Πολλαπλά μηνύματα Πούτιν στον Σολτς: «Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη» αλλά «τα συμφέροντα της Ρωσίας θα πρέπει να ληφθούν δεόντως υπόψη»

Μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος να… τρόλαρε με το γνωστό τεράστιο τραπέζι τον Γερμανό καγκελάριο και τη Δύση με την ερώτηση για την ώρα της επίθεσης στην Ουκρανία, αλλά από τις συνομιλίες των δύο ανδρών προκύπτουν πολλά και ενδιαφέροντα σχετικά με τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση.

Κωδικοποιώντας τις κοινές δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Όλαφ Σολτς, μετά από την τρίωρη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στη Μόσχα, οι θέσεις των δύο πλευρών μπορούν να περιγραφούν ως εξής:

Πούτιν: Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά

Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με την ΕΕ και όλες τις δυτικές χώρες. «Ωστόσο», όπως είπε ο Πούτιν, «τα συμφέροντα της Ρωσίας θα πρέπει να ληφθούν δεόντως υπόψη. […] Δεν θέλουμε πόλεμο στην Ευρώπη», τόνισε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο λόγος που η χώρα του απαιτεί εγγυήσεις ασφαλείας από τη Δύση: «Θέλουμε πόλεμο ή όχι; Φυσικά και όχι. Γι’ αυτό κάνουμε τις προτάσεις μας για μια διαπραγματευτική διαδικασία», είπε. Ο ίδιος πάντως, υπογράμμισε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχει δοθεί ικανοποιητική απάντηση στα αιτήματα της χώρας του. Επιπλέον, εξήρε τη σημασία του αγωγού «Nord Stream 2» στη Βαλτική Θάλασσα, ο οποίος, όπως δήλωσε, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Γενοκτονία» στο Ντονμπάς

Πάντως, ο Πούτιν κράτησε υψηλούς τους τόνους και έκανε λόγο για «γενοκτονία» μιλώντας για το Ντονμπάς και εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, πρωτίστως η Γερμανία και η Γαλλία, να ασκήσουν την ανάλογη επιρροή στο Κίεβο για να βρεθεί λύση στη βάση των συμφωνιών του Μινσκ. «Επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ντονμπάς είναι ακριβώς γενοκτονία», δήλωσε στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σόλτς, και πρόσθεσε ότι για να επιλυθεί το πρόβλημα στο Ντονμπάς είναι αναγκαίο να «ξεκινήσουμε από τις δυνατότητες εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, που δεν έχουν αξιοποιηθεί πλήρως». «Υπολογίζουμε πολύ στο ότι οι εταίροι μας και πέραν του ωκεανού και στην Ευρώπη, πρωτίστως η Γερμανία και η Γαλλία, θα ασκήσουν την ανάλογη επιρροή στην σημερινή κυβέρνηση του Κιέβου και η λύση αυτή θα βρεθεί», είπε ο Πούτιν.

Σολτς: Καλό σημάδι

Από την πλευρά του, ο Σολτς τόνισε ότι οι σχέσεις Γερμανίας και Ρωσίας είναι «καλές» κι ότι οι διμερείς οικονομικοί δεσμοί εξακολουθούν να έχουν μεγάλες δυνατότητες. Σε ότι αφορά την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ο Σολτς υποστήριξε ότι είναι ένα «καλό σημάδι». Επίσης, επισήμανε ότι «οι διπλωματικές επιλογές για αποτροπή του πολέμου δεν έχουν εξαντληθεί» και δήλωσε ότι «είμαστε καταδικασμένοι να διαφυλάξουμε την ειρήνη στην Ευρώπη». Πάντως, ο Γερμανός καγκελάριος εξέφρασε στο Ρώσο πρόεδρο την ανησυχία του για τους χιλιάδες στρατιώτες που παραμένουν στα σύνορα: «Ανησυχούμε πολύ για το τι θα γίνει με τους εκατό χιλιάδες στρατιώτες και τις δραστηριότητές τους στο άμεσο μέλλον. Δεν μπορούμε να δούμε καμία λογική στην παρουσία των στρατευμάτων. Ως εκ τούτου, απαιτείται επειγόντως αποκλιμάκωση. Αυτό είναι σημαντικό σε αυτή την τεταμένη και δύσκολη κατάσταση, ώστε να μην υπάρξει πόλεμος στην Ευρώπη», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς.

«Τα είπαν» Μπλίνκεν και Λαβρόφ

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, είχαν νέα τηλεφωνική επικοινωνία. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Λαβρόφ ζήτησε να υπάρξει διάλογος στον οποίο θα τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που έχει προτάξει η Ρωσία ζητώντας εγγυήσεις ασφαλείας. Επίσης, φέρεται να είπε στον Μπλίνκεν ότι η επιθετική ρητορική από πλευράς Ουάσινγκτον δεν είνα αποδεκτή, όμως είναι «απαραίτητη η συνέχιση του διαλόγου».

Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, είπε σε δημοσιογράφους ότι «επί της παρούσης, σαφώς υπάρχουν ενδείξεις ενός διπλωματικού ανοίγματος, πάντα υπήρχε η ευκαιρία συνομιλιών, υπάρχει χώρος για συνομιλίες για την Ουκρανία, με την Ουκρανία – και αυτό είναι καλό. Βλέπουμε το άνοιγμα της Ρωσίας για συνομιλίες», ωστόσο, επισήμανε ότι «από την άλλη πλευρά, οι πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που βλέπουμε σήμερα δεν είναι ακόμα ενθαρρυντικές. […] Υπάρχουν περισσότερες τακτικές ομάδες πεζικού που πορεύονται στην πραγματικότητα πιο κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία. Βλέπουμε αντιφατικά μηνύματα νομίζω αυτή τη στιγμή και άρα υπάρχουν λόγοι για εμάς να παραμείνουμε πολύ σκληροί και πολύ ενωμένοι».

Τι περιμένουμε από εδώ και πέρα

Το Κρεμλίνο, με τη σταδιακή απόσυρση δυνάμεων από τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα μοιάζει να αποκλιμακώνει προς ώρας την ένταση στην περιοχή και να μπορεί να επιτίθεται στη Δύση, κάνοντας λόγο για μια «φυσιολογική διαδικασία» και καταγγέλλοντας τη δυτική «υστερία» περί μιας υποτιθέμενης επικείμενης εισβολής στη χώρα αυτή από τη Μόσχα. «Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, (…) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», σημειώνει η Μόσχα. Από την άλλη η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι αυτό επιτεύχθηκε με τις ισχυρές παρεμβάσεις της Δύσης. Το ερώτημα είναι αν και με ποιους όρους θα συνεχιστεί ο πολυμερής διάλογος που έχει αρχίσει για το ουκρανικό ζήτημα.

Καμία δημοσίευση για προβολή