Πόλεμος στην Ουκρανία: Όλο και πιο κοντά στην παροχή δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο έρχονται οι ΗΠΑ

Όταν ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είχε για πρώτη φορά ζητήσει από τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας μαχητικά αεροσκάφη για την πολεμική αεροπορία της χώρας, η απάντηση που είχε ακούσει από τους ηγέτες των περισσότερων χωρών που στέλνουν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία ήταν ένα ξερό «όχι».

Οι λόγοι της άρνησης

Ο βασικός λόγος για την άρνηση ήταν ο φόβος ότι η αποστολή στην Ουκρανία μαχητικών, όπως τα F-16, θα μπορούσε να εκληφθεί από τη Μόσχα ως αμεσότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύρραξη, προκαλώντας νέα κλιμάκωση στους ρωσικούς βομβαρδισμούς, κυρίως, δε, σε πολιτικούς στόχους, όπως δίκτυα και υποδομές της χώρας.

Παράλληλα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της αποστολής όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, έχουν σχεδόν εξαντλήσει τα αποθέματά τους, και οι στρατιωτικοί ηγέτες στις χώρες αυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η αποστολή και μαχητικών ενδεχομένως θα προκαλέσει κενά στην εθνική τους ασφάλεια.

Στροφή από τις ΗΠΑ

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι ΗΠΑ αρχίζουν να αλλάζουν προσέγγιση στο θέμα και ότι αρχίζουν να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο – αν οι συνθήκες το επιτρέψουν – να στείλουν παλιότερα F-16 στην Ουκρανία, προκειμένου το Κίεβο να επιτύχει τους στόχους του, δηλαδή, να απελευθερώσει τα κατεχόμενα από Ρώσους εδάφη της χώρας.

Έτσι, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, τουλάχιστον δύο Ουκρανοί πιλότοι μετέβησαν στις ΗΠΑ και εκπαιδεύονται σε προσομοιωτές πτήσης F-16 σε στρατιωτική βάση στο Τούσον της Αριζόνα, με σκοπό να αξιολογηθεί πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων σε σύγχρονα δυτικά μαχητικά όπως τα F-16.

Αξιολόγηση

Οι Ουκρανοί πιλότοι αξιολογούνται από το 162ο Σύνταγμα Μαχητικής Αεροπορίας της Εθνικής Φρουράς της Αριζόνας, το οποίο ειδικεύεται στην εκπαίδευση για την πτήση μαχητικών αεροσκαφών F-16, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, ενώ μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να φτάσουν στις ΗΠΑ άλλοι 10 Ουκρανοί πιλότοι.

Το πρόγραμμα της Αριζόνα «περιλαμβάνει την παρακολούθηση του τρόπου με τον οποίο οι Ουκρανοί πιλότοι εκτελούν τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της αποστολής τους σε προσομοιωτές πτήσης, προκειμένου να καθοριστεί πώς μπορούμε να συμβουλεύσουμε καλύτερα την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία σχετικά με τον τρόπο χρήσης των δυνατοτήτων που έχουν και τους έχουμε δώσει», δήλωσε αξιωματούχος.

Η θέση του ΝΑΤΟ

Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συζητούν το θέμα της παροχής μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο από τα τέλη Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής, οι παραδόσεις μαχητικών στην Ουκρανία έχουν επιτραπεί από τις γαλλικές και τις ολλανδικές αρχές, χωρίς να έχουν αποσταλλεί αεροσκάφη. Παράλληλα, σύμφωνα με τους New York Times, η Ουάσινγκτον δεν απέκλεισε τη μεταφορά F-16 στο Κίεβο μέσω τρίτων χωρών.

Υπενθυμίζεται, δε, ότι στα τέλη Φεβρουαρίου, η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον συζητά το ενδεχόμενο παροχής στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης ή πέμπτης γενιάς, χωρίς ωστόσο να γίνει πιο συγκεκριμένη (μαχητικά 5ης γενιάς είναι μόνο τα F-22 και F-35, ωστόσο είναι αμφίβολο αν οι ΗΠΑ θα δώσουν τέτοια αεροσκάφη στην Ουκρανία).

Καμία δημοσίευση για προβολή