Ποιες νέες φοροελαφρύνσεις μπορεί να εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης- Ποιο μήνυμα στέλνει ο υπουργός Οικονομικών

Ποιες νέες φοροελαφρύνσεις μπορεί να εξαγγείλει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στις 7 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει, μετά την ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα στοιχεία για την ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο του έτους και θα έχει μια καλύτερη εικόνα για την πορεία του ΑΕΠ το 2021.

Ωστόσο, η σημαντικότατη αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό τον Αύγουστο φαίνεται ότι δημιουργεί τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να υπάρξουν νέες μειώσεις φόρων το 2022 παρά το γεγονός ότι οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού και η αποκατάσταση των πληγεισών περιοχών  δημιουργούν επιπλέον  δαπάνες στον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» θεωρούν δεδομένο ότι θα ανατραπεί επί το θετικότερον η πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% το τρέχον έτος κάτι που δεν αποκλείει και με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Προς αναβάθμιση η πρόβλεψη για τον ρυθμό ανάπτυξης

Ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος στην πρόβλεψη του υπουργείου είπε ότι «αυτή είναι ρεαλιστική, εφικτή και κατά πάσα πιθανότητα συντηρητική». Παρέθεσε δε μια σειρά από στοιχεία που δείχνουν ότι το οικονομικό κλίμα επέστρεψε στα προ της πανδημίας επίπεδα, με πολύ καλούς ρυθμούς ανόδου της βιομηχανικής παραγωγής, την άνοδο κατά 41,7% της οικοδομικής δραστηριότητας, την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 27,4% τον Ιούλιο σε σχέση με το 2019 -ο ρυθμός, όπως είπε, βαίνει αυξανόμενος ανά μήνα, άρα αυξάνεται η κατανάλωση- τη μείωση των τουριστικών πτήσεων  κατά 31,9% έως τις 16 Αυγούστου σε σχέση με το 2019 – αυτό σημαίνει ότι έχουμε φθάσει στο 70% του 2019) και την αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι σε 631 ευρώ από 557 ευρώ το 2019.

Οι μειώσεις φόρων που θα εξαγγείλει ο Κ. Μητοστάκης στην ΔΕΘ

Με αυτά τα δεδομένα και εφόσον επιβεβαιωθούν οι αισιόδοξες προβλέψεις μιας σειράς παραγόντων της ελληνικής οικονομίας αλλά και ξένων οίκων θεωρείται σφόδρα πιθανό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξαγγείλει από το βήμα των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης την επέκταση του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα και την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοικτό ο κ. Σταϊκούρας λέγοντας χαρακτηριστικά «θέλουμε να βελτιώσουμε το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και πρέπει να συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη μείωση των φόρων και εισφορών, που εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο τα επόμενα χρόνια. Εάν υπάρξει επιπλέον χώρος, και αισιοδοξώ ότι θα υπάρξει, θα συζητήσουμε με τον πρωθυπουργό και θα προτεραιοποιηθούν οι περαιτέρω μειώσεις φόρων και εισφορών».

“Κλέιδωσε” η νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Πάντως και για το επόμενο έτος έχουν «κλειδώσει» το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 μονάδες και η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 24% στο 22%.

Όσον αφορά τη λειτουργία της οικονομίας το επόμενο διάστημα αλλά και το 2022, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών «δεν είναι επιλογή της κυβέρνησης ένα lockdown. Έχει κόστος και για την πραγματική οικονομία και για τα δημόσια οικονομικά. Συνεχίζουμε μέσα από επιχειρήματα να προσπαθούμε να πείσουμε και το υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνίας να εμβολιαστεί. Αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να πάρουμε και συγκεκριμένα μέτρα για να γίνει η ταχύτερη επιστροφή στην κανονικότητα σε ό,τι αφορά στην ιδιωτική και δημόσια ασφάλεια».

Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης για μη είσοδο των ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους (εστίαση, κινηματογράφους κ.ά.), ο κ. Σταϊκούρας είπε πως «οποιοσδήποτε περιορισμός στην εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας έχει κόστος για την οικονομία, άρα θα έχει ένα κόστος, για το οποίο δεν μπορεί να γίνει ακριβής μέτρηση. Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε, θα πρέπει κάποιος να μετρήσει και το κόστος να μην λειτουργούσε καθόλου αυτό το τμήμα της οικονομίας, λόγω πολύ πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Άρα, η ωφέλεια από τη μη λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων είναι πολλαπλάσια του κόστους από τη μη εύρυθμη λειτουργία κάποιων τομέων της οικονομίας. Εκτιμούμε ότι με αυτούς τους όρους η πραγματική οικονομία θα λειτουργήσει ικανοποιητικά».

Καμία δημοσίευση για προβολή