Ποιες κυρώσεις; Η Ρωσία με την ταχύτερη ανάπτυξη από όλες τις μεγάλες οικονομίες, προβλέπει το ΔΝΤ

Ανθεκτική παραμένει η οικονομία της Ρωσίας παρά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων, παρουσιάζοντας μάλιστα και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ανάμεσα στις προηγμένες οικονομίες του κόσμου

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένει ότι η Ρωσία θα αναπτυχθεί κατά 3,2% φέτος, σημαντικά περισσότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Όπως μεταδίδει το BBC, η οικονομία της Ρωσίας παραμένει ανθεκτική παρά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων, παρουσιάζοντας μάλιστα και τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ανάμεσα στις προηγμένες οικονομίες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές πετρελαίου «διατηρήθηκαν σταθερές» και οι κρατικές δαπάνες «παρέμειναν υψηλές» συμβάλλοντας στην ανάπτυξη, δήλωσε το ΔΝΤ.

Συνολικά, ενημέρωσε ότι η παγκόσμια οικονομία ήταν «αξιοσημείωτα ανθεκτική». «Παρά τις πολλές δυσοίωνες προβλέψεις, ο κόσμος απέφυγε την ύφεση, ενώ το τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκε σε μεγάλο βαθμό ανθεκτικό», ανέφερε το ΔΝΤ.

Παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Κρεμλίνο για την εισβολή του στην Ουκρανία, το ΔΝΤ αναβάθμισε τις προβλέψεις του Ιανουαρίου για τη ρωσική οικονομία φέτος και δήλωσε ότι ενώ η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη το 2025, θα εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, στο 1,8%.

Οι επενδύσεις από εταιρικές και κρατικές επιχειρήσεις και η «ευρωστία της ιδιωτικής κατανάλωσης» εντός της Ρωσίας είχαν προωθήσει την ανάπτυξη παράλληλα με τις ισχυρές εξαγωγές πετρελαίου, σύμφωνα με την Πέτια Κόεβα Μπρουκς, αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ.

Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς πετρελαίου στον κόσμο και τον Φεβρουάριο, το BBC αποκάλυψε ότι εκατομμύρια βαρέλια καυσίμων από ρωσικό πετρέλαιο εξακολουθούν να εισάγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο παρά τις κυρώσεις.

Παράλληλα, οι εξαγωγές πετρελαίου και αγαθών σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα σε υψηλές τιμές, της επέτρεψαν να επιτύχει ισχυρά έσοδα, τροφοδοτώντας την «μηχανή» της ρωσικής οικονομίας. Επίσης, το στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα της Ρωσίας έχει επεκταθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του πολέμου, καθώς οι αμυντικές δαπάνες και η παραγωγή έχουν εκτοξευθεί. Εν ολίγοις, η Ρωσία έχει προσαρμοστεί σε μια «νέα κανονικότητα», καθώς η οικονομία της έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του πολέμου, αναφέρεται επίσης στην έκθεση του ΔΝΤ.

Αισιοδοξία για τον πληθωρισμό

Εκτός όμως από το ΔΝΤ, στα θετικά οικονομικά στοιχεία αναφέρθηκε και η Διοικητής της Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina, η οποία δήλωσε στους βουλευτές της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας στις 8 Απριλίου ότι η παραγωγή στη χώρα περιορίζεται από τις ελλείψεις εργαζομένων, σύμφωνα με το Reuters, ωστόσο – όπως σημέιωσε – η ρωσική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Την περασμένη εβδομάδα, η Nabiullina εξέφρασε επίσης αισιοδοξία για τον πληθωρισμό της Ρωσίας (7,7% τον Μάρτιο), λέγοντας ότι πιστεύει ότι η κορύφωση έχει περάσει, αν και είναι πολύ νωρίς για να αρχίσει η μείωση των επιτοκίων.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αναμένεται να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο στο 16% στην επόμενη συνεδρίαση για τον καθορισμό των επιτοκίων στις 26 Απριλίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters τον περασμένο μήνα.

Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι τα επιτόκια θα διαμορφωθούν στο 12,5% μέχρι το τέλος του 2024, ανέφερε το Reuters την περασμένη εβδομάδα, πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για πληθωρισμό 4%.

Έχοντας ξεκινήσει την πέμπτη θητεία του στην εξουσία, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έχει υποσχεθεί να ενισχύσει το βιοτικό επίπεδο στη Ρωσία, με αυξημένες δαπάνες για την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις δημόσιες υποδομές.

Έδωσε επίσης σήμα ότι θα αυξηθούν οι φόροι για τις μεγαλύτερες εταιρείες και τους πλούσιους.

  • Mε πληροφορίες από CNBC, Reuters, BBC

Καμία δημοσίευση για προβολή