Πόλεμος νεύρων από Πούτιν, ενώ η Δύση περιμένει εισβολή. ΗΠΑ: «Γιατί δεν στέλνουμε στρατό στην Ουκρανία».

Guardian: Αυτά είναι τα σχέδια των Ουκρανών για την ανακατάληψη της νοτιοανατολικής πλευράς της χώρας

Όλα κινούνται σε τεντωμένο σκοινί στην Ουκρανία, μερικές ώρες μετά την αναγνώριση από τον Πούτιν της αυτονομίας των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Σύμφωνα με το CNN, οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την ουκρανική κυβέρνηση για πιθανή ρωσική εισβολή μέσα στο επόμενο 48ωρο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Λευκός Οίκος επικοινώνησε απευθείας με το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανακοινώνοντας πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, επίκειται ευρεία ρωσική εισβολή στο έδαφος της Ουκρανίας μέσα στις επόμενες 48 ώρες.

Την ίδια στιγμή ο Πούτιν «υπεραμύνεται» της απόφασής του για το Ντονμπάς, λέγοντας πως ήταν προϊόν πολυετών προκλήσεων από το Κίεβο, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε νέα «στρατιωτική παρέμβαση» στην Ανατολική Ουκρανία θα γίνει μόνο αν «απειληθεί η Ρωσία». Αργά το απόγευμα της Τετάρτης, μάλιστα, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα για τις επόμενες 30 ημέρες, η οποία ενεργοποιήθηκε ήδη από τα μεσάνυχτα.

Οι «τοπικές κυβερνήσεις» ζητούν βοήθεια από τη Ρωσία

Στο μεταξύ αργά χθες το βράδυ, οι «τοπικές κυβερνήσεις» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ ζήτησαν τη βοήθεια της Ρωσίας, πράγμα που “νομιμοποιεί” κατά τη Ρωσική άποψη την μετακίνηση στρατευμάτων σε Ουκρανικό έδαφος.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί, και με σκοπό επίσης να αποτραπεί η ύπαρξη θυμάτων μεταξύ των αμάχων και μια ανθρωπιστική καταστροφή, οι ηγέτες των δύο Δημοκρατιών, βάσει των άρθρων 3 και 4 των Συμφώνων Φιλίας, Συνεργασίας και Αλληλοβοήθειας μεταξύ της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των Δημοκρατιών τους, ζητούν από τον πρόεδρο της Ρωσίας να παράσχει βοήθεια στην απόκρουση της επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων και σχηματισμών της Ουκρανίας», αναφέρεται σε έγγραφο που εστάλη στη Μόσχα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

ΗΠΑ: Γιατί δεν στέλνουμε στρατεύματα στην Ουκρανία

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, φυσικά, έχουν πολλά όπλα, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ξεκάθαρες. Δεν επιδιώκουμε πόλεμο με τη Ρωσία.Δεν στέλνουμε στρατεύματα στην Ουκρανία», τόνισε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ, αρμόδια για θέματα Ευρώπης-Ευρασίας και υπογράμμισε πως «η αλλαγή συνόρων με τη χρήση βίας δεν είναι αποδεκτή».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως οι ενέργειες της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία συνιστούν «εισβολή» και για τον λόγο αυτό «οι ΗΠΑ έχουν πλέον επιβάλει δύο δόσεις κυρώσεων». Τόνισε επίσης ότι «εάν η Ρωσία κλιμακώσει περαιτέρω, τότε μπορεί να αναμένει ότι θα έρθουν επιπλέον αυστηρές κυρώσεις από εμάς».

Στο ερώτημα εάν αυτές οι κυρώσεις είναι αρκετά ισχυρές για να αποτρέψουν περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά της Ρωσίας, η Αμερικανίδα αξιωματούχος δήλωσε ότι «υπάρχουν πολλά άλλα όπλα στο οπλοστάσιό μας» όπως «οι κυρώσεις που έχουμε συμφωνήσει μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους μας. Και η Ελλάδα είναι ένα κρίσιμο κομμάτι αυτού, είτε λόγω της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή λόγω της ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Εργαστήκαμε χέρι-χέρι με την Ελλάδα και άλλους συμμάχους και εταίρους για την οικοδόμηση ενός πακέτου μέτρων απάντησης που είναι κυρίως οικονομικά και θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στη Ρωσία. Εάν επιλέξει να εμπλακεί σε περαιτέρω επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας».

Επισήμανε επίσης τη στάση του Έλληνα πρωθυπουργού και άλλων Ελλήνων αξιωματούχων οι οποίοι «ήταν σαφείς στην καταδίκη αυτών των ενεργειών».

Η ματαίωση της συνάντησης Μπλίνκεν – Λαβρόφ

Αναφερόμενη στη συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ, η κ. Ντόνφριντ σημείωσε πως «ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ήταν έτοιμος να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ, τον Ρώσο ομόλογό του αύριο, στην Ελβετία για να ακολουθήσει μια διπλωματική οδό και να επιδιώξει μια διπλωματική λύση στην κρίση για την Ουκρανία, επειδή οι Η.Π.Α. πιστεύουν ότι η μόνη επιτυχημένη επίλυση μπορεί να είναι η διπλωματική».

Ωστόσο, μετά τις πρόσφατες κινήσεις της Ρωσίας ο «υπουργός Μπλίνκεν αποφάσισε ότι δεν θα ήταν δυνατό για αυτόν να ταξιδέψει στην Ελβετία, για να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, επειδή θα ήταν περισσότερο πρόσχημα διπλωματίας παρά οποιαδήποτε πραγματικά σοβαρή διπλωματική προσπάθεια».

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο έγκρισης στρατιωτικής εμπλοκής από τις ΗΠΑ, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε πως «αυτό που έχουν πει πολύ ξεκάθαρα οι ΗΠΑ είναι ότι έχουμε μια δέσμευση του άρθρου 5 προς τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, η οποία φυσικά περιλαμβάνει την Ελλάδα. Και έχετε δει την κυβέρνηση Μπάιντεν να λαμβάνει ήδη μέτρα για την ενίσχυση της Aνατολικής και Nοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ. Αυτές οι χώρες είναι πιο εκτεθειμένες στη Ρωσία. Και αν η Ρωσία επρόκειτο να εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία θα ήταν πολύ πιο ευάλωτες».

Το ζήτημα της ενεργειας

Όσον αφορά το ζήτημα της ενεργειας, η κ. Ντόνφριντ τόνισε πως «είναι μεγάλο σε αυτήν την κρίση, επειδή μεγάλο μέρος της Ευρώπης λαμβάνει σημαντικό ποσοστό της ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου της από τη Ρωσία». Γα τον λόγο αυτό, όπως δήλωσε, «η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται πολύ στενά με τους Ευρωπαίους συμμάχους της στον τομέα της ενέργειας».

 

Καμία δημοσίευση για προβολή