Πόλεμος στην Ουκρανία: «Αρκετά» από τον γ.γ. του ΟΗΕ, ενώ ο Ζελένσκι υπογράφει το επίσημο αίτημα ένταξης της χώρας στην ΕΕ

Δραματική έκκληση για το τέλος της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία απηύθυνε από το βήμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ -της πρώτης από το 1982- ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού.

«Αρκετά. Οι μάχες στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσουν» τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ χαρακτήρισε ως «ανατριχιαστική εξέλιξη» την απόφαση της Ρωσίας να θέσει σε ετοιμότητα το πυρηνικό οπλοστάσιό της. «Η ιδέα και μόνο μιας εξέλιξης που θα περιλαμβάνει πυρηνικά είναι αδιανόητη. […] Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χρήση τους», τόνισε.

Ελπίδες για τις συνομιλίες

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες υπολογίζει ότι περίπου μισό εκατομμύριο Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν διασταυρωμένες πληροφορίες για στρατιωτικά πλήγματα σε κτίρια κατοικιών και κρίσιμες αστικές υποδομές και τονίζοντας ότι ο θάνατος πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών είναι απολύτως απαράδεκτος.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στη Λευκορωσία, ο Γκουτέρες εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα οδηγεί στην κατάπαυση του πυρός και σε μια διπλωματική λύση, υπογραμμίζοντας ότι «η εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας θα πρέπει να γίνει σεβαστή».

Επίσημο αίτημα Ζελένσκι για ένταξη στην ΕΕ

Την ίδια ώρα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, υπέγραψε την αίτηση για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ. Νωρίτερα, είχε προβεί σε βιντεοσκοπημένο διάγγελμα στο οποίο απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ για την επείγουσα ένταξη της χώρας στο μπλοκ των 27 μελών υπό ειδικές διαδικασίες.

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ενταχθεί άμεσα η Ουκρανία με νέα ειδική διαδικασία. Είμαστε ευγνώμονες στους συνεργάτες μας που είναι μαζί μας. Στόχος μας όμως είναι να είμαστε μαζί με όλους τους Ευρωπαίους και, το πιο σημαντικό, να είμαστε ίσοι», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «είμαστε σίγουροι ότι το αξίζουμε, είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να γίνει».

Τι λένε οι Βρυξέλλες

Πάντως, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, σχολιάζοντας το αίτημα Ζελένσκι σημείωσε ότι η Ουκρανία στην παρούσα φάση χρειάζεται «πρακτική βοήθεια» περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται την ένταξή της στην ΕΕ, λέγοντας ότι «πρέπει να παράσχουμε μια απάντηση για τις επόμενες ώρες, όχι τα επόμενα χρόνια».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε σημειώσει ότι «η ένταξη είναι ένα αίτημα που έχει διατυπωθεί από καιρό από την Ουκρανία. Αλλά υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και ευαισθησίες στους κόλπους της ΕΕ για την διεύρυνση».

Καμία δημοσίευση για προβολή