Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ στρέφουν τις κεραίες τους ανήσυχες στον θύλακα του Καλίνινγκραντ

Καθώς μπαίνουν πλέον στον όγδοο μήνα του πολέμου στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ στρέφουν με ανησυχία την προσοχή τους σε μια μικρή περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, η οποία ενδεχομένως να αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα, αν η Ρωσία, για δικούς της λόγους αποφασίσει να κλιμακώσει τη σύρραξη.

Το ρωσικό «αβύθιστο αεροπλανοφόρο»

Ο λόγος για τον θύλακα του Καλίνινγκραντ, μια περιοχή 15.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, όπου κατοικούν περίπου 500.000 άνθρωποι, στριμωγμένη ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, η οποία αποκαλείται ως το ρωσικό «αβύθιστο αεροπλανοφόρο», καθώς είναι η μοναδική ρωσική περιοχή στην Βαλτική Θάλασσα που δεν παγώνει το χειμώνα και μοιάζει με «αγκάθι» καρφωμένο ανάμεσα σε ΝΑΤΟϊκά εδάφη.

Το Καλίνινγκραντ, το οποίο δεν έχει καμία χερσαία επαφή με τη Ρωσία, αποτελεί το μοναδικό «προκεχωρημένο φυλάκιο» της Μόσχας μέσα στην Ευρώπη και μια πανίσχυρη στρατιωτική βάση για τη Ρωσία. Μάλιστα, το 2018 οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε «ανακαίνιση» μιας ενεργούς εγκατάστασης αποθήκευσης πυρηνικών όπλων στο Καλίνινγκραντ, η οποία απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Πολωνία.

Έντονη ανησυχία

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι ο στόλος της Βαλτικής πραγματοποίησε άσκηση προσομοίωσης πυραυλικής επίθεσης, στην οποία χρησιμοποίησε τις εγκαταστάσεις των πυραύλων Iskander, που μπορούν να μεταφέρουν συμβατικά και πυρηνικά όπλα. Όπως είναι φυσικό, μετά τις τελευταίες απειλές Πούτιν για χρήση πυρηνικών αν η Ρωσία αισθανθεί ότι απειλείται, το ενδιαφέρον της Δύσης για το Καλίνινγκραντ αυξήθηκε δραματικά.

Έτσι, καμία εντύπωση δεν προκαλεί το γεγονός ότι αμερικανικό αεροσκάφος ηλεκτρονικής παρακολούθησης τύπου Boeing RC-135 απογειώθηκε από τη Βρετανία, πραγματοποίησε πτήση γύρω από το Καλίνινγκραντ και επέστρεψε στη βάση του. Τουλάχιστον τρεις τέτοιες πτήσεις έχουν πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα, δείχνοντας ότι η Δύση ανησυχεί για το τι μπορεί να συμβαίνει στον ρωσικό θύλακα.

«Πτήσεις ρουτίνας»

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, ερωτηθείσα για τις πτήσεις αυτές, τις χαρακτήρισε ως πτήσεις ρουτίνας, ωστόσο, τα χαρακτηριστικά του αεροσκάφους και η ικανότητά του να «ρουφάει» πληροφορίες μέσα από ηλεκτρομαγνητικά σήματα δείχνουν ότι η Ουάσινγκτον κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι σχετικά με τις κινήσεις της Ρωσίας στην περιοχή της Βαλτικής και ιδίως στον θύλακα του Καλίνινγκραντ.

Αντιθέτως, η χρήση του RC-135 ενισχύει την εκτίμηση ότι οι Δυτικές ηγεσίες ανησυχούν αρκετά για τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου, όσον αφορά στη χρήση πυρηνικών όπλων, όπως διαρκώς αφήνει να εννοηθεί ότι θα κάνει και, προφανώς, δεδομένης της στρατηγικής θέσης και σημασίας που έχει το Καλίνινγκραντ, ενδιαφέρονται να μάθουν αν η Μόσχα ενισχύει το πυρηνικό οπλοστάσιό της εκεί.

Ο… πειρασμός του Πούτιν

Ακόμα περισσότερο, ωστόσο, οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι η Δύση και ειδικά οι ΗΠΑ έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Πούτιν, όσο η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία δεν πηγαίνει καλά, τόσο περισσότερο θα εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει έστω και ένα τακτικό πυρηνικό όπλο στο πεδίο, από τη μία για να αντιστρέψει τη ροή του πολέμου και από την άλλη για να δείξει στη Δύση την αποφασιστικότητά του.

Μάλιστα, ο πρώην πράκτορας της CIA, Ρόμπερτ Μπάερ, μιλώντας στο CNN, προειδοποίησε ότι ο Πούτιν, φοβούμενος για το μέλλον του καθεστώτος του μετά από σημαντικές ήττες στην Ουκρανία, ενδεχομένως να μπει στον πειρασμό να κάνει το αδιανόητο, λέγοντας μάλιστα ότι «η πιθανότητα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, τουλάχιστο τακτικά πυρηνικά αυξάνεται μέρα με τη μέρα».

Καμία δημοσίευση για προβολή