Πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς: Νέες κατηγορίες κατά του IDF, ότι βομβαρδίζει με μη κατευθυνόμενες βόμβες

Πιθανή παράταση της εκεχειρίας στη Γάζα από Κατάρ, ΗΠΑ, Αίγυπτο και Ισπανία

Σχεδόν τα μισά από τα πυρομαχικά αέρος-εδάφους που έχει χρησιμοποιήσει το Ισραήλ στη Γάζα στον πόλεμό του με τη Χαμάς από τις 7 Οκτωβρίου ήταν μη κατευθυνόμενα, γνωστά και ως “χαζές βόμβες”, σύμφωνα με μια νέα αξιολόγηση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Η έκθεση, η οποία συντάχθηκε από το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αναφέρει ότι περίπου το 40-45% των 29.000 πυρομαχικών αέρος-εδάφους που έχει χρησιμοποιήσει το Ισραήλ ήταν μη κατευθυνόμενα. Τα υπόλοιπα ήταν κατευθυνόμενα πυρομαχικά ακριβείας. Τα μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά είναι συνήθως λιγότερο ακριβή και μπορούν να αποτελέσουν μεγαλύτερη απειλή για τους αμάχους, ειδικά σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Γάζα. Ο ρυθμός με τον οποίο το Ισραήλ χρησιμοποιεί τις μη κατευθυνόμενες βόμβες μπορεί να συμβάλλει στην εκτίναξη του αριθμού των νεκρών αμάχων.

“Αδιάκριτοι βομβαρδισμοί”

Την Τρίτη, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει εμπλακεί σε “αδιάκριτους βομβαρδισμούς” στη Γάζα. Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση, ο εκπρόσωπος των IDF Νιρ Ντινάρ δήλωσε ότι “δεν ασχολούμαστε με τον τύπο των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται“. Επίσης, ο ταγματάρχης Κέρεν Χατζίοφ, εκπρόσωπος του Ισραήλ, δήλωσε ότι “ως ένας στρατός δεσμευμένος στο διεθνές δίκαιο και σε έναν ηθικό κώδικα συμπεριφοράς, αφιερώνουμε τεράστιους πόρους για να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά στους αμάχους που η Χαμάς χρησιμοποιεί σε ρόλο ανθρώπινης ασπίδας. Ο πόλεμός μας είναι εναντίον της Χαμάς, όχι εναντίον του λαού της Γάζας“.

Ωστόσο, ειδικοί τονίζουν ότι αν το Ισραήλ χρησιμοποιεί μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά με το ρυθμό που πιστεύουν οι ΗΠΑ, αυτό ακυρώνει τον ισραηλινό ισχυρισμό ότι προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων. “Είμαι εξαιρετικά έκπληκτος και ανησυχώ“, δήλωσε ο Μπράιαν Κάστνερ, πρώην αξιωματικός εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών (EOD). “Είναι αρκετά άσχημο να χρησιμοποιούνται τα όπλα όταν πετυχαίνουν με ακρίβεια τους στόχους τους. Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα βλάβης των πολιτών αν δεν έχουν αυτή την ακρίβεια, και αν δεν μπορείς να δώσεις καν το πλεονέκτημα της αμφιβολίας ότι το όπλο προσγειώνεται πράγματι εκεί που σκόπευαν οι ισραηλινές δυνάμεις“, πρόσθεσε.

Ευαίσθητη στιγμή

Η αναφορά των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ έρχεται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή στις σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ, καθώς ο Λευκός Οίκος πάσχιζε να εξηγήσει το σχόλιο του Μπάιντεν ότι το Ισραήλ επιδίδεται σε “βομβαρδισμούς χωρίς διακρίσεις“, ενώ ταυτόχρονα ισχυριζόταν ότι το Ισραήλ προσπαθεί να προστατεύσει τους αμάχους. Ένα αυξανόμενο ρήγμα μεταξύ των δύο χωρών έχει ανοίξει σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο ισραηλινός στρατός διεξάγει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα στο πλαίσιο του πολέμου του κατά της Χαμάς, τον οποίο ξεκίνησε αφού η Χαμάς σκότωσε περισσότερους από 1.200 Ισραηλινούς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ισραήλ χάνει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα, όπου περισσότεροι από 18.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί τους τελευταίους δύο μήνες, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς. Οι ΗΠΑ απομονώνονται επίσης όλο και περισσότερο διεθνώς, καθώς αρνούνται να υποστηρίξουν τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση. Την Πέμπτη, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν ξεκίνησε διήμερο ταξίδι στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και αναμένεται να διεξάγει “εξαιρετικά σοβαρές συνομιλίες” με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Το πιο ακριβές όπλο

Ο Σάλιβαν θα συζητήσει με τους Ισραηλινούς “τις προσπάθειες να είναι πιο χειρουργικές και πιο ακριβείς και να μειωθεί η ζημιά στους αμάχους“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κέρμπι. Ωστόσο, ο Μαρκ Γκαρλάσκο, πρώην στρατιωτικός αναλυτής των Ηνωμένων Εθνών και ερευνητής εγκλημάτων πολέμου, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής ειδικής υπηρεσίας στο Γενικό Επιτελείο του Πενταγώνου το 2003, δήλωσε ότι η χρήση μη κατευθυνόμενων πυρομαχικών σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή όπως η Γάζα αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να μην επιτευχθεί ο στόχος και να πληγούν οι άμαχοι κατά τη διαδικασία.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί τις “χαζές” βόμβες σε συνδυασμό με μια τακτική που ονομάζεται “βομβαρδισμός κατάδυσης“, ή ρίψη βόμβας με απότομη βουτιά με μαχητικό αεροσκάφος, η οποία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, καθιστά τις βόμβες πιο ακριβείς επειδή τις φέρνει πιο κοντά στο στόχο τους. Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ένα μη κατευθυνόμενο πυρομαχικό που ρίχνεται μέσω καταδυτικού βομβαρδισμού είναι εξίσου ακριβές με ένα κατευθυνόμενο πυρομαχικό. Αλλά ο Γκαρλάσκο είπε ότι οι Ισραηλινοί “θα πρέπει να θέλουν να χρησιμοποιήσουν το πιο ακριβές όπλο που μπορούν σε μια τόσο πυκνοκατοικημένη περιοχή“.

Τι απαντά το Ισραήλ

Με μια μη καθοδηγούμενη βόμβα, “υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψη, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια απίστευτα διαφορετική ακρίβεια από τη μια στιγμή στην άλλη“, πρόσθεσε ο Γκαρλάσκο. Οι ΗΠΑ έχουν σκόπιμα καταργήσει τη χρήση μη κατευθυνόμενων πυρομαχικών την τελευταία δεκαετία, σημείωσε. Δεν είναι σαφές τι είδους μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά χρησιμοποιούν οι Ισραηλινοί, αν και οι ειδικοί σημείωσαν ότι ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί βόμβες M117 που φαίνονται μη κατευθυνόμενες. Η ισραηλινή πολεμική αεροπορία δημοσίευσε φωτογραφίες μαχητικών αεροσκαφών οπλισμένων με κάτι που έμοιαζε με τις βόμβες M117 στο X τον Οκτώβριο.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο εκπρόσωπος των IDF Νιρ Ντινάρ δήλωσε ότι “οι IDF πλήττουν στρατιωτικούς στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς, με βάση υψηλής ποιότητας πληροφορίες, ενώ χρησιμοποιούν υψηλής ποιότητας πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται από εξειδικευμένους πιλότους και προηγμένα συστήματα, τα οποία αξιολογούν και επαληθεύουν συνεχώς ότι τα πλήγματα κατευθύνονται σε στρατιωτικούς στόχους. Ο τύπος των πυρομαχικών που χρησιμοποιούνται σε κάθε χτύπημα καθορίζεται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του στόχου, την επιχειρησιακή ανάγκη και την προσπάθεια μετριασμού της βλάβης των αμάχων, τους οποίους η Χαμάς χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες“.

Συστήματα για “έξυπνες” βόμβες

Οι ΗΠΑ έχουν προμηθεύσει το Ισραήλ με μη κατευθυνόμενα πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων 5.000 βομβών Mk82, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Αλλά οι ΗΠΑ παρέχουν επίσης στο Ισραήλ συστήματα που μπορούν να μετατρέψουν τις “χαζές” βόμβες σε “έξυπνες“, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος καθοδήγησης JDAM και του συστήματος Spice Family Gliding Bomb Assemblies. Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει περίπου 3.000 JDAM στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, και δήλωσαν στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα ότι σχεδίαζαν να μεταφέρουν εξαρτήματα της οικογένειας Spice Family αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν σχεδιάζει προς το παρόν να θέσει όρους στη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει στο Ισραήλ. Αυτό συμβαίνει παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις Δημοκρατικών βουλευτών και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων να σταματήσουν οι ΗΠΑ την παροχή όπλων, εκτός εάν το Ισραήλ κάνει περισσότερα για την προστασία των αμάχων. Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μπάιντεν πιστεύει τελικά ότι η στρατηγική της ήπιας πίεσης προς το Ισραήλ να αλλάξει την τακτική του θα ήταν πιο αποτελεσματική από την απειλή της παρακράτησης όπλων.

Καμία δημοσίευση για προβολή