Ποιά θετικά μέτρα θα διατηρηθούν το 2021 και το 2022 και ποιά όχι – Τα μηνύματα από την Κομισιόν

Κομισιόν επιβολή πλαφόν

Αισιοδοξία επικρατεί στην Αθήνα μετά την  πρόταση της Κομισιόν για διατήρηση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2022, καθώς εκτιμάται ότι  ανοίγει τον δρόμο για τη διατήρηση, τουλάχιστον κατά το επόμενο έτος, των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και της απάλειψης της εισφοράς αλληλεγγύης, που θεσπίστηκαν ως προσωρινά μέτρα στον προϋπολογισμό του 2021.

Ικανοποίηση αλλά και αυτοσυγκράτηση 

Εφόσον εγκριθεί η πρόταση της Κομισιόν, όπως αναμένεται, η πιθανότητα να διατηρηθούν τα μέτρα είναι ισχυρή.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, πως τα μέτρα θα έχουν και πάλι τη μορφή προσωρινού, αφού η ευελιξία που δίνεται έχει κι αυτή προσωρινό χαρακτήρα.

Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να κινηθούν προσεκτικά. Θεωρούν ότι είναι ακόμη νωρίς για αποφάσεις, δεδομένου ότι ούτε οι ευρωπαϊκοί κανόνες έχουν οριστικοποιηθεί, ούτε το τοπίο που θα αφήσει πίσω της η πανδημία έχει ξεκαθαρίσει.

Επιπλέον, λαμβάνουν υπόψη τους τις αναταράξεις στις αγορές και σημειώνουν ότι δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο τις συνθήκες δανεισμού της χώρας, εμφανίζοντας ένα έλλειμμα που θα προκαλέσει ανησυχίες.

Σημειώνεται ότι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες έχει κόστος 816 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό.

Αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα που καταβάλλουν οι ίδιοι και οι εργοδότες. Η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα έχει κόστος 767 εκατ. ευρώ.

Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τη μειωμένη προκαταβολή φόρου

Σχετικώς με το μέτρο της μειωμένης προκαταβολής φόρου, πάντως, που εφαρμόσθηκε, επίσης εκτάκτως, το 2020, σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ), οι εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου παραμένουν αρνητικές ως προς την επανάληψή του φέτος, δεδομένης της πίεσης που ασκείται στον προϋπολογισμό.

Το μέτρο είχε κοστίσει 1,6 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020.

Φέτος είναι μια χρονιά που δεν επιτρέπει περαιτέρω επιβαρύνσεις, δεδομένου ότι ήδη έχουν συσσωρευθεί πολλές εξαιτίας της παράτασης των lockdowns. Εκτός εάν τα πράγματα αλλάξουν τους επόμενους μήνες.

Η αλήθεια είναι ότι, προς το παρόν, το οικονομικό επιτελείο καίει ο φετινός προϋπολογισμός και όχι ακόμη αυτός του 2022. Αυτή τη στιγμή, προσπαθεί να κρατήσει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να στηρίξει την ανάκαμψη, αλλά και να μην ξεφύγει σε επικίνδυνα δημοσιονομικά μονοπάτια.

Δυσβάστακτο το κόστος της στήριξης όσων έχουν πληγεί από την πανδημία

Το κόστος των μέτρων στήριξης έχει ήδη σκαρφαλώσει από τα 7,5 δισ. του προϋπολογισμού στα 11,6 δισ. ευρώ συνολικά, σύμφωνα με όσα ανέφερε η Κομισιόν στην έκθεσή της για την 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, αλλά επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι τρεις εβδομάδες επιπλέον lockdown, μέχρι και τις 19 Μαρτίου, θα κοστίσουν περίπου 750 εκατ. ευρώ. Και το μέλλον είναι αβέβαιο…

Στοχευμένα μέτρα

Με αυτά τα δεδομένα, ο σχεδιασμός των επόμενων μέτρων στήριξης γίνεται στη βάση της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης στόχευσής τους, όπως επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία τελευταίως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Αμεση προτεραιότητα, όπως αναφέρει, ιδίως στο πλαίσιο του μέτρου της κάλυψης παγίων δαπανών είναι να σωθούν οι επιχειρήσεις, καθώς και οι θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν εξαιτίας του κορωνοϊού.

Στόχευση θα υπάρχει και στη ρύθμιση των οφειλών των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Δεν θα είναι ένα γενικό «κούρεμα» της οφειλής, ίδιο για όλους.

Καμία δημοσίευση για προβολή