Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο παρέλαβε τα πρώτα τανκς Abrams, αλλά η Μόσχα δηλώνει ότι… δεν ανησυχεί

Ουκρανία τανκς Abrams

Μπορεί οι ΗΠΑ να τήρησαν την υπόσχεσή τους και να άρχισαν κανονικά τις αποστολές των αρμάτων μάχης βαρέως τύπου Abrams στην Ουκρανία, ωστόσο, η Μόσχα εκτιμά ότι τέτοιου είδους ενισχύσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν τον ρου του πολέμου.

Κατ’ αρχάς, η είδηση: η υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έναντι του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για σημαντική ενίσχυση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων έγινε πράξη. Τα πρώτα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams Μ1 βρίσκονται ήδη στην Ουκρανία ανακοίνωσε εμφανώς ικανοποιημένος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του οπρόεδρος Ζελένσκι.

Τι ζητά ο Ζελένσκι

«Τα πρώτα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams βρίσκονται σε ουκρανικό έδαφος. Τα ετοιμάζουμε για να ενισχύσουμε τις δράσεις μας κατά των κατακτητών. Πρόκειται για μια σημαντική ενίσχυση της άμυνάς μας. Παράλληλα ωστόσο συνεχίζουμε τις προσπάθειες για να αποκτήσουμε περισσότερα οπλικά συστήματα. Αυτά περιλαμβάνουν μαχητικά F16. Προς το παρόν εκπαιδεύουμε πιλότους και δημιουργούμε υποδομές. Περιλαμβάνουν επίσης όπλα μεγάλου βεληνεκούς για να είμαστε σε θέση να απελευθερώσουμε εδάφη μας. Το ίδιο ισχύει και για την αεράμυνα. Για να καλύψουμε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας μας, χρειαζόμαστε περισσότερα συστήματα αεράμυνας από όσα διαθέτουμε σήμερα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Για να αντιμετωπίσει η Ουκρανία πυραυλικές επιθέσεις όπως εκείνες κατά του σημαντικού λιμανιού για τις εξαγωγές σιτηρών Ισμαήλ, ο πρόεδρος Ζελένσκι εναποθέτει τις ελπίδες του και στους γερμανικούς πυραύλους Taurus. Μέχρι στιγμής όμως το Βερολίνο δεν δείχνει διατεθειμένο να δώσει πράσινο φως για την εξαγωγή τους. Ανοιχτό παραμένει αν με τα περίπου 30 αμερικανικά άρματα μάχης Abrams M1, τα οποία παραδίδονται σταδιακά, η Ουκρανία θα καταφέρει σημαντικό χτύπημα κατά των ρωσικών δυνάμεων. Ωστόσο, επισήμανε ότι «για εμάς το ιδανικό θα ήταν να παράγουμε μόνοι μας συστήματα αεράμυνας και άλλα προηγμένα όπλα. Αυτός είναι ίσως ο μόνος τρόπος για να εγγυηθούμε την ασφάλεια της Ουκρανίας. Για αυτό βήμα-βήμα κατασκευάζουμε όλες τις απαραίτητες μονάδες παραγωγής».

«Θα καούν»

Από την πλευρά του, πάντως, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι μεγάλου βεληνεκούς πύραυλοι ATACMS και τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams και δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Ο port parole της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς για το θέμα στην καθιερωμένη ενημέρωση είπε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν προσαρμοσθεί στην χρήση νέων όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (ΕΣΕ): «Όλα αυτά δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να επηρεάσουν την ουσία της ΕΣΕ και την έκβαση της. Δεν είναι καμία πανάκεια και δεν υπάρχει κανένας τύπος όπλων που μπορεί να μεταβάλλει την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο της μάχης», υποστήριξε.

«Τα άρματα μάχης Abrams είναι σοβαρά όπλα, αλλά θυμηθείτε τι είπε ο πρόεδρος για άλλα άρματα μάχης που κατασκευάσθηκαν σε μια άλλη χώρα» δήλωσε ο Πεσκόφ αναφερόμενος σε άλλα δυτικά άρματα μάχης τα οποία προμηθεύθηκε το Κίεβο, στα οποία περιλαμβάνονται τα γερμανικά Leopards και τα βρετανικά Challengers. «Λοιπόν και αυτά επίσης (σ.σ. τα Abrams) θα καούν», είπε χαρακτηριστικά. Συμπλήρωσε, δε, ότι «οι Αμερικανοί εξακολουθούν να αυξάνουν την… άμεση εμπλοκή τους στη σύγκρουση αυτή, αλλά φυσικά, κάθε φορά ο στρατός μας βελτιώνει τις δεξιότητες και τις τεχνικές του δυνατότητες για να αντιμετωπίσει» τα νέα οπλικά συστήματα που φθάνουν στο Κίεβο.

Το Κίεβο επανειλημμένα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση Μπάιντεν να προμηθευθεί πυραυλικά συστήματα ATACMS (Army Tactical Missile Systems) για να βοηθηθεί η επίθεση και να πληγούν οι γραμμές εφοδιασμού, αεροπορικές βάσεις και τα σιδηροδρομικά δίκτυα στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη. Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, είχε μεταδώσει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Ζελέσνκι για το ότι η Ουάσιγκτον θα προμηθεύσει επίσης το Κίεβο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS, αν και ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Καμία δημοσίευση για προβολή