Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί βγαίνει χαμένος ο Πούτιν. Τι εκτιμούν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για τις εξελίξεις

Γιατί βγαίνει χαμένος ο Πούτιν. Τι εκτιμούν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ

Την εκτίμηση ότι το αρχικό σχέδιο του Ρώσου προέδρου για την εισβολή στην Ουκρανία έχει γίνει… κουρέλι, κατέθεσαν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Σε μια συζήτηση που προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον, οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ εκτίμησαν ότι η σφοδρή αντίσταση των Ουκρανών, ο κακός σχεδιασμός της Μόσχας και μια σειρά από εσφαλμένους υπολογισμούς «τίναξαν στον αέρα» το σχέδιο του Βλαντίμιρ Πούτιν για κατάληψη του Κιέβου μέσα σε δύο μέρες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μεγάλες απώλειες

Σύμφωνα με τον διευθυντή της CIA, Μπιλ Μπερνς, «ο Πούτιν δεν έχει βιώσιμο πολιτικό σχέδιο βάσει των εξελίξεων αλλά και της σκληρής αντίστασης που θα συνεχίσει να προβάλλει η Ουκρανία». Οι Αμερικανοί εκτιμούν ότι ακόμα κι αν καταληφθεί το Κίεβο, η Ρωσία δεν θα μπορέσει να εγκαταστήσει μια κυβέρνηση-μαριονέτα και ότι είναι πρακτικά αδύνατον να ελεγχθεί ολόκληρη η χώρα από τον ρωσικό στρατό.

Όσον αφορά στις απώλειες, ο Μπερνς εκτίμησε ότι η Ρωσία έχει ήδη χάσει από 2.000 ως 4.000 στρατιώτες, με τον αριθμό να είναι πολύ μεγαλύτερος από τους υπολογισμούς της Μόσχας, ενώ σημαντικές είναι και οι ρωσικές απώλειες σε πολεμικό υλικό (τανκς, ελικόπτερα, θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, κλπ) κάτι που αυξάνει την πίεση στη Μόσχα και στέλνει στη… στρατόσφαιρα το κόστος των πολεμικών επιχειρήσεων.

Σοκ από τις κυρώσεις

Επίσης, παρότι το Κρεμλίνο ήταν έτοιμο για τις κυρώσεις της Δύσης, φαίνεται ότι τελεί σε κατάσταση σοκ από την ταχύτητα με την οποία ο δυτικός κόσμος έδρασε και ιδίως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες εγκαταλείπουν η μία μετά την άλλη με μεγάλη ταχύτητα τη Ρωσία, αφήνοντας τεράστιες «τρύπες» στην οικονομία της, η οποία ήδη υποφέρει από τις κυρώσεις, βλέποντας το ρούβλι να μετατρέπεται σε κουρελόχαρτο.

Ωστόσο, οι εξελίξεις αυτές μπορούν να έχουν και μια ανατριχιαστική συνέπεια: στην προσπάθειά του να τελειώνει όσο πιο γρήγορα γίνεται με τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία – οι οποίες του κοστίζουν σε χρήμα και ανθρώπινο δυναμικό – ο Πούτιν ενδέχεται να δώσει εντολές για επιθέσεις χωρίς κανέναν έλεγχο, χωρίς στοχευμένα χτυπήματα, γεγονός που θα έχει δραματικές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό ο οποίος ήδη βιώνει τον εφιάλτη του πολέμου.

Το «παράθυρο» ελπίδας

Η διευθύντρια Εθνικής Ασφαλείας, Αβρίλ Χέινς, κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι παρά τις απώλειες και τις ήττες ο Πούτιν δεν πρόκειται να σταματήσει πλέον. Αντιθέτως, εξέφρασε το φόβο ότι η Ρωσία θα εφαρμόσει και στην Ουκρανία τις τρομακτικά σκληρές μεθόδους και πρακτικές που εφάρμοσε στη Συρία και την Τσετσενία για να πετύχει τους στρατιωτικούς της στόχους, πλήττοντας ακόμα περισσότερο τους αμάχους στην Ουκρανία.

Πάντως, η Χέινς άφησε ανοιχτό και ένα «παράθυρο» ελπίδας για σύντομη αποκλιμάκωση των συγκρούσεων, λέγοντας ότι «αυτό που ο Πούτιν μπορεί να δεχθεί ως νίκη ενδεχομένως να αλλάξει συν τω χρόνω, δεδομένων των μεγάλων απωλειών που υφίσταται». Η αποστροφή της Χέινς «κουμπώνει» πάνω σε σενάρια που θέλουν τη Ρωσία να διαπραγματεύεται με την Ουκρανία κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για ανεξαρτησία του Ντονμπάς και της Κριμαίας.

Καμία δημοσίευση για προβολή