Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι κυρώσεις «δαγκώνουν» τα έσοδα της Ρωσίας, μειωμένες κατά 3,6 δισ. οι εξαγωγές ενέργειας

Αν και η Ευρώπη ακόμα δεν έχει αποφασίσει εμπάργκο στις ρωσικές ενεργειακές πηγές, ήδη ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι υπόλοιπες κυρώσεις προκαλούν μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της Ρωσίας.

Μείωση κατά 38% των εσόδων

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, τον περασμένο Μάρτιο η χώρα είχε προβλέψει έσοδα από τις πωλήσεις ενέργειας, ύψους 790 δισ. ρουβλίων (περίπου 9,4 δισ. δολάρια) ωστόσο εισέπραξε μόλις 488 δισ. ρούβλια, ήτοι η απόκλιση από την πρόβλέψη έφθασε το σημαντικό 38% ή 3,6 δισ. δολάρια.

Το χειρότερο για το Κρεμλίνο είναι ότι η μείωση αυτή μοιάζει με τάση που πάει να παγιωθεί, καθώς τον Φεβρουάριο ο τζίρος από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν κατά 216,4 δισ. ρούβλια μικρότερος από τον προβλεπόμενο, αν και το ρωσικό ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι θα έχει επιπλέον έσοδα σχεδόν 800 δισ. ρουβλίων τον Απρίλιο.

Οι συνέπειες της εισβολής

Η Ρωσία είναι από τους κορυφαίους εξαγωγείς πετρελαίου και ο κορυφαίος εξαγωγέας φυσικού αερίου με την Ευρώπη να αγοράζει περίπου το 40% του αερίου της από τη Ρωσία. Ωστόσο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Μόσχα είδε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να επιχειρούν να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ήδη, οι ΗΠΑ κήρυξαν εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και η ΕΕ στην προσπάθειά της να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Μόσχας προχώρησε σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον για αυξημένες εισαγωγές αμερικανικού LNG, αν και παραδέχθηκε ότι προς το παρόν δεν μπορεί να διακόψει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου.

Η απαίτηση της Μόσχας

Την κατάσταση περιπλέκει και η απαίτηση της Μόσχας οι πληρωμές για εξαγωγές πετρελαίου και αερίου σε «μη φιλικές χώρες» να γίνονται σε ρούβλια, κίνηση που προκάλεσε τις αντιδράσεις της Ευρώπης και ιδίως της Γερμανίας, η οποία και την απέρριψε χωρίς δεύτερη συζήτηση λέγοντας ότι το νόμισμα καθορίζεται από τις συμφωνίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις μειωμένες αγορές ρωσικών υδρογονανθράκων, η Ρωσία βλέπει και μεγάλες εταιρείες ενέργειας, όπως η Shell και η ΒΡ είτε να διακόπτουν τη συνεργασία τους με την Gazprom είτε να πωλούν το μερίδιό τους στην κρατική εταιρεία πετρελαίου, Rosneft.

Καμία δημοσίευση για προβολή