Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν παραδέχθηκε ότι οι δυτικές κυρώσεις προκαλούν «πόνο» στη ρωσική οικονομία

Για πρώτη φορά από τις 24 Φεβρουαρίου του 2022, οπότε και άρχισε η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι το κόστος για τη ρωσική οικονομία -κυρίως λόγω των αντιποίνων της Δύσης- είναι πραγματικό και οδυνηρό.

Οι κυρώσεις «δίνουν πόνο»

Συγκεκριμένα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, παραδέχθηκε ότι οι διεθνείς κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας λόγω της επίθεσής της στην Ουκρανία «μπορούν» να έχουν «αρνητικές» επιπτώσεις «μεσοπρόθεσμα» στην εθνική οικονομία. «Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη ρωσική οικονομία μεσοπρόθεσμα μπορούν πραγματικά να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε αυτή», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος, καθώς η Δύση έχει έτοιμα και νέα «πακέτα» κυρώσεων.

Είναι η πρώτη φορά που ο Πούτιν παραδέχεται δημοσίως ότι το κύμα διεθνών κυρώσεων, που πλήττουν πολλούς τομείς της ρωσικής οικονομικής δραστηριότητας, μεταξύ των οποίων αυτόν των πηγών ενεργείας, επηρεάζουν την εθνική οικονομία, καθώς μέχρι πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος κόμπαζε ότι η Ρωσία είχε προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες με μεγάλη επιτυχία και ότι η οικονομία της χώρας είχε παρουσιάσει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.

«Εγγυήσεις για την οικονομική κυριαρχία» της Ρωσίας

Έναν χρόνο και πλέον μετά την έναρξη της επίθεσης στην Ουκρανία, «η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδό της», στο 3,6% και «στα τέλη Μαρτίου, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κάτω από το 4%», αφού εκτοξεύθηκε κοντά στο 20% την περασμένη άνοιξη, δήλωσε ο Πούτιν, σημειώνοντας, πάντως, ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα έχουν ήδη επιλυθεί. […] Η επιστροφή σε τροχιά ανάπτυξης δεν πρέπει να μας κάνει να χαλαρώσουμε» και ζητώντας «εγγυήσεις για την οικονομική κυριαρχία» της Ρωσίας.

Ο Πούτιν ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση και τους αξιωματούχους που είναι υπεύθυνοι για την οικονομία να «διασφαλίσουν τη γρήγορη έναρξη νέων έργων στις μεταποιητικές βιομηχανίες, κυρίως στην παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας», έναν κλάδο που έχει πληγεί από την αποχώρηση πολλών ειδικών στο εξωτερικό. «Το χρηματοοικονομικό μας σύστημα πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να απαντήσουμε τις ανάγκες των εξαγωγέων. Και πρέπει να αντικαταστήσουμε τις επιχειρήσεις της Δύσης που εργάζονταν σε αυτό τον τομέα», δήλωσε.

Ένδεια στην τεχνολογία

Στην ουσία, πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος το μόνο που έκανε είναι να παραδεχθεί -εμμέσως και σε μικρότερη ένταση από την πραγματικότητα- αυτό που εδώ και καιρό επισημαίνεται από πολλούς οικονομικούς αναλυτές στη Δύση: ότι οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία αποκαλύπτουν και την εξάρτηση της χώρας σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτός της τεχνολογίας, όπου η Ρωσία εξαρτάται σχεδόν ολοκληρωτικά από εισαγωγές τεχνογνωσίας και προϊόντων, αλλά και την «έξοδο» νέων επαγγελματιών από τη χώρα, ιδίως μετά τη μερική επιστράτευση.

Μάλιστα, οι ίδιοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι το πλεόνασμα στους λογαριασμούς της Μόσχας λόγω των εξαγωγών ενέργειας δεν μπορεί να κρύψει την ένδεια στον τομέα της τεχνολογίας -τόσο σε βιομηχανική παραγωγή όσο και στην παραγωγή ταλέντων. Μάλιστα, οι εκτιμήσεις λένε ότι αν δεν αντιστραφεί άμεσα η τάση αυτή, τα επόμενα χρόνια η Ρωσία θα υπολείπεται δραματικά των άλλων χωρών σε έναν τομέα που θεωρείται όχι απλά κρίσιμος, αλλά στρατηγικός για την ανάπτυξη της χώρας.

Καμία δημοσίευση για προβολή