Πόλεμος στην Ουκρανία: Οριστικό τέλος στο σίριαλ των Taurus έβαλε ο Σολτς μιλώντας με τον Ζελένσκι

Τέλος στο ενδεχόμενο αποστολής των προηγμένων πυραύλων Taurus από τη Γερμανία στην Ουκρανία μπήκε σε ανώτατο επίπεδο, στο περιθώριο της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολίτικής Επιτροπής στη Γρανάδα.

Όχι Taurus ναι Patriot

Συγκεκριμένα, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς ενημέρωσε τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ότι η Γερμανία δεν θα παραδώσει πυραύλους Taurus στην Ουκρανία, αν και προσέθεσε ότι το Βερολίνο προτίθεται να παράσχει στο Κίεβο ένα ακόμη αντιαεροπορικό σύστημα Patriot. “Αυτό είναι το πιο απαραίτητο πράγμα τώρα“, δήλωσε ο Σολτς, σημειώνοντας ότι η Ρωσία αναμένεται να προσπαθήσει και αυτόν τον χειμώνα να πλήξει τις ουκρανικές υποδομές με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι έγραψε στο Χ/Twitter ότι είχε μια “γόνιμη” συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο και ότι είναι ευγνώμων για την υποστήριξη της Γερμανίας. “Πρόκειται για την προστασία της Ευρώπης και των κοινών αξιών“, είπε. Ο Όλαφ Σολτς είχε επικριθεί έντονα πρόσφατα – ακόμη και από μέλη του ίδιου του κόμματός του, του SPD – για την απροθυμία του να στείλει στην Ουκρανία το υπερσύγχρονο, γερμανο-σουηδικής κατασκευής, πυραυλικό σύστημα αέρος-εδάφους μεγάλου βεληνεκούς Taurus.

Διαβουλεύσεις

Στο παρελθόν, είχε απορρίψει και πάλι ένα τέτοιο αίτημα, φοβούμενος περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου σε περίπτωση πλήγματος στόχων εντός του ρωσικού εδάφους. Η εφημερίδα BILD ανέφερε σε ρεπορτάζ της ότι η Καγκελαρία, μετά από διαβουλεύσεις με εμπειρογνώμονες και δικηγόρους, έλαβε την απόφαση να μην στείλει τον Taurus – τουλάχιστον όχι βραχυπρόθεσμα. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, ο Σολτς είχε ήδη ενημερώσει τον Ζελένσκι για τις προθέσεις του κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Είχε προηγηθεί ενδελεχής εξέταση του ενδεχομένου το σύστημα Taurus να θεωρηθεί ακόμα και ως άμεση γερμανική εμπλοκή στον πόλεμο, καθώς η λειτουργία του συστήματος απαιτεί την παροχή δεδομένων στόχων, αλλά και γεωγραφικών δεδομένων για τον υπολογισμό της τροχιάς, κάτι που θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί χωρίς γερμανική υποστήριξη. Αυτοί οι πύραυλοι “δεν προγραμματίζονται τόσο εύκολα όσο μια καφετιέρα“, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους πριν από μερικές εβδομάδες.

H προσεκτική Γερμανία

Όπως αναφέρει το Spiegel, o καγκελάριος εξήγησε την περασμένη εβδομάδα σε κλειστή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag τους λόγους για τους οποίους η Γερμανία είναι πιο προσεκτική από ό,τι, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνοντας ότι οι χώρες αυτές υιοθετούν μια πιο χαλαρή προσέγγιση στο θέμα της παραχώρησης γεωδεδομένων και της παρουσίας των στρατιωτών τους στην Ουκρανία.

Οι επιφυλάξεις του Σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου, σημειώνει το περιοδικό, αφορούν κυρίως το ενδεχόμενο οι ουκρανικές δυνάμεις να πλήξουν με τους πυραύλους Taurus τις κατεχόμενες περιοχές στα ανατολικά της χώρας, καθώς και στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας. Η BILD αναφέρεται μάλιστα συγκεκριμένα στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν γερμανικά όπλα για την καταστροφή της γέφυρας του Κερτς, η οποία συνδέει τη Ρωσία με την προσαρτημένη Κριμαία.

Καμία δημοσίευση για προβολή