Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ερντογάν διεκδικεί και πάλι το ρόλο του διαμεσολαβητή, πάρα τις προηγούμενες αποτυχίες

Ερντογάν: Διεκδικεί και πάλι το ρόλο του διαμεσολαβητή

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα προς τη Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής Ουκρανίας – Δυτικών Βαλκανίων στα Τίρανα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε κάλεσμα για επανέναρξη των συνομιλιών για το Ουκρανικό, που ξεκίνησαν άλλωστε ως ιδέα από το Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας και οδήγησαν στη συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για τα σιτηρά τον Ιούλιο του 2022 στην Κωνσταντινούπολη, με πρωτοβουλία της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

«Είμαστε έτοιμοι να συστήσουμε και πάλι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων που δημιουργήσαμε στην Κωνσταντινούπολη για την οικοδόμηση της ειρήνης» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο κ. Ερντογάν παραδέχτηκε ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί η ειρήνη, ωστόσο είπε ότι πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία και στον διάλογο, να χρησιμοποιηθούν όλοι οι διπλωματικοί δίαυλοι στο υψηλότερο επίπεδο και να καθοριστούν οι γενικές παράμετροι της ειρήνης, προσθέτοντας ότι συμφωνεί με το ειρηνευτικό σχέδιο που προτείνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το Φόρουμ της Αττάλειας

Το 3ο Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας αρχίζει την Παρασκευή και φέτος έχει θέμα «Προώθηση της διπλωματίας σε περιόδους αναταραχής». Ο πρόεδρος Ερντογάν, που διατηρεί τις ισορροπίες του με τη Μόσχα και θα συναντηθεί με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ στο Φόρουμ της Αττάλειας, πρότεινε επίσης ένα νέο μηχανισμό ασφάλειας για τα εμπορικά πλοία στην Μαύρη Θάλασσα και αποκάλυψε ότι μαζί με τον ΟΗΕ η Τουρκία εργάζεται για έναν κανονισμό που θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την ασφάλεια στην περιοχή αυτή.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Άγκυρα στο φετινό Φόρουμ της Αττάλειας θα δώσει ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της επανέναρξης του διαλόγου για το Ουκρανικό. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα βάλει σε δεύτερη μοίρα το Παλαιστινιακό. Ίσα ίσα, όπως δήλωσε ο Ερντογάν, «οι ηγέτες που θα συμμετάσχουν στο φόρουμ θα έχουν στην ατζέντα τους τα θέματα Ρωσία- Ουκρανία και Ισραήλ-Παλαιστίνη. Αυτά είναι τα σοβαρά θέματα που θα συζητηθούν».

Στο κενό

Πάντως, με εξαίρεση τη συμφωνία για τα σιτηρά, πρέπει να σημειωθεί ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν πέσει… με πάταγο στο κενό, ενώ το ίδιο συνέβη και στην αρχή του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, όταν η Άγκυρα επιχείρησε να διαδραματίσει ρόλο στις προσπάθειες απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων που βρέθηκαν στα χέρια της παλαιστινιακής οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Αναλυτές έχουν επισημάνει ότι ο ρόλος του… ισορροπιστή που επιχειρεί να παίξει ο Ερντογάν ανάμεσα στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, και τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μπορεί να έχει επιφέρει κάποια κέρδη για την Τουρκία, ωστόσο έχει αυξήσει τη επιφυλακτικότητα της Μόσχας και του Κιέβου προς την Άγκυρα, αλλά και της Δύσης, η οποία πιέζει την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία.

Καμία δημοσίευση για προβολή