Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ειδικοί προειδοποιούν το Κίεβο να δράσει σαν να μην υπάρξει άλλη βοήθεια από τις ΗΠΑ

Η CIA προειδοποιεί, η Ουκρανία μπορεί να ηττηθεί ακόμα και μέσα στο 2024

Πριν καν στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του Τζο Μπάιντεν στο νέο πάκέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ειδικοί σε θέματα πολέμου συμβουλεύουν το Κίεβο να χρησιμοποιήσει αυτά τα 61 δισ. δολάρια με προσοχή, καθώς υπάρχει πάντα η πιθανότητα η αμερικανική στήριξη να εκτροχιαστεί και πάλι από την πολιτική.

«Κάθε μάχη για κάθε επόμενο πακέτο βοήθειας γίνεται όλο και πιο αμφιλεγόμενη και όλο και πιο μακρά», δήλωσε η Τζένιφερ Κάβανο, ανώτερη συνεργάτης στο Carnegie Endowment for International Peace, αναφερόμενη στην πολύμηνη διαβούλευση για το πιο πρόσφατο πακέτο για την Ουκρανία που πέρασε από τη Γερουσία την Τετάρτη και στις προηγούμενες συζητήσεις για τη βοήθεια. «Νομίζω ότι το σχέδιο θα πρέπει να είναι τι θα γίνει αν δεν υπάρχουν άλλα χρήματα».

Τελευταίο πακέτο;

Κατά τη διάρκεια ενός πάνελ συζήτησης για τις αμυντικές προτεραιότητες, εμπειρογνώμονες όπως η Κέλι Γκρίκο, ανώτερη συνεργάτης του Κέντρου Stimson, εξέφρασε την άποψή της, λέγοντας κι εκείνη ότι «όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτό το πακέτο βοήθειας σαν να είναι το τελευταίο και να σχεδιάσουν ανάλογα, διότι αυτό μπορεί να συμβεί».

Οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, στις οποίες ο πιθανός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ είναι πολύ λιγότερο υποστηρικτικός προς την Ουκρανία, καθώς και η συνεχιζόμενη διχογνωμία της συζήτησης για την παροχή βοήθειας για την ασφάλεια της Ουκρανίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στο Κογκρέσο, θα μπορούσαν να περιπλέξουν την έγκριση της μελλοντικής βοήθειας προς την Ουκρανία, η οποία δεν έχει τεθεί ακόμη, αλλά σχεδόν σίγουρα θα τεθεί όσο ο πόλεμος παρατείνεται.

«Είναι αβέβαιο ποιος θα είναι στην εξουσία τον Ιανουάριο», δήλωσε η Κάβανο, παρατηρώντας περαιτέρω ότι «σίγουρα δεν υπάρχει καμία όρεξη να ξεκινήσει η μάχη για τον Ιανουάριο του 2025 τώρα». Ορισμένοι αναλυτές συγκρούσεων εκτιμούν ότι τα επόμενα βήματα της Ουκρανίας για να αξιοποιήσει στο έπακρο τη νέα βοήθεια θα πρέπει να περιλαμβάνουν την ενίσχυση της άμυνας και τη διερεύνηση της δυνατότητας διαπραγμάτευσης με τη Ρωσία.

Διαπραγματεύσεις

«Πιστεύω ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο. Δεν μπορεί να κερδίσει στρατιωτικά με κανέναν τρόπο, μπορεί όμως να κερδίσει πολιτικά», δήλωσε η Γκρίκο. «Μπορεί στην πραγματικότητα να κερδίσει μια πολιτική νίκη με το να μην επιτρέψει στον Πούτιν να επιτύχει τον κύριο στόχο του, που είναι να υποτάξει την Ουκρανία», είπε, σημειώνοντας ότι «η Ουκρανία μπορεί να παραμείνει ένα βιώσιμο κράτος και ένα ανεξάρτητο κράτος από τη Ρωσία».

Τόσο η Γκρίκο όσο και η Κάβανο τόνισαν τη σημασία του να εμφανιστεί η Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία με τη Ρωσία για να αποτρέψει περαιτέρω εδαφικές απώλειες. Άλλοι εμπειρογνώμονες, καθώς και Ουκρανοί αξιωματούχοι, επικρίνουν τις εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας και δήλωσαν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα απαιτήσει την «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας προκειμένου να την εκμεταλλευτεί.

Ειδικοί του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου (ISW) με έδρα την Ουάσιγκτον ανέφεραν σε έκθεσή τους τον Μάρτιο ότι συνεχίζουν να «εκτιμούν ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διατηρεί τους μαξιμαλιστικούς του στόχους στην Ουκρανία, οι οποίοι ισοδυναμούν με πλήρη συνθηκολόγηση της Ουκρανίας και της Δύσης, και ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για καλόπιστες διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία».

Παραπληροφόρηση

Το ISW έχει αμφισβητήσει την άποψη ότι ο πόλεμος είναι «μη κερδίσιμος» για την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για ρωσική επιχείρηση παραπληροφόρησης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντιμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Ρωσία δεν μπορεί να είναι αξιόπιστη, μια πραγματικότητα που αποδεικνύεται, όπως λέει, από τις καταγεγραμμένες αποτυχίες της να ανταποκριθεί στις διαπραγματεύσεις του παρελθόντος.

Υπενθύμισε στον κόσμο τον περασμένο Νοέμβριο σε μια δήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «ο Πούτιν είναι ένας συνήθης ψεύτης που υποσχέθηκε στους διεθνείς ηγέτες ότι δεν θα επιτεθεί στην Ουκρανία λίγες ημέρες πριν από την εισβολή του τον Φεβρουάριο του 2022». Ο Κουλέμπα δήλωσε ότι κανείς δεν μπορεί να περιμένει στα σοβαρά από τους Ουκρανούς να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία.

Η πρόκληση είναι ότι έξι μήνες καθυστερημένης βοήθειας έχουν φέρει την Ουκρανία σε δύσκολη θέση, η οποία μπορεί να μην διορθωθεί άμεσα από την επερχόμενη βοήθεια. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Κάβανο υποστήριξε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα κερδίσει επίσης χρόνο για την Ουκρανία, καθώς η εγκεκριμένη αμερικανική βοήθεια δεν θα εισρεύσει με τη μία. «Η πραγματικότητα είναι ότι εμπλέκεται η πολιτική, πράγμα που σημαίνει ότι τα πράγματα δεν θα είναι τέλεια και θα υπάρξουν καθυστερήσεις», είπε.

Καμία δημοσίευση για προβολή