Πόλεμος στην Ουκρανία: Δυσπιστία Μπλίνκεν σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα τονίζει ότι η αποκλιμάκωση δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός

Μπορεί από τις διαπραγματεύσεις Ρώσων και Ουκρανών αντιπροσώπων στο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης να διαφάνηκε μια μικρή ακτίνα αισιοδοξίας, ωστόσο η Ουάσινγκτον δεν μοιάζει να πείθεται.

Ο Μπλίνκεν δεν βλέπει «σημάδια σοβαρότητας»

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίκεν, δήλωσε ότι δεν έχει δει «σημάδια σοβαρότητας» από τη Ρωσία στην επιδίωξη ειρήνης μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα πρέπει να τερματίσει την επιθετικότητά της τώρα και να αποσύρει τις δυνάμεις της.

«Υπάρχουν αυτά που λέει η Ρωσία και αυτά που πράττει. Εμείς, επικεντρωνόμαστε στο δεύτερο» , είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι το να λέει η Ρωσία πως μειώνει τις εχθροπραξίες γύρω από το Κίεβο μπορεί να σημαίνει ότι προσπαθεί να στρέψει αλλού την προσοχή και να εξαπατήσει τους Ουκρανούς κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι θα το πράξει στ’ αλήθεια.

Νωρίτερα σήμερα η Ρωσία ανακοίνωσε, έπειτα από τις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά στην Κωνσταντινούπολη, πως θα μειώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο. Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, ο Ρώσος υφυπουργός Άμυνας, Αλεξάντερ Φόμιν, σημείωσε πως η Ρωσία δεσμεύεται να «μειώσει ριζικά» τη στρατιωτική δραστηριότητα έξω από το Κίεβο και το Τσερνιχίφ.

Τι ζητά το Κίεβο

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής μετά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη ρωσική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη σημείωσε πως το Κίεβο θέλει να δει οκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, ως εγγυήτριες δυνάμεις μετά τη λήξη των εχθροπραξιών. Επίσης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ρωσία δεν εξέφρασε αντιρρήσεις σχετικά με την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση της ουδετερότητάς της όσον αφορά στην άμυνα.

Σύμφωνα με δύο κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους, που επικαλείται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η Ρωσία ξεκίνησε ήδη να αποσύρει ορισμένες από τις στρατιωτικές τις δυνάμεις στα περίχωρα του Κιέβου. Οι ίδιοι αξιωματούχοι, οι οποίοι μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή στην στρατηγική του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Άλλο αποκλιμάκωση, άλλο κατάπαυση του πυρός

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο επικεφαλής Ρώσος διαπραγματευτής στις συνομιλίες με την Ουκρανία, Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης των δύο αντιπροσωπειών ότι η υπόσχεση της Ρωσίας να αποκλιμακώσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις γύρω από το Κίεβο και την βόρεια Ουκρανία δεν σημαίνει κατάπαυση του πυρός. «Αυτό δεν είναι κατάπαυση του πυρός αλλά αυτή είναι η προσδοκία μας, σταδιακά να πετύχουμε την αποκλιμάκωση της σύγκρουσης τουλάχιστον σ’ αυτά τα μέτωπα», δήλωσε ο Μεντίνσκι στο πρακτορείο TASS αναφερόμενος στην υπόσχεση για αποκλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων κοντά στο Κίεβο.

«Προσχήματα»

Για το ενδεχόμενο η αλλαγή στρατηγικής να αποτελεί ένα «κόλπο» μιλούν ωστόσο αξιωματούχοι της Ουκρανίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τούρκου δημοσιογράφου Ραγκίπ Σοϊλού για το MiddleEastEye. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως η ουκρανική πλευρά διατηρεί τις επιφυλάξεις της σχετικά με την πρόοδο που σημειώθηκε στις διαπραγματεύσεις, καθώς πλανάται ο φόβος ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιεί τις συνομιλίες προσχηματικά, ώστε να πάρει μια «ανάσα» από το πολεμικό μέτωπο.

Αξιωματούχοι της Ουκρανίας ανησυχούν πως η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να φτάσει σε μια συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ώστε να μπορέσει να αναδιατάξει τις στρατιωτικές της δυνάμεις και να ξεκινήσει νέα επίθεση.

Καμία δημοσίευση για προβολή