Ποιούς όρους βάζει ο Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος: Θέλει «ουδέτερη ζώνη» σε Ουκρανικό έδαφος

Μια μέρα μετά την επανεκλογή Πούτιν ο Πεσκόφ ανακοινώνει τους όρους της Μόσχας για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα (18/3) ότι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί το Ρωσικό έδαφος από τις Ουκρανικές επιθέσεις είναι η δημιουργία μιας νεκρής ζώνης που θα θέσει τις ρωσικές περιοχές εκτός του βεληνεκούς των ουκρανικών πυρών.

Το Κρεμλίνο σχολίασε αφού ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας τέτοιας ζώνης σε ομιλία του μετά την επανεκλογή του την Κυριακή.

Σύμφωνα με το Reuters, σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε:

«Με φόντο τις επιθέσεις (ουκρανικών) μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τους βομβαρδισμούς του εδάφους μας, σε δημόσιες εγκαταστάσεις, κτίρια κατοικιών, πρέπει να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια αυτών των εδαφών. Μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με τη δημιουργία κάποιου είδους “ουδέτερης ζώνης”, έτσι ώστε κάθε μέσο που χρησιμοποιεί ο εχθρός για να μας χτυπήσει να είναι εκτός ορίων».

Αφού κέρδισε την επανεκλογή του, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν αποκλείει τη δημιουργία μιας τέτοιας ζώνης στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε από πλευράς του: «Δεν αποκλείω, λαμβάνοντας υπόψη τα τραγικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα σήμερα, να αναγκαστούμε κάποια στιγμή, όταν το κρίνουμε σκόπιμο, να δημιουργήσουμε μια “ζώνη” στα εδάφη που βρίσκονται σήμερα υπό το καθεστώς του Κιέβου».

Τονίζεται ότι ο Πούτιν αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά δήλωσε ότι μια τέτοια ζώνη θα πρέπει ίσως να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να εμποδίζει τα όπλα ξένης κατασκευής να πλήττουν το ρωσικό έδαφος.

Έκανε το σχόλιο αυτό αφού ρωτήθηκε αν θεωρεί απαραίτητο να καταλάβει η Ρωσία την περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας, η οποία συνορεύει με το Μπέλγκοροντ, μια ρωσική επαρχία που δέχεται τακτικές επιθέσεις από τις δυνάμεις του Κιέβου από το 2022.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπάθησαν αρχικά να καταλάβουν την περιοχή του Χάρκοβο τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά εκδιώχθηκαν από το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής σε μια ουκρανική αντεπίθεση τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

Η Ρωσία τον Σεπτέμβριο του 2022 δήλωσε ότι είχε προσαρτήσει τις τέσσερις ουκρανικές περιοχές της Ουκρανίας, το Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ, τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνας, παρόλο που δεν ήλεγχε πλήρως καμία από αυτές.

Τι απαντά η Ουκρανία

«Πρόκειται για μια σαφή και εξόφθαλμη δήλωση ότι ο πόλεμος θα κλιμακωθεί» ανέφερε ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ στο Reuters.

«Όλα αυτά είναι σαφείς αποδείξεις ότι η Ρωσική Ομοσπονδία δεν είναι έτοιμη να συνάψει σύγχρονες, κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις, λαμβάνοντας υπόψη τα κυρίαρχα δικαιώματα των άλλων χωρών», πρόσθεσε.

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι χρησιμοποιεί δικά της όπλα για να πλήττει στόχους εντός του ρωσικού εδάφους. Κάποιοι από τους συμμάχους της, όπως οι ΗΠΑ, της παρέχουν οπλισμό υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί εντός της Ρωσίας.

Το Κίεβο προχώρησε σε περισσότερες επιθέσεις την περασμένη εβδομάδα σε διυλιστήρια στη Ρωσία ενώ παραστρατιωτικές ομάδες εξαπολύουν επιθέσεις από το ουκρανικό έδαφος στη δυτική Ρωσία.

  • Με πληροφορίες από Reuters

Καμία δημοσίευση για προβολή