Πόλεμος στην Ουκρανία: Και η Κίνα «μπαίνει στο παιχνίδι», τηλεδιάσκεψη του Σι με Μακρόν και Σολτς

Την έντονη ανησυχία του Πεκίνου σχετικά με την συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις αντιδράσεις της Δύσης αντικατοπτρίζει η αυξανόμενη κινητικότητα που δείχνει το τελευταίο διάστημα η Κίνα.

Έτσι, ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, είχε νωρίτερα την Τρίτη τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, όπου και εξέφρασε την υποστήριξή του στις πρωτοβουλίες της Γαλλίας και της Γερμανίας για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ.

Μεγάλη ανησυχία

Επίσης υπογράμμισε την σημασία που έχει ο σεβασμός της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας κάθε χώρας, εκφράζοντας παράλληλα την λύπη του για τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Κινέζος πρόεδρος φέρεται να είπε ότι η Κίνα «πονάει που βλέπει τις φλόγες του πολέμου να αναζωπυρώνονται στην Ευρώπη» σε μια τελευταία ένδειξη ότι το Πεκίνο δεν υποστηρίζει τον άγριο πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία, παρά την πρόσφατη «σύνδεση» των δυο ηγετών κατά της Δύσης.

Αυτά αναφέρονται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι, επισημαίνοντας ότι τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και ο Γερμανός καγκελάριος, αφού εξέφρασαν την μεγάλη ανησυχία τους για τις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, υπογράμμισαν στον πρόεδρο Σι τη σημασία που έχουν οι οικονομικές κυρώσεις στην προοπτική εξεύρεσης μίας διπλωματικής λύσης στο ουκρανικό.

Πεκίνο κατά του πολέμου

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν να έχουν στενές επαφές το επόμενο διάστημα επί διαφόρων θεμάτων όπως το ζήτημα του Ιράν και οι σχέσεις ΕΕ και Κίνας, όπου όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται θα πρέπει να υπάρξουν εποικοδομητικές συζητήσεις που θα αφορούν όλα τα θέματα συμπεριλαμβανομένων και αυτών που θεωρούνται δύσκολα.

Σημειώνεται πως η Κίνα απείχε από τις ψηφοφορίες του ΟΗΕ για την καταδίκη των ενεργειών της Ρωσίας, ενώ αρνήθηκε να χαρακτηρίσει σαν «εισβολή» τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία. Τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, ακούγονταν ολοένα και περισσότερες φωνές από από το Πεκίνο κατά του πολέμου, χωρίς, πάντως, να καταδικάζουν ρητά τη βαρβαρότητα του Πούτιν.

Καταδίκη των κυρώσεων

Όσον αφορά στο Πεκίνο, σύμφωνα με ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ, ο Σι τόνισε ότι «η Κίνα να συνεχίσει την επικοινωνία και το συντονισμό της με τη Γαλλία, τη Γερμανία και την ΕΕ και, στο πλαίσιο των αναγκών που θα προκύπτουν, θα εργαστεί ενεργά με τη διεθνή κοινότητα», τονίζοντας ότι όλες οι προσπάθειες «που οδηγούν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης θα πρέπει να υποστηριχθούν».

Ωστόσο, ο Κινέζος πρόεδρος κατήγγειλε τις κυρώσεις της Δύσης, λέγοντας ότι «θα επιβραδύνουν την παγκόσμια οικονομία, που ήδη έχει υποστεί ζημιά από την πανδημία» και προσθέτοντας ότι «αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Πρέπει να προωθήσουμε ενεργά ένα όραμα κοινής, πλήρους, συνεργατικής και βιώσιμης ασφάλειας».

Καμία δημοσίευση για προβολή