Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκτός Συμβουλίου της Ευρώπης η Ρωσία, η Μόσχα προειδοποιεί τη Φινλανδία για το ΝΑΤΟ

Καταιγιστικό ρυθμό έχουν πλέον οι εξελίξεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις αντιδράσεις της Δύσης στην επιθετικότητα της Μόσχας.

Εκτός Συμβουλίου της Ευρώπης

Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν ως ώρας, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, η Ρωσία αποβλήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, μετά από σχετική πρόταση Πολωνίας και Ουκρανίας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 42 από τα 47 μέλη της Επιτροπής των Υπουργών, υπερψήφισε την πρόταση και το Συμβούλιο της Ευρώπης αποφάσισε να «αναστείλει» τη συμμετοχή όλων των Ρώσων διπλωματών και απεσταλμένων από τα κυριότερα όργανα του οργανισμού «με άμεση ισχύ».

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ένας οργανισμός που δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι χωριστό όργανο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ο οργανισμός τόνισε ότι η απόφαση αυτή δεν αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον δικαστικό βραχίονα του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα συνεχίσει να προσφέρει προστασία στους Ρώσους πολίτες.

«Απειλές» στη Φινλανδία

Την ίδια στιγμή, «μέτωπο» με τη Φινλανδία φαίνεται ότι ανοίγει η Ρωσία, μετά την εκπεφρασμένη πρόθεση του Ελσίνκι να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, καθώς την Πέμπτη, η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μαρίν ρωτήθηκε για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της χώρας της και δήλωσε ότι μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θα υπάρξουν νέες συζητήσεις με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Υπενθυμίζεται ότι το economico.gr είχε αναφερθεί στο θέμα, με αφορμή την αγορά από τη Φινλανδία των μαχητικών F-35 για την ανανέωση του στόλου της Πολεμικής Αεροπορίας της.

Απαντώντας στη Σάνα Μαρίν, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε ότι αν η Φινλανδία, αλλά και η Σουηδία που επίσης μοιάζει να το σκέφτεται, αν προχωρήσουν στην ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, παρ’ ότι υπάρχει ήδη μία περιφερειακή συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές, θα υπάρξουν συνέπειες στις σχέσεις τους με τη Μόσχα. Όπως δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα, «οι δύο χώρες έχουν επιλέξει να είναι ουδέτερες και γι’ αυτό δεν έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

Καμία δημοσίευση για προβολή