Πολυμέτωπη διπλωματική κινητικότητα της κυβέρνησης για Μέση Ανατολή και διεύρυνση Ε.Ε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιστολική ψήφο για τις Ευρωεκλογές

Πολυμέτωπη διπλωματική κινητικότητα ακολουθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο των γεωστρατηγικών εξελίξεων που ενδιαφέρουν τη χώρα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετείχε χθες στα Τίρανα σε σύνοδο κορυφής των χωρών που συμμετέχουν στη Διαδικασία του Βερολίνου, περί της διαδικασίας και της πορείας διεύρυνσης της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια. Η σύνοδος εστίασε σε θέματα οικονομικής σύγκλισης των Δυτικών Βαλκανίων με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο και ενσωμάτωσής τους στην ενιαία (κοινή) αγορά, σε σχέσεις καλής γειτονίας και σε διμερή ζητήματα, καθώς και στην υποστήριξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης στα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ.Μητσοτάκης είχε μεταξύ άλλων και κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον Αλβανό ομόλογο του, Έντι Ράμα, με τον οποίο συζήτησε το ζήτημα του Έλληνα ομογενή εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, το οποίο δημιουργεί προβλήματα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος-Αλβανίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε σαφές, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανοίξει ο δρόμος στην εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας στην Ε.Ε. είναι να ορκιστεί στα καθήκοντά του ο κ.Μπελέρης, έστω και προφυλακισμένος, όπως είναι από τις Αλβανικές αρχές.

Στο έτερο διπλωματικό “μέτωπο” της Μέσης Ανατολής εν μέσω της εν εξελίξει κρίσης που προκαλεί η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. Στο πλαίσιο της συνομιλίας τους, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση και να μην απειληθεί η περιφερειακή σταθερότητα.

Την ανάγκη να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή σε περιφερειακό επίπεδο, τόνισαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας και ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριάντ Αλ Μαλίκι. Οι δύο πολιτικοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο κ.Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο σχέδιο πέντε σημείων για τη διαχείριση της κρίσης, που παρουσίασε στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών Ε.Ε. και κρατών-μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, με το οποίο συντάχθηκε ο Παλαιστίνιος ομόλογός του, δίνοντας έμφαση στη ανάγκη διάνοιξης ανθρωπιστικών διαδρόμων και προστασίας των αμάχων.

Καμία δημοσίευση για προβολή