, συζητώντας περί της διεύρυνσης της ΕΕ, την ανθεκτικότητα και την ανταγωνιστικότητά της.

Καμία δημοσίευση για προβολή