Πόλεμος στην Ουκρανία: Τι φοβίζει το Κίεβο και ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος στόχος της Ρωσίας

Τι είναι αυτό που φοβίζει την Ουκρανία και τι επιδιώκει η Ρωσία

Την ώρα που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν περίπου 404 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών στην Ουκρανία, το Κίεβο δεν κρύβει την ανησυχία του για τις επόμενες κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.

Και τώρα, Χάρκοβο;…

Για την ακρίβεια, ο νέος αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί μια ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο. Ο στρατηγός Ολεξάντρ Σίρκσι – οποίος, ως γνωστόν, αντικατέστησε τον στρατηγό Βαλερί Ζαλούζνι – δήλωσε στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform ότι οι δυνάμεις του δεν μπορούν να αγνοήσουν τις αναφορές ότι η Ρωσία απειλεί να εξαπολύσει επίθεση στο Χάρκοβο και ότι προετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε καμία πληροφορία σχετικά με τις προετοιμασίες του εχθρού για επιθετικές επιχειρήσεις, οπότε λαμβάνουμε όλα τα μέτρα για να ανταποκριθούμε επαρκώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο“, δήλωσε. “Πραγματοποιούμε ένα ολόκληρο πλέγμα εργασιών για την οχύρωση εδαφών και θέσεων, εγκαθιστούμε ένα πολύπλοκο σύστημα περιφράξεων και σχεδιάζουμε τη χρήση των στρατευμάτων μας σε περίπτωση τέτοιων ενεργειών“, πρόσθεσε.

“Τρόπαιο”

Το Χάρκοβο, γνωστό στην Ουκρανία ως κόμβος επιστήμης και πολιτισμού, αποτελεί περιζήτητο “τρόπαιο” για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν από τα πρώτα στάδια του πολέμου. Το 2022, η Ρωσία υποχώρησε από την περιοχή του Χάρκοβο, καθώς οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν εδάφη υπό ρωσική κατοχή σε μια αστραπιαία προέλαση και μια από τις σημαντικότερες νίκες της Ουκρανίας στον πόλεμο.

Το Χάρκοβο έχει συμβολική αλλά και στρατηγική σημασία για τον Πούτιν, καθώς η πόλη έχει ρωσόφωνη πλειοψηφία και ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ουκρανικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας. Η πόλη, η οποία βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας, κοντά στα ρωσικά σύνορα, αντιμετώπισε συχνές επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου.

Νέοι βομβαρδισμοί

Αλλά μετά από ένα διάστημα ανάπαυλας, οι ρωσικές δυνάμεις επανέλαβαν τις αεροπορικές επιδρομές στην πόλη για πρώτη φορά από το 2022 την Τετάρτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο, δήλωσε ο Σεργκέι Μπολβίνοφ, επικεφαλής της αστυνομικής υπηρεσίας ερευνών στο Χάρκοβο. Η Ρωσία μπορεί επίσης να χρησιμοποίησε τις νέες κατευθυνόμενες βόμβες της δήλωσε ο Βολοντίμιρ Τιμόσκο, επικεφαλής της περιφερειακής αστυνομίας του Χάρκοβου.

Η βόμβα, γνωστή και ως “ολισθαίνουσα βόμβα“, έχει εφοδιαστεί με σύστημα καθοδήγησης και φτερά, επιτρέποντας στις ρωσικές δυνάμεις να εφαρμόζουν τακτικές “στάσης” και να πλήττουν στόχους από μεγάλη απόσταση. Ο νέος σχεδιασμός, γνωστός ως UMPB, πιστεύεται ότι έχει “πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό” από τα προηγούμενα μοντέλα, καθώς η πτέρυγα είναι πλέον “μέρος του σώματος του όπλου και όχι ένα απλό κιτ μετατροπής“, σύμφωνα με το think tank Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών.

Οι στόχοι της Μόσχας

Τέτοια όπλα βοηθούν τις ρωσικές δυνάμεις να συμπληρώσουν τα “ανεπαρκή” αποθέματα πυραύλων που εκτοξεύονται από αέρος και τους επιτρέπουν να αποφεύγουν τη χρήση βομβών ελεύθερης πτώσης που φέρνουν τους πιλότους πιο κοντά στη γραμμή πυρός, λέει το think tank. Σε γενικές γράμμές, οι δυτικοί αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, παρά το γεγονός ότι συνεχίζουν να έχουν απώλειες, εν τούτοις μοιάζουν να έχουν μάθει από τα… παθήματα του παρελθόντος και να έχουν γίνει πιο αποτελεσματικές στα πεδία των μαχών.

Την ίδια ώρα, η Μόσχα φαίνεται ότι επιδιώκει να αξιοποιήσει τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία σε στρατιωτικό υλικό (κυρίως πυρομαχικά και βλήματα πυροβολικού και αεράμυνας), λόγω του μπλοκαρίσματος της αμερικανικής βοήθειας στο Κογκρέσο και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, προκειμένου να καταλάβει ακόμα περισσότερα ουκρανικά εδάφη, ενθαρρυμένη και από την κατάληψη της Αβντιίβκα πριν από μερικές εβδομάδες, με στόχο να κινηθεί όσο το δυνατόν πιο δυτικά και νότια.

Καμία δημοσίευση για προβολή