Πόλεμος στην Ουκρανία: Ποιος θα είναι ο τελικός νικητής, ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν το αποτέλεσμα

Σε δεινή θέση η Ρωσία, μικρότερο του αναμενομένου το στρατιωτικό απόθεμά της

Καθώς κλείνει ένας χρόνος από την ώρα που ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με μεταμεσονύκτιο διάγγελμα, έδινε το πράσινο φως για την έναρξης της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Guardian επιχειρεί μια εκτενή ανάλυση του τι έχει γίνει ως τώρα και τι θα γίνει στη συνέχεια, προσπαθώντας να διαπιστώσει αν και ποιος θα βγει νικητής από τη σύρραξη αυτή.

Αμφίρροπη σύρραξη

Σύμφωνα, λοιπόν με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, μέχρι στιγμής ο «χαμένος» του πολέμου είναι η Ρωσία, τονίζοντας ότι η κατάσταση στον πόλεμο στην Ουκρανία δεν είναι πλέον εκείνη που υπήρχε ένα χρόνο πριν, όταν η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα, έκανε επέλαση και οι ουκρανικές δυνάμεις υποχωρούσαν. Ο Guardian επισημαίνει ότι «η εικόνα είναι τελείως διαφορετική από αυτή των πρώτων εβδομάδων του πολέμου όταν εκατοντάδες ρωσικά τεθωρακισμένα και εναέριες ρωσικές δυνάμεις περνούσαν τα σύνορα για να καταλάβουν το αεροδρόμιο στο Χοστομέλ, έξω από το Κίεβο, προκειμένου να αποκτήσουν μια γέφυρα για την πρωτεύουσα της Ουκρανίας».

Ένα από τα πιο σημαντικά ερωτήματα στον πόλεμο είναι φυσικά το ποιος θα είναι ο τελικός νικητής. Ο Guardian επισημαίνει όμως, ότι για την ώρα, ούτε η Ουκρανία, ούτε η Ρωσία είναι κοντά στην τελική επικράτηση και έτσι ουδείς μπορεί να προβλέψει από τώρα την έκβαση του πολέμου, υπογραμμίζοντας ότι «ούτε η Ρωσία, ούτε η Ουκρανία είναι κοντά στο να πετύχουν τους στόχους που έχουν θέσει, που στην περίπτωση της Ουκρανίας είναι η απελευθέρωση όλων των κατειλημμένων περιοχών. Ωστόσο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών η Μόσχα έχει επανειλημμένως κάνει βήματα πίσω σε σχέση με τους μαξιμαλιστικούς στόχους – ανάμεσά τους η ανατροπή της ουκρανικής κυβέρνησης και η επιβολή μιας κυβέρνησης-μαριονέτας – για την κατάληψη όλου του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία».

Μεγάλες ρωσικές απώλειες

Κατά το δημοσίευμα, η χώρα που έχει τις μεγαλύτερες απώλειες, είναι η Ρωσία. «Η Ρωσία έχει μεγάλες απώλειες. Πρόσφατη εκτίμηση από το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Αναλύσεων (IISS) ανεβάζει σε 40%-50% τον αριθμό των απωλειών της Ρωσίας σε επίπεδο τεθωρακισμένων σε σχέση με τις αρχικές δυνάμεις. Σε επίπεδο ανθρώπινων απωλειών υπάρχει η εκτίμηση ότι χάνονται 2.000 Ρώσοι στρατιώτες για κάθε 100 μέτρα που κερδίζονται στην ανατολική Ουκρανία» αναφέρει ο Guardian, προσθέτοντας ότι ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρκ Μάιλι τόνισε ότι η Ρωσία έχει ήδη χάσει τακτικά και στρατηγικά μολονότι καμία από τις δύο χώρες δεν είναι κοντά στο να πετύχει τον στρατηγικό της στόχο.

«Είναι πιο ασφαλές να πει κανείς ότι η σημερινή τροχιά των συγκρούσεων πηγαίνει καλύτερα για την Ουκρανία σε σχέση με τη Ρωσία καθώς και ότι η συνεχιζόμενη εισροή όπλων από τη Δύση θα διατηρήσει αυτή την προοπτική. Αλλά η Ουκρανία βασίζεται αρκετά στη Δύση για τα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών που έχουν αποδειχθεί αχίλλειος πτέρνα για το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία όπου οι μάχες δίνονται από το πεζικό. Παραμένει επίσης άγνωστο το πόσα οπλικά συστήματα, όπως τα τεθωρακισμένα, θα παραδοθούν στην Ουκρανία ή πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό ώστε να έρθει πιο κοντά στο τέλος του ο πόλεμος. Οπότε για την ώρα ο πόλεμος συνεχίζεται», καταλήγει ο Guardian.

Πιο πιθανή η ουκρανική αντεπίθεση

Επίσης, το δημοσίευμα εκτιμά ότι η Ουκρανία είναι πιο κοντά από τη Ρωσία στο να πραγματοποιήσει μεγάλη εαρινή επίθεση, τονίζοντας ότι «αν και ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει πριν τα Χριστούγεννα ότι η Ρωσία ετοιμάζει μια νέα επίθεση το 2023, οι αποδείξεις γι’ αυτό είναι ακόμα ισχνές. […] Μολονότι η Ρωσία έχει αυξήσει σημαντικά τις πεζοπόρες δυνάμεις της και ορισμένοι υπολογίζουν ότι στην Ουκρανία βρίσκονται περίπου 300.000 Ρώσοι στρατιώτες, εντούτοις δεν υπάρχει απόδειξη ότι εκατοντάδες τεθωρακισμένα ετοιμάζονται για μια νέα είσοδο σε μια περιοχή που παρακολουθείται από κατασκοπευτικούς δορυφόρους. Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί είναι λιγότερο έντονοι από ό,τι το καλοκαίρι στην περιοχή γύρω από το Σεβεροντονέτσκ όταν η Μόσχα εκτόξευε περίπου 60.000 ρουκέτες την ημέρα».

Μάλιστα, αναλυτές εκτιμούν ότι ο πόλεμος έχει αρχίσει να εξαντλεί την Ρωσία, σε αντίθεση με την Ουκρανία που εξοπλίζεται συνέχεια από τη Δύση, λέγοντας ότι αυτό που έχει συμβεί από τις 24 Φεβρουαρίου είναι ότι η Ουκρανία έχει γίνει πιο ισχυρή και έχει αποκτήσει καλύτερα οπλικά συστήματα ενώ ετοιμάζεται να υποδεχθεί περισσότερα. Οι Ρώσοι γίνονται ολοένα και πιο αδύναμοι. Έχουν περισσότερους στρατιώτες αλλά με χειρότερο εξοπλισμό, χειρότερη εκπαίδευση από το παρελθόν και με ολοένα και λιγότερα πυρομαχικά και συμπληρώνοντας πως η Ουκρανία συγκεντρώνει υλικό όπως τεθωρακισμένα οχήματα, και προχωρά σε εκπαίδευση του στρατιωτικού δυναμικού της με το βλέμμα στραμμένο στις δικές τις επιχειρήσεις αναζητώντας παράλληλα σημεία να εξαπολύσει επιθέσεις.

Καμία δημοσίευση για προβολή