Πόλεμος στην Ουκρανία: Οριστικό «όχι» ΕΕ και ΗΠΑ σε «no fly zone» στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας

Το… όριο των κινήσεων που οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον θέτουν σχετικά με την εμπλοκή τους στον πόλεμο στην Ουκρανία περιέγραψαν νωρίτερα οι ηγεσίες της ΕΕ και των ΗΠΑ.

«Όχι» σε «no fly zone»

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία είναι απόφαση του ΝΑΤΟ, αλλά ότι θα ήταν «ένα βήμα πολύ μακριά» με «πραγματικό κίνδυνο κλιμάκωσης και πραγματικό κίνδυνο ενός πιθανού τρίτου παγκόσμιου πολέμου». «Η ΕΕ δεν βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ρωσία έχει εξαπολύσει έναν άγριο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό, αλλά λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ρωσία έχει πυρηνικά όπλα και είναι πολύ σημαντικό να αποφευχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος», είπε σε συνέντευξή του στο CNN.

«Ένα βήμα πολύ μακριά»

Ο Μισέλ είπε ότι ενώ αυτή ήταν μια απόφαση που έπρεπε να λάβει το ΝΑΤΟ και όχι η ΕΕ, είναι σημαντικό για τα μέλη του ΝΑΤΟ να καταλάβουν ότι θα ήταν «ένα βήμα πολύ μακριά». «Γι’ αυτό προσπαθούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία σε διαφορετικούς τομείς σε διπλωματικό επίπεδο. Προσπαθούμε να παράσχουμε περισσότερη υποστήριξη στην Ουκρανία προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό και προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

Όχι στο αίτημα Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελέσνκι κάλεσε το ΝΑΤΟ και τους δυτικούς συμμάχους να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας και των αεροπορικών βομβαρδισμών στις πόλεις της. Μέχρι στιγμής, το αίτημα αυτό δεν έχει ικανοποιηθεί. Ο Μισέλ είπε ότι αν και το ΝΑΤΟ αποτελεί τη «ραχοκοκαλιά για την κοινή ασφάλεια στην Ευρώπη», οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες για να μπορέσουν να παρέχουν μόνες τους περισσότερες δυνατότητες στον στρατιωτικό τομέα.

Υπό συζήτηση το αίτημα ένταξης

Ο Ζελένσκι υπέβαλε επίσης επίσημο αίτημα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κοινοβούλιο της ΕΕ ενέκρινε έκτοτε ένα ψήφισμα την Τρίτη με το οποίο καλεί τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να εργαστούν για να παραχωρήσουν» στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε ότι το αίτημα του Ζελένσκι ήταν «πολύ νόμιμο» και ότι η ΕΕ θα εργαστεί για να αξιολογήσει το αίτημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα, «προκειμένου να παραμείνει ενωμένη σε αυτόν τον τομέα», αναφέροντας κάποιες διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών μελών.

«Ο Πούτιν απέτυχε να διχάσει ΕΕ και ΗΠΑ»

Όπως είπε, αποφάσισε να καλεί τον Ζελένσκι στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε «τακτική βάση» ώστε να «συνεργαστεί και να συντονιστεί πολιτικά με την Ουκρανία». Ο Μισέλ τόνισε επίσης ότι η δύναμη της Δύσης βρίσκεται στην ενότητά της. «Ο Πούτιν προσπάθησε να διχάσει την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Απέτυχε. Ο κ. Πούτιν προσπάθησε επίσης να αποδείξει ότι δεν είμαστε σε θέση να δράσουμε. Απέτυχε. Μπορέσαμε να λάβουμε εξαιρετικά σημαντικές αποφάσεις που στοχεύουν άμεσα τους οικονομικούς τομείς στη Ρωσία. Αυτό είναι εξαιρετικά οδυνηρό και αισθάνομαι ότι ο κ. Πούτιν είναι πραγματικά έκπληκτος από την ικανότητά μας να ενεργούμε και να είμαστε εξαιρετικά ενωμένοι και σταθεροί», είπε.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν, αλλά…

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν κάποια σύγκρουση με τη Ρωσία, την οποία ίσως έφερνε ο αποκλεισμός του εναέριου χώρου της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Τζεν Ψάκι. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι ΗΠΑ είναι πάντα ανοικτές σε μια συνομιλία με τη Ρωσία, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει τώρα, εν μέσω της εισβολής στην Ουκρανία. Παράλληλα, επισήμανε πως «κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς», αλλά στο σημείο που δεν θα προκληθεί σύρραξη με τη Ρωσία.

Καμία δημοσίευση για προβολή