Πόλεμος στην Ουκρανία: «Παράξενο» μήνυμα από το Πεκίνο, οι κυρώσεις θα πλήξουν κυρίως τη Δύση

Παρότι η Κίνα την Τρίτη δήλωσε έτοιμη να μεσολαβήσει για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, φαίνεται ότι το Πεκίνο παίζει το λεγόμενο «long game» όσον αφορά στην ανάλυσή του για τις εξελίξεις.

Προσαρμοσμένη η Ρωσία

Συγκεκριμένα, ερευνητική ομάδά που συμβουλεύει τον πρόεδρο της Κίνα, Σι Τζινπίγκ, εκτίμησε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα προκαλέσουν τελικά μεγαλύτερη ζημιά στις ΗΠΑ και στους συμμάχους τους, σε μια στιγμή που το Πεκίνο σταθμίζει πόση υποστήριξη θα παράσχει στη Μόσχα.

Ο Μα Ζουέ, ερευνητής στο Κινεζικό Ινστιτούτο Σύγχρονων Διεθνών Σχέσεων, σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυρίστηκε ότι πλέον η Ρωσία έχει προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση των κυρώσεων του 2014, όταν τιμωρήθηκε για την εισβολή στην Κριμαία, προσθέτοντας ότι σύμμαχοι των ΗΠΑ και της Ευρώπης θα υποφέρουν επειδή υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Βοήθεια και προσφυγικό

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι ο αποκλεισμός ρωσικών τραπεζών από το Swift θα βλάψει εξίσου Ρωσία και Ευρώπη. Επισήμανε, δε, ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να πληρώσουν σημαντικό κόστος στο μέλλον μέσω της παροχής οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας στους συμμάχους και ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να αποσταθεροποιηθεί από μεγάλους αριθμούς Ουκρανών προσφύγων.

«Εάν η προσφυγική κρίση της Ουκρανίας δεν αντιμετωπιστεί σωστά, αυτό θα βοηθήσει τη Ρωσία να σπείρει μίσος και να σαμποτάρει το ΝΑΤΟ», έγραψε ο Μα. «Η δύσκολη συζήτηση για τα προβλήματα των προσφύγων εντός της Ευρώπης θα μπορούσε επίσης να βλάψει την ενότητά της σε κρίσιμες στιγμές». Όλα αυτά έρχονται σε μια στιγμή που ΗΠΑ και ΕΕ σκληραίνουν ακόμα περισσότερο τη στάση τους έναντι της Μόσχας.

Ρόλος μεσολαβητή

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι και του Ουκρανού ομολόγου του Ντμίτρο Κουλέμπα, και κατά τη συνομιλία των δύο διπλωματών, ο Κινέζος ΥΠΕΞ μετέφερε την πρόθεση του Πεκίνου να διαδραματίσει «έναν ρόλο» μεσολαβητή προς τη Ρωσία, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία και να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι της διπλωματίας.

Επίσης, στην επίσημη ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης, το Πεκίνο «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών». Στην ανακοίνωση, ωστόσο, δεν υπάρχει αναφορά ή καταδίκη στη ρωσική εισβολή, ενώ δεν υπάρχει αναφορά ούτε στην αξίωση που προβάλει η Μόσχα για τη διεθνή αναγνώριση προσάρτησης της Κριμαίας ή για την ατονόμιση των περιοχών του Ντονμπάς.

Καμία δημοσίευση για προβολή