Πόλεμος στην Ουκρανία: Τα δύο μεγάλα προβλήματα των ρωσικών δυνάμεων που μπορούν να «εκτροχιάσουν» τα σχέδια του Πούτιν

Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να κλιμακώσουν την επίθεσή τους στην Ουκρανία, διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι η ρωσική εισβολή μοιάζει να μην πηγαίνει όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Οι αναλυτές αυτοί διαπιστώνουν ότι μετά από μία εβδομάδα μαχών, σημαντικά κέντρα της Ουκρανίας, όπως το Κίεβο ή το Χάρκοβο, ακόμα δεν έχουν ελεγχθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, παρά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς. Ταυτόχρονα, ενώ αρχικά η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων έμοιαζε ασταμάτητη, σταδιακά οι Ουκρανοί άρχισαν να προβάλλουν σθεναρή αντίσταση, γεγονός που οι Ρώσοι μοιάζουν να μην το περίμεναν.

Οι διεθνείς αναλυτές σημειώνουν ότι πλέον η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία παρουσιάζει δύο μείζονα προβλήματα, τα οποία, αν συνεχιστούν, μπορούν να εκτροχιάσουν πλήρως το σχέδιο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για ταχεία κατάληψη της χώρας και εν συνεχεία έλεγχό της και τοποθέτησης κυβέρνησης-μαριονέτας που θα εξυπηρετεί πλήρως τα συμφέροντα και τα σχέδια του Κρεμλίνου.

Τα logistics

Το πρώτο ζήτημα είναι τα logistics, αυτό που στο στρατό ονομάζεται «επιμελητεία». Γιατί καλά τα άρματα και τα αεροπλάνα και τα χόβιτσερ και οι πύραυλοι, όμως όλα αυτά χρειάζονται έναν τεράστιο μηχανισμό υποστήριξης για να είναι αποτελεσματικά. Από πυρομαχικά και καύσιμα μέχρι φαγητό και νερό για τους στρατιώτες, όλα αυτά απαιτούν οργάνωση και μια αλυσίδα τροφοδοσίας μεγάλου μεγέθους.

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η ταχύτητα με την οποία εκδηλώθηκε τις πρώτες ημέρες η ρωσική επίθεση προκάλεσε διαλυτικά φαινόμενα στην αλυσίδα τροφοδοσίας και υποστήριξης, με αποτέλεσμα και οι ρωσικές δυνάμεις να «ξεμένουν» από απαραίτητα υλικά, αλλά και να δημιουργείται η αίσθηση ότι επικρατεί «κατάρρευση» στα ρωσικά στρατιωτικά logistics, φρενάροντας την πορεία των ρωσικών δυνάμεων.

Οι απώλειες

Το δεύτερο ζήτημα αφορά στις απώλειεις Ρώσων στρατιωτών στο πλαίσιο των συγκρούσεων με τις Ουκρανικές δυνάμεις. Υπενθυμίζεται ότι το 2014, κατά την επιχείρηση κατάληψης της Κριμαίας, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε απαγορεύσει στα ΜΜΕ της χώρας να μεταδίδουν ειδήσεις και εικόνες από απώλειες στρατιωτών, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα κάμψης του ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σήμερα, παρότι το νούμερο που αναφέρουν οι Ουκρανοί (5.300 νεκροί Ρώσοι στρατιώτες) αμφισβητείται από όλες τις πλευρές, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες και οι δύο πλευρές έχουν περίπου 1.500 νεκρούς στρατιώτες έκαστος. Το νούμερο αυτό, μετά από σχεδόν μια εβδομάδα μαχών, δεν αντηχεί καθόλου καλά στα αυτιά των Ρώσων πολιτών, οι οποίοι ακόμα δεν είναι σίγουροι γιατί γίνεται ο πόλεμος.

Ο κρίσιμος συνδυασμός

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο συνδυασμός των δύο αυτών προβλημάτων, μαζί με μια ιδιαίτερη προσοχή που δείχνουν οι Ρώσοι, όσον αφορά στη χρήση, για παράδειγμα, της Αεροπορίας τους ή όσον αφορά σε μια μαζική επίθεση (το τεράστιο κομβόι για το Κίεβο μοιάζει ακίνητο), δείχνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με το σχέδιο και ότι ίσως υπάρχουν σκέψεις για ανασύνταξη και αναδιάρθρωσή του.

Εν τέλει, επισημαίνεται ότι η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία δεν βαίνει καλώς και ότι αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή, ενδεχομένως σταδιακά να «εκτροχιαστεί» εντελώς, οδηγώντας σε ένα νέο Αφγανιστάν, όπου η ΕΣΣΔ εισέβαλλε εύκολα για να διαπιστώσει στη συνέχεια ότι η έξοδος ήταν εξαιρετικά -και πολύ αιματηρά- δύσκολη.

Καμία δημοσίευση για προβολή