Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία. Ο πόλεμος συνεχίζεται, με … “τρίτο γύρο” διαπραγματεύσεων. Συμφωνία για «ανθρωπιστικούς διαδρόμους»

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων αξιωματούχων.

Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με έναν τρίτο γύρο συνομιλιών, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο Ουκρανό διαπραγματευτή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ουκρανική πλευρά δεν έλαβε αυτά που έθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ωστόσο υπήρξε συμφωνία για την από κοινού δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πρόκειται να χτυπηθούν ή έχουν ισοπεδωθεί από τις συγκρούσεις.

«Στρατιωτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα»

Όπως είπε ο ίδιος, συμφωνήθηκε επίσης μια «πιθανή» κατάπαυση του πυρός γύρω από αυτούς τους διαδρόμους. Ο ίδιος είπε ότι θεωρεί ότι αυτή είναι «ουσιαστική πρόοδος» στις συνομιλίες, κατά τις οποίες συζητήθηκαν «στρατιωτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα» αλλά και η μελλοντική πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης. Σύμφωνα με σύμβουλο του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι η ουκρανική αντιπροσωπεία είχε ζητήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, ανακωχή και καθορισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων πολιτών.

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ είπε ότι οι δύο πλευρές εξέτασαν την πιθανότητα μιας προσωρινής κατάπαυσης του πυρός ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση αμάχων. «Αυτό σημαίνει, όχι παντού, αλλά μόνο σε εκείνα τα μέρη όπου θα βρίσκονται οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι, θα είναι δυνατή η κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της απομάκρυνσης αμάχων», είπε. Συμπλήρωσε πως υπήρξε μια συνεννόηση για την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων στα μέρη όπου μαίνονται οι πιο σκληρές μάχες.

«Δεν πήραμε τα αποτελέσματα τα οποία υπολογίζαμε»

Είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε οποιαδήποτε μορφή προόδου σε οποιοδήποτε θέμα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από μια εβδομάδα. Ωστόσο, ο Ποντολιάκ είπε ότι το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις ελπίδες του Κιέβου. «Προς μεγάλη μας λύπη, δεν πήραμε τα αποτελέσματα τα οποία υπολογίζαμε», τόνισε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συζητήσαμε την ανθρωπιστική πτυχή με αρκετή λεπτομέρεια, επειδή πολλές πόλεις είναι πλέον περικυκλωμένες. Υπάρχει μια δραματική κατάσταση με ανάγκες για φάρμακα, τρόφιμα και απομάκρυνση ανθρώπων», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με Ρώσο διαπραγματευτή, οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν λεπτομερώς τα τρία ζητήματα που είχε θέσει η Μόσχα και συνάντησε θετική ανταπόκριση σε κάποια από αυτά. Τα αιτήματα της Ρωσίας σχετίζονται με «την στρατιωτική-τεχνική πτυχή, την ανθρωπιστική και διεθνή καθώς και την πολιτική», είπε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες ο απεσταλμένος του Κρεμλίνου. Οι Ρώσοι διαπραγματευτές που συμμετείχαν στις σημερινές συνομιλίες με τους Ουκρανούς ομολόγους τους επιβεβαίωσαν ότι συμφώνησαν να «στηρίξουν» τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για τους αμάχους που θέλουν να φύγουν από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με έναν Ρώσο διαπραγματευτή, τις δηλώσεις του οποίου μετέφερε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο Interfax, συμφωνήθηκε επίσης μια «πιθανή» κατάπαυση του πυρός γύρω από αυτούς τους διαδρόμους. Ο ίδιος είπε ότι θεωρεί ότι αυτή είναι «ουσιαστική πρόοδος» στις συνομιλίες, κατά τις οποίες συζητήθηκαν «στρατιωτικά και ανθρωπιστικά ζητήματα» αλλά και η μελλοντική πολιτική διευθέτηση της σύγκρουσης. Από την πλευρά του Κιέβου, είχε ζητηθεί άμεση κατάπαυση του πυρός, ανακωχή και καθορισμός ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων πολιτών.

Οι θέσεις του Λαβρόφ

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, τόνισε ότι «η Ρωσία θα καθίσει με την Ουκρανία για να διαπραγματευτεί, αλλά μόνο με έναν όρο ότι πρέπει να είναι ισότιμα ​​μέρη που διαπραγματεύονται». Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε σήμερα Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου ότι δεν έχει αμφιβολία ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση, αλλά ο διάλογος της Ρωσίας με τη Δύση πρέπει να βασίζεται σε αμοιβαίο σεβασμό.

«Η Ρωσία θα καθίσει με την Ουκρανία για να διαπραγματευτεί, αλλά μόνο με έναν όρο ότι πρέπει να είναι ισότιμα ​​μέρη που διαπραγματεύονται», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να ανεχθεί στρατιωτικές απειλές από την Ουκρανία, η οποία υποστηρίζει ότι παίρνει εντολές από την Ουάσιγκτον.

Καμία δημοσίευση για προβολή