Πόλεμος στην Ουκρανία: Και ξαφνικά τα τουρκικά drones έχουν χάσει μεγάλο μέρος της λάμψης τους

Τα τουρκικά μη επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη τύπου Bayraktar TB2, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες βοήθησαν την Ουκρανία σε στρατιωτικές επιτυχίες νωρίτερα στον πόλεμο, έχουν πλέον περιορισμένη χρησιμότητα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις ενισχύουν τις αεράμυνες τους, σύμφωνα με ουκρανικό στρατιωτικό αξιωματούχο.

Η αξιολόγηση του συνταγματάρχη Βολόντιμιρ Βάλιουχ, διοικητή της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας, έρχεται καθώς τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όλων των μεγεθών και τύπων εξακολουθούν να διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον αμυντικό σχεδικασμό της χώρας. Ωστόσο, έχουν τεθεί σε εφαρμογή νέοι τακτικοί περιορισμοί, ανέφερε. Στις πρώτες εβδομάδες της ρωσικής εισβολής, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εμφανίζεται συχνά στις επικεφαλίδες των ειδήσεων ήταν το TB2, που κατασκευάστηκε από την τουρκική κατασκευάστρια εταιρεία Baykar.

Όχι ακριβώς… άχρηστο

Μεταξύ των πληγμάτων σε ρωσικά οπλικά συστήματα που καταγράφηκαν από τα υπό ουκρανικό έλεγχο TB2 είναι πέντε άρματα μάχης, έξι τεθωρακισμένα κομμάτια πυροβολικού, 6 πολεμικά πλοία, δύο εφοδιαστικά τρένα, δύο πολλαπλοί εκτοξευτήρες πυραύλων, δύο αντιαεροπορικά όπλα και πάνω από μια ντουζίνα πύραυλοι εδάφους-αέρος, σύμφωνα με την ολλανδική ιστοσελίδα πληροφοριών ανοικτού κώδικα Oryx.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, αρκετές αναφορές σημείωσαν ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φαινόταν να έχουν εξαφανιστεί από τα διαθέσιμα αρχεία δράσης στο πεδίο της μάχης και ότι η χρήση τους είχε γίνει πιο περιορισμένη εν όψει των πιο εξελιγμένων ρωσικών αεράμυνας. «Για το TB2, δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη άχρηστο, αλλά είναι δύσκολο να βρούμε καταστάσεις όπου να τo χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε ο Βαλιούχ.

Τι απαντά η εταιρεία

Ο Ουκρανός διοικητής διευκρίνισε ότι υπάρχει προφανώς ακόμα κάποια χρησιμότητα για το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, αλλά ότι η συχνότητα ανάπτυξης και οι ρόλοι για αυτούς τους τύπους των μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν αλλάξει. «Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες για τα TB2, αλλά στην αρχή του πολέμου αναπτύχθηκαν περισσότερο και χτύπησαν περισσότερο», ανέφερε ο Βαλιούκ. Τώρα που οι ρωσικές εναέριες και ηλεκτρονικές άμυνες έχουν βελτιωθεί σε ποιότητα, πρόσθεσε, η τελευταία πτήση TB2 που παρατήρησε διήρκεσε μόλις 30 λεπτά.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, την τουρκική Baykar, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για 27 ώρες. Η εταιρεία δήλωσε ότι οι αναφορές σχετικά με την περιορισμένη χρησιμότητα του εμβληματικού της προϊόντος θα πρέπει να ελέγχονται προσεκτικά. «Το να μην βλέπεις κανένα βίντεο δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα drones δεν χρησιμοποιούνται», δήλωσε ο CEO και γαμπρός του Ερντογάν, Χαλούκ Μπαϊκάρ.

«Δύσκολο περιβάλλον»

«Αυτό είναι ένα δύσκολο περιβάλλον για να λειτουργήσουν» τα Bayraktar, με εκατοντάδες ρωσικές αεροπορικές άμυνες μεσαίας έως μακράς εμβέλειας αναπτύσσονται εντός βεληνεκούς, πρόσθεσε. «Σήμερα, τα Bayraktar TB2s χρησιμοποιούνται κυρίως για να διεξάγουν καθημερινές πτήσεις για την παρακολούθηση των στόχων, η οποία μπορεί να είναι τόσο πολύτιμη όσο και η επίθεση», εξήγησε, ενώ στοιχεία δείχνουν ότι τα UAV έχουν υψηλή συχνότητα χρήσης σε αυτό το ρόλο κατασκοπείας.

«Τα TB2 δεν επιτίθενται αν δεν βρουν “παράθυρο ευκαιρίας”, δεν χρειάζεται να είναι εύκολος στόχος για τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας», δικαιολογήθηκε η Baykar. «Αυτό ισχύει και για οποιαδήποτε άλλη αεροπορική πλατφόρμα, όπως μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα κλπ, εκτός αν πρόκειται για ένα προσιτό, χαμηλού κόστους μίνι μη επανδρωμένο αεροσκάφος», πρόσθεσε. Από τον Ιούνιο, τα ουκρανικά TB2 έχουν λάβει αναβαθμίσεις που περιλαμβάνουν προηγμένο εξοπλισμό κάμερας, που παρέχεται απευθείας στην Ουκρανία από τον καναδικό κατασκευαστή L3Harris Wescam. Ο νέος εξοπλισμός απεικόνισης επιτρέπει αποστολές παρακολούθησης μεγαλύτερου ύψους και εμβέλειας.

Καμία δημοσίευση για προβολή