Πόλεμος στην Ουκρανία: Στο Κίεβο ο Στόλτενμπεργκ, ο Ζελένσκι ζήτησε το ΝΑΤΟ να προσκαλέσει επισήμως την Ουκρανία

Το αίτημά του για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, αίτημα το οποίο έχει προκαλέσει εντάσεις στο εσωτερικό της συμμαχίας επανέλαβε ο Ουκρανός πρόεδρος στον γ.γ. του ΝΑΤΟ, ο οποίος επισκέφθηκε το Κίεβο.

Ζητά πρόσκληση

Το ΝΑΤΟ είναι καιρός πλέον να λάβει την πολιτική απόφαση και να προσκαλέσει την Ουκρανία να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι το Κίεβο θέλει να πληροφορηθεί πότε θα γίνει μέλος. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο από κοινού με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε ότι η σύνοδος της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο Βίλνιους, στην οποία και έχει προσκληθεί να παραστεί, θα μπορούσε να καταστεί “ιστορική”.

“Δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό εμπόδιο”

Είμαι ευγνώμων για την πρόσκληση να παρευρεθώ στη σύνοδο, αλλά είναι επίσης σημαντικό για την Ουκρανία να λάβει την αντίστοιχη πρόσκληση”, δήλωσε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους. “Δεν υπάρχει κανένα αντικειμενικό εμπόδιο προκειμένου να ληφθεί η πολιτική απόφαση να προσκληθεί η Ουκρανία στη Συμμαχία τώρα, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι στις χώρες του ΝΑΤΟ και η πλειοψηφία των Ουκρανών υποστηρίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ, είναι η είναι η ώρα για τις αντίστοιχες αποφάσεις”, πρόσθεσε

“Το ΝΑΤΟ είναι δίπλα σας”

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, που επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Κίεβο μετά την εισβολή της Ρωσίας πέρυσι τον Φεβρουάριο, τόνισε ότι η Ουκρανία δικαιούται μια θέση στο ΝΑΤΟ, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα της υποψηφιότητάς της καθώς και η παροχή εγγυήσεων ασφαλείας θα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της συνόδου της Συμμαχίας τον Ιούλιο. “Κύριε πρόεδρε, βρίσκομαι εδώ σήμερα μεταφέροντας ένα απλό μήνυμα: το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας“, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι “το ΝΑΤΟ είναι δίπλα σας σήμερα, θα είναι αύριο και για όσο χρειαστεί“.

Το μεγάλο πρόβλημα

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι όταν η Ουκρανία είχε ζητήσει για πρώτη φορά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, μετά τη ρωσική εισβολή, πολλά μέλη της συμμαχίας είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” της Μόσχας, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι σχεδόν αδύνατο, καθώς τη στιγμή που θα συνέβαινε κάτι τέτοιο, το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να ενεργοποιήσει το άρθρο 5 του καταστατικού του περί συνδρομής σε χώρα-μέλος που δέχεται επίθεση και να ξεκινήσει πόλεμο με τη Ρωσία.

Καμία δημοσίευση για προβολή