Πόλεμος στην Ουκρανία: Πώς η Τουρκία επιδιώκει να αξιοποιήσει τη σύρραξη για να ξαναμπει δυναμικά στο «πάγκόσμιο παιχνίδι»

Η Τουρκία επιδιώκει να ξαναμπει στο «παιχνίδι» μέσω Ουκρανίας

Την εκτίμηση ότι μετά από μια δεκαετία διπλωματικών λαθών και σταδιακής απομόνωσης από το διεθνές στερέωμα, η Τουρκία μοιάζει να αξιοποιεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία για να ξαναμπει δυναμικά στο παγκόσμιο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό παιχνίδι κάνει αναλυτής που στο παρελθόν έχει ασκήσει δριμεία κριτική στο καθεστώς Ερντογάν.

Σε άρθρο του στην Jerusalem Post, ο Σεθ Φράντσμαν υποστηρίζει ότι η Τουρκία είναι μια από τις ελάχιστες χώρες, μαζί με το Ισραήλ, που διατηρούν καλές σχέσεις και απολαμβάνουν του σεβασμού, τόσο της Ρωσίας, όσο και της Ουκρανίας, γεγονός που δίνει στην Άγκυρα τη δυνατότητα να παίξει ρόλο στη διαδικασία τερματισμού της αιματηρής σύρραξης, αλλά και να αποκτήσει ξανά θέση στο παγκόσμιο στερέωμα ως ισχυρός παίκτης και όχι ως ένας παρίας που «τα έχει σπάσει» με όλους τους συμμάχους και τους γείτονές του.

Ανοιχτοί δίαυλοι

Ο Ερντογάν από το ξέσπασμα του πολέμου έχει κρατήσει μια ισορροπιστική στάση, καταδικάζοντας την εισβολή της Ρωσίας και εκφράζοντας πλήρη στήριξη στην αυτοδιάθεση της Ουκρανίας (κινούμενος σε πλαίσιο ΝΑΤΟ και ΕΕ), αλλά έχει αρνηθεί να επιβάλλει κυρώσεις στην Ρωσία, κράτησε ανοιχτά για… όσο έπρεπε τα στενά του Βοσπόρου και στη συνέχεια διατήρησε ανοιχτούς διαύλους τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Μάλιστα, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ευχαρίστησε δημοσίως τον Τούρκο ομόλογό του σε ένα από τα δραματικά μηνύματά του μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Ο Φράντσμαν εκτιμά ότι η Άγκυρα ίσως μπορέσει να καταφέρει κάποιου είδους συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και, αν δείξει ότι παίζει έναν θετικό ρόλο στην αποκλιμάκωση μιας σύρραξης που απειλεί την παγκόσμια σταθερότητα, τότε ίσως μπορέσει να την αξιοποιήσει για δικό της όφελος. Για παράδειγμα, μπορεί -αν καταφέρει την αποκλιμάκωση στην Ουκρανία- να πετύχει να βελτιώσει δραματικά τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, οι οποίες τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στο ναδίρ, λόγω και της αγοράς των ρωσικών S-400.

«Αν τον αντέξει το σχοινί…»

Ο Φράντσμαν αναφέρεται και στη συνομιλία Πούτιν-Ερντογάν, όπου ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από το Ρώσο ομόλογό του κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους, ενώ ακόμα δεν είχε γίνει γνωστή η τριμερής Τουρκίας, Ουκρανίας και Ρωσίας σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών που θα πραγματοποιηθεί στην Αττάλεια την Πέμπτη (άλλος ένας πόντος για την Τουρκία, η οποία παρουσιάζεται ως «ουδέτερο» και «ασφαλές» έδαφος στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές), κίνηση η οποία θεωρείται ως ιδιαίτερα σημαντική για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Με τη Δύση να έχει «κάψει τις γέφυρές» της με τη Ρωσία, η Τουρκία μοιάζει να παραμένει το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που έχει ανοιχτή γραμμή με τη Μόσχα και, ταυτόχρονα, εξαιρετικές σχέσεις με το Κίεβο (ας μην ξεχνάμε ότι ήδη τα τουρκικά επιθετικά drones Bayraktar έχουν χρησιμοποιηθεί από τις Ουκρανικές δυνάμεις στις συγκρούσεις με τους Ρώσους). Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν επενδύει πολλά στον ρόλο που μπορεί να παίξει στη διαδικασία αποκλιμάκωσης της κρίσης. Όπως λέει και το τραγούδι, ωστόσο «αν τον αντέξει το σχοινί, θα φανεί στο χειροκρότημα».

Καμία δημοσίευση για προβολή