Πόλεμος στην Ουκρανία: Η θηριωδία στην Μπούτσα κοστίζει την «ουδετερότητα» του Ισραήλ στη Ρωσία

Όλο και πιο απομονωμένη και πιεσμένη γίνεται η Ρωσία, ειδικά μετά την θηριωδία στην Μπούτσα και τις καταγγελίες -που διαρκώς αυξάνονται- για εγκλήματα πολέμου και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Αντιδρά το Ισραήλ

Το κόστος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία γίνεται ακόμα πιο εμφανές αν αναλογιστεί κανείς ότι λίγο καιρό αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το Ισραήλ να καταδικάσει τις ρωσικές ενέργειες και μετά τις θηριωδίες στην πόλη Μπούτσα, η χώρα παίρνει για πρώτη φορά θέση κατά της Μόσχας.

Διά στόματος του επικεφαλής διπλωματίας Γιαΐρ Λαπίντ, το Ισραήλ κατηγόρησε ευθέως τη Ρωσία για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται ότι η Δύση, το τελευταίο διάστημα, υπογραμμίζει συνεχώς αυτή τη θέση σε βάρος του Κρεμλίνου ενώ οι σουηδικές εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα για εγκληματα πολέμου.

Καταδίκη από τον Λαπίντ

«Οι εικόνες και οι μαρτυρίες από την Ουκρανία είναι τρομακτικές. Οι ρωσικές δυνάμεις διέπραξαν εγκλήματα πολέμου ενάντια σε έναν ανυπεράσπιστο άμαχο πληθυσμό» αναφέρει ο Γιαΐρ Λαπίντ ενώνοντας τη φωνή του Ισραήλ με την υπόλοιπη διεθνή κατακραυγή για τις φρικαλεότητες σε βάρος αμάχων στην Μπούτσα.

«Καταδικάζω αυτά τα εγκλήματα πολέμου με τους ισχυρότερους όρους» επισήμανε, με τον ανταποκριτή Γιάροσλαβ Τροφίμοβ της Wall Street Journal να τονίζει πως είναι η πρώτη φορά που το Ισραήλ κατηγορεί ανοιχτά τη Ρωσία για εγκλήματα πολέμου, ενώ πριν από λίγες εβδομάδες είχε επιχειρήσει να παίξει το ρόλο του ενδιάμεσου στις δύο χώρες.

Η «ισορροπία» Μπένετ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ, είχε καταδικάσει τη σφαγή στη Μπούτσα, χωρίς όμως να κατηγορήσει τις ρωσικές δυνάμεις ως υπεύθυνες, λέγοντας ότι «είμαστε σοκαρισμένοι από τις φρικτές εικόνες -τις φρικιαστικές σκηνές- και τις καταδικάζουμε. Τα δεινά των Ουκρανών αμάχων είναι τεράστια, και κάνουμε ό,τι μπορούμε να βοηθήσουμε».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός προσπάθησε, πριν από λίγο καιρό, να ξεκινήσει μια διαμεσολάβηση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας με στόχο την κατάπαυση του πυρός. Σύμφωνα, δε, με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο Μπένετ έχει επανειλημμένα απορρίψει τα αιτήματα του Κιέβου για στρατιωτική βοήθεια.

Καμία δημοσίευση για προβολή