Πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς: Τι σηματοδοτεί το τηλέφώνημα του Πούτιν στον Νετανιάχου

Ρωσία-Ισραήλ

Μετά από περισσότερους από δύο μήνες πολέμου, η Μόσχα αποφάσισε να κάνει μια προσπάθεια επανενεργοποίησης των διαύλων επικοινωνίας με την Ιερουσαλήμ, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και του Ισραήλ βρίσκονται σε πολύ χαμηλό σημείο.

Συγκεκριμένα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησαν εκτενώς την Κυριακή, καθώς οι εντάσεις μεταξύ των δύο ηγετών αυξάνονται λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς και των αυξανόμενων δεσμών της Ρωσίας με το Ιράν. Σε ένα 50λεπτο τηλεφώνημα, ο Νετανιάχου “επέκρινε έντονα την επικίνδυνη συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και του Ιράν” και “εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του” για τη Μόσχα που παίρνει θέση εναντίον του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Επιδείνωση

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι κάθε χώρα που θα υφίστατο μια εγκληματική τρομοκρατική επίθεση, όπως αυτή που βίωσε το Ισραήλ, θα ενεργούσε με την ίδια δύναμη“, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και το Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί από τότε που η Χαμάς επιτέθηκε στις 7 Οκτωβρίου από τη Γάζα σε κοινότητες και κιμπούτζ του νότιου Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και απαγάγοντας 240. Το Ισραήλ έχει ισχυριστεί ότι το Ιράν φέρει κάποια ευθύνη επειδή έχει εκπαιδεύσει και χρηματοδοτήσει μαχητές της Χαμάς.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας έχει επικρίνει τις αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων και την επίγεια επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Το υπουργείο Υγείας στον θύλακα που διοικείται από τη Χαμάς λέει ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι, αριθμός που αμφισβητεί το Ισραήλ. Η Χαμάς κατατάσσεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Σ.Α. του ΟΗΕ, το οποίο υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στο παλαιστινιακό έδαφος.

Η άποψη του Κρεμλίνου

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι το τηλεφώνημα της Κυριακής επικεντρώθηκε στην “καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας“, αλλά δεν έκανε κάποια αναφορά στον εκνευρισμό του Νετανιάχου με τον Πούτιν. Ο Πούτιν “επαναβεβαίωσε τη θέση του για την απόρριψη και καταδίκη της τρομοκρατίας σε όλες τις εκδηλώσεις της“, ανέφερε το Κρεμλίνο. “Ταυτόχρονα, είναι εξαιρετικά σημαντικό η αντιμετώπιση των τρομοκρατικών απειλών να μην οδηγεί σε τόσο σοβαρές συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό“.

Μετά την επίθεση της Χαμάς, Ρωσία και Ισραήλ συνεργάζονται λιγότερο όσον αφορά τις στρατιωτικές τους δραστηριότητες στη Συρία, όπου το Ισραήλ εντείνει τα πλήγματα κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν πολιτοφυλακών που κινούνται κοντά στα ισραηλινά σύνορα. Η συνεργασία του Πούτιν με το Ιράν -που υποστηρίζει την καταστροφή του Ισραήλ- έχει διευρυνθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και της επιβλήθηκαν εκτεταμένες και σκληρές αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Ενόχληση

Η Μόσχα χρησιμοποιεί τακτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Σημειώνεται ότι πριν την επίθεση της Χαμάς, η Ρωσία και το Ισραήλ είχαν σε γενικές γραμμές καλές σχέσεις συνεργασίας, με τον πρώην Ισραηλινό πρωθυπουργό, Νάφταλι Μπένετ, να πραγματοποιεί κατά το πρώτο διάστημα της ρωσικής “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” στην Ουκρανία, ταξίδι-αστραπή στη Μόσχα και το Κίεβο, σε μια προσπάθεια να αποτροπή περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης.

Το Ισραήλ έχει ενοχληθεί σφόδρα από το γεγονός ότι η ανάγνωση της Μόσχας για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν ότι αποτελεί ήττα της αμερικανικής πολιτικής στη Μέση Ανατολή, χωρίς να υπάρξει απόλυτη και σαφής καταδίκη της Χαμάς, στελέχη της οποίας, μάλιστα, είχαν βρεθεί στη Ρωσία λίγο μετά την έναρξη της σύρραξης. Από την άλλη, πρέπει να σημειωθεί ότι τα ρωσικά είναι η τρίτη πιο διαδεδομένη γλώσσα στο Ισραήλ και ότι χιλιάδες Ισραηλινοί κατοικούν στη Ρωσία και χιλιάδες Ρώσοι στο Ισραήλ.

Καμία δημοσίευση για προβολή