Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον τρία χρόνια η διάρκειά του, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας

Ουκρανία Σεργκέι Σόιγκου

“Οι άνθρωποι κάνουν σχέδια και το σύμπαν γελάει”: η φράση αυτή φαίνεται ότι ταιριάζει “γάντι” όσον αφορά στους σχεδιασμούς της Μόσχας όταν στις 24 Φεβρουαρίου του 2022 άρχιζε την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία.

Οι αρχικές εκτιμήσεις

Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι κατά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούσαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κατακτήσει το Κίεβο σε μόλις τρεις ημέρες. Μάλιστα, ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερνς είχε δηλώσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της εισβολής ότι η στρατηγική του Πούτιν επικεντρωνόταν στην “κατάληψη του Κιέβου εντός των δύο πρώτων ημερών της εκστρατείας”.

Τώρα, 18 μήνες μετά τον πόλεμο, ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου φαίνεται να παραδέχθηκε ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσαν να διαρκέσουν τουλάχιστον μέχρι το 2025. Ο Άντον Γκερασένκο, σύμβουλος στο υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας, δημοσίευσε ένα βίντεο στο X/Twitter, στο οποίο ο Σόιγκου δήλωσε ότι ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να “αυξάνει τη μαχητική ισχύ” των δυνάμεών του για να αντιμετωπίσει την αντεπίθεση της Ουκρανίας.

“Εφαρμογή ως το 2025”

Για να επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους, ο Σόιγκου δήλωσε ότι η Ρωσία προμηθεύει τα στρατεύματά της με σύγχρονα όπλα και προσφέρει βελτιωμένη εκπαίδευση, παρά τις αναφορές που δείχνουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν διαθέτουν προηγμένη εκπαίδευση και έχουν έλλειψη όπλων. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτύχει τους στρατιωτικούς της στόχους με “συνεπή εφαρμογή των μέτρων της δράσης μέχρι το 2025”.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και σύμμαχοι όπως ο Σόιγκου έχουν επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να παραμείνει η Ουκρανία εντός της σφαίρας επιρροής της Ρωσίας και να νικηθεί αυτό που περιγράφουν ως “ναζιστικό καθεστώς” της Ουκρανίας. Όμως, 18 μήνες μετά τη εισβολή, η Ρωσία κατέχει μόνο τμήματα της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας, καθώς και τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014.

Η ουκρανική αντεπίθεση

Τα ουκρανικά στρατεύματα αποκρούουν επίσης τις ρωσικές δυνάμεις, εστιάζοντας τις προσπάθειές τους στη διάσπαση των ισχυρά οχυρωμένων αμυντικών γραμμών της Ρωσίας σε κατεχόμενα εδάφη στη νότια και ανατολική Ουκρανία. Οι ρωσικές δυνάμεις δέχονται έντονες πιέσεις από τις ουκρανικές επιθέσεις στη νότια ουκρανική περιφέρεια Ζαπορίζια.

Μάλιστα, το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ΙSW), ανέφερε σε πρόσφατο σχόλιο ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν απλωθεί πολύ και ότι οι επίλεκτες μονάδες υφίστανται μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια των αντεπιθέσεων. Το ISW σημείωσε ότι η ρωσική άμυνα φαίνεται να μην έχει δύναμη σε βάθος σε ένα βασικό τμήμα της γραμμής του μετώπου, όπου η Ουκρανία έχει σημειώσει πρόσφατα κέρδη.

Καμία δημοσίευση για προβολή