Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία ήδη «πληρώνει» το βαρύ τίμημα των κυρώσεων, κίνδυνος για βαθιά ύφεση στη χώρα

Καθώς συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Μόσχα ήδη αισθάνεται τις συνέπειες από τις κυρώσεις που της επέβαλαν οι χώρες της Δύσης.

Συρρίκνωση του ΑΕΠ

Το economico.gr ήδη περιέγραψε τις πρώτες παρενέργειες που βιώνει η ρωσική οικονομία από τις κυρώσεις αυτές, ωστόσο, τα πράγματα αναμένεται να γίνουν πολύ πιο δύσκολα, όσο θα περνά ο καιρός και οι κυρώσεις θα «δείχνουν τα δόντια τους» όλο και πιο πολύ. Ήδη, αναλυτές εκτιμούν ότι μια βαθιά ύφεση θα πλήξει την οικονομία της Ρωσίας, η οποία πέρσι είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 4,5% μετά από ύφεση 3% το 2020, λόγω της πανδημίας. Το μέγεθος της συρρίκνωσης του ρωσικού ΑΕΠ εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθεί από 2% ως ακόμα και 7% για το 2021, με τους αναλυτές να θεωρούν ότι η ζωή στη Ρωσία θα γίνει πιο δύσκολη και πιο ακριβή, λόγω και αύξησης του πληθωρισμού.

Το ερωτηματικό της ενέργειας

Για την ώρα, ΗΠΑ και ΕΕ έχουν αποφύγει να επιβάλλουν άμεσες κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, φοβούμενοι ανεξέλεγκτη αύξηση των τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, γεγονός που ακόμα επιτρέπει στη Ρωσία να έχει εισροή συναλλάγματος. Ωστόσο, οι ΗΠΑ έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν κυρώσεις σε σε αυτό τον τομέα, ιδίως αν διασφαλίσουν τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της Ευρώπης με LNG, αλλά και αν η Ρωσία κλιμακώσει τις επιθέσεις στην Ουκρανία. Στην περίπτωση αυτή, όπως λένε και οι Αμερικανοί, «all bets are off», καθώς επί του πρακτέου δεν μπορούν να υπολογιστούν οι συνέπειες για τη ρωσική οικονομία αν αποκοπεί από το παγκόσμιο ενεργειακό δίκτυο.

Ανατιμήσεις και πληθωρισμός

Σε επίπεδο πολιτών/καταναλωτών, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ στη Ρωσία ήδη παρατηρούνται διαρκείς ανατιμήσεις σε συγκεκριμένα προϊόντα, όπως ηλεκτρονικά, συσκευές και κάποια φαρμακευτικά προϊόντα (φαίνεται ότι οι κυρώσεις του παρελθόντος έχουν κάνει τη Ρωσία να έχει αντοχές, όσον αφορά σε τρόφιμα). Πάντως, σε γαλακτοκομικά προϊόντα, ζάχαρη, ψωμί και κάποια λαχανικά ήδη οι τιμές έχουν αυξηθεί, αν και υπάρχει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και λιανεμπορίου, ώστε οι αυξήσεις αυτές να μην υπερβούν το 5%. Επίσης, η αποκοπή ρωσικών τραπεζών από το SWIFT προκαλεί διαταραχές σε πληρωμές πιστωτικών καρτών ιδίως όσον αφορά σε διεθνείς συναλλαγές.

Αποχωρούν βιομηχανίες

Μια ιδιαίτερα άσχημη εξέλιξη για τη ρωσική οικονομία αφορά στην αποχώρηση διεθνών επενδυτών και βιομηχανιών από τη χώρα. Για παράδειγμα, η Ford ανακοίνωσε ότι «παγώνει» πλήρως τη δραστηριότητά της στη χώρα, η οποία αφορούσε στην κατασκευή εμπορικών φορτηγών και πωλήσεις, ως αντίδραση για την εισβολή στην Ουκρανία. Άλλες αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως η Volvo και η Jaguar Land Rover ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την ρωσική αγορά, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει κλείσιμο επιχειρήσεων και αύξηση της ανεργίας στη χώρα, σε μια φάση που η οικονομία της καλείται να «αιμοδοτήσει» έναν πόλεμο που σύμφωνα με πληροφορίες κοστίζει δέκα δισεκατομμύρια δολάρια τη μέρα.

Πλήγμα στο εμπόριο

Αλλά και το εμπόριο της χώρας δέχεται σοβαρά χτυπήματα, καθώς ήδη οι δύο μεγαλύτερες ναυτιλιακές επιχειρήσεις στον κόσμο οι MSC και Maersk, διέκοψαν τις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων από και προς τη Ρωσία, ενώ οι αεροναυπηγικοί γίγαντες Boeing και Airbus σταμάτησαν να παραδίδουν ανταλλακτικά και να υποστηρίζουν τις ρωσικές αερογραμμές. Επίσης, εταιρείες όπως η Nike και η Apple έκλεισαν τα διαδικτυακά καταστήματά τους στη Ρωσία. Τέλος, και αυτό πρέπει να σημειωθεί για να περιγράψει το κλίμα που επικρατεί στη χώρα, την Τετάρτη το Χρηματιστήριο της Μόσχας παρέμεινε κλειστό, μετά από κατάρρευση όλων των δεικτών την Τρίτη.

Καμία δημοσίευση για προβολή