Πόλεμος στην Ουκρανία: Το μοιραίο λάθος της Ρωσίας που μπορεί να της κοστίσει ακριβά

Η Ουκρανία εκτός από την έλλειψη σε στρατιωτικό εξοπλισμό βρίσκεται αντιμέτωπη και με το χαμηλό ηθικό των στρατιωτών της

Μέχρι στιγμής, η μεγάλη αντεπίθεση από την Ουκρανία στα υπό ρωσική κατοχή εδάφη στα ανατολικά και νότια της χώρας κινείται αργά και τα κέρδη της είναι σχετικά μικρά, ιδίως σε σύγκριση με τις απώλειες σε στρατιώτες και υλικό. Ωστόσο, φαίνεται ότι η ρωσική άμυνα έχει κάνει ένα μοιραίο λάθος που ενδέχεται να της κοστίσει πολύ ακριβά.

Το λάθος

Σύμφωνα με αναλυτές που μίλησαν στην στην εφημερίδα The Kyiv Independent, η Ρωσία έχει κάνει ένα λάθος τακτικής, δαπανώντας πολύ ανθρώπινο δυναμικό και οπλισμό στην πρώτη γραμμή άμυνάς της και αφήνοντας τις βαθύτερες γραμμές της πιο αδύναμες. Ενώ η Ρωσία έχει κατασκευάσει πολύπλοκες, πολυεπίπεδες άμυνες, αποτελούμενες από πυκνά ναρκοπέδια, εμπόδια αρμάτων μάχης και οχυρώσεις σε εκατοντάδες χιλιόμετρα, δεν τις χρησιμοποιεί στρατηγικά.

Η αρχικά αργά κινούμενη αντεπίθεση της Ουκρανίας έχει σημειώσει κάποια αξιοσημείωτα κέρδη τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως με τη διάσπαση της πρώτης αμυντικής γραμμής στο μέτωπο της Ζαπορίζια στο νότιο τμήμα της χώρας. Ο Μάικλ Κόφμαν, αμυντικός αναλυτής και ανώτερος συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace, δήλωσε στην εφημερίδα The Kyiv Independent ότι η Ουκρανία εργάζεται τώρα για τη διάσπαση της δεύτερης γραμμής.

“Άμυνα βάθους”

Οι Ουκρανοί στρατηγοί λένε ότι η δεύτερη γραμμή άμυνας θα είναι πιθανότατα πολύ πιο εύκολο να διαρραγεί, ανέφερε η Kyiv Independent. Παρόλο που η Ρωσία έχει οικοδομήσει μια “άμυνα βάθους” – που αποτελείται από πολλαπλές θέσεις διασκορπισμένες σε μια περιοχή που επιτρέπουν στις δυνάμεις να υποχωρούν και να αλέθουν την προέλαση του εχθρού – έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της αντεπίθεσης χρησιμοποιώντας τον κύριο όγκο των στρατευμάτων της για να υπερασπιστεί την πρώτη γραμμή.

Οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν επίσης αντεπιθέσεις μπροστά από αυτή τη γραμμή, κάτι που σύμφωνα με τον Κόφμαν ήταν μια “πολύ δαπανηρή στρατηγική“, καθώς έχουν χάσει σημαντικές ποσότητες τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης και στρατευμάτων. “Η άμυνα υπολόγιζε ότι οι [Ρώσοι] θα μπορούσαν να υποχωρήσουν“, δήλωσε ο Βίκτορ Κίβλιουκ, Ουκρανός συνταγματάρχης ε.α. και μέλος της δεξαμενής σκέψης Center for Defense Strategies. “Αλλά αν δεν έχει μείνει κανείς να υποχωρήσει από την πρώτη γραμμή, ποιος θα υπερασπιστεί τη δεύτερη;“.

Από τον Σουροβίκιν στον Γκερασίμοφ

Ο εχθρός έχει πολύ πεζικό, αλλά όχι αρκετό εξοπλισμό και IFV και αναγκάζεται να τρέχει με τα πόδια όπου πρόκειται για ελιγμούς“, είπε. “Κάνουν αυτό που τους λένε οι διοικητές, αλλά οι ελλείψεις τους εμποδίζουν να το κάνουν σωστά”. Οι αμυντικές γραμμές χτίστηκαν υπό τις διαταγές του Σεργκέι Σουροβίκιν, ενός Ρώσου στρατηγού που είχε χαρακτηριστεί από πρώην συναδέλφους του ως “απολύτως αδίστακτος” και με “ελάχιστο σεβασμό για την ανθρώπινη ζωή“, γνωστός ως “Στρατηγός Αρμαγεδδών”, που όμως εξαφανίστηκε από τη δημοσιότητα μετά την ανταρσία της ομάδας Wagner τον Ιούνιο.

Τώρα, με τον Α/ΓΕΕΘΑ της χώρας, στρατηγό Βαλερί Γκερασίμοφ επικεφαλής, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να χρησιμοποιούν μια διαφορετική στρατηγική από αυτή για την οποία είχαν κατασκευαστεί οι αμυντικές γραμμές. Ο Κόφμαν είπε στην εφημερίδα ότι ενώ ο Σουροβίκιν ήθελε μια κλασική άμυνα θέσεων, ο Γκερασίμοφ προτιμούσε μια ενεργή άμυνα, που περιλαμβάνει τακτικές αντεπιθέσεις. Η στρατηγική αυτή, όμως, κοστίζει πολύ ακριβά στους Ρώσους και ενδεχομένως θα τους υποχρεώσει και σε νέα επιστράτευση, αν οι μεγάλες απώλειες συνεχιστούν.

Καμία δημοσίευση για προβολή