Πόρισμα ΝΔ: Ζητεί την παραπομπή του σε Eιδικό Δικαστήριο για 8 αδικήματα – Παπαγγελόπουλος: Πρωτοφανής πολιτική δίωξη

Την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για 8 αδικήματα στο ειδικό δικαστήριο προτείνει η ΝΔ στο πόρισμα της για την προανακριτική στην υπόθεση Novartis. Στις 11.30 το πρωί της Τετάρτης 15 Ιουλίου θα συνεδριάσει για τελευταία φορά η προανακριτική επιτροπή προκειμένου τα μέλη της να συζητήσουν τα πορίσματα που από χθες το απόγευμα έχουν καταθέσει τα κόμματα στη γραμματεία της επιτροπής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής ζητούν στα πορίσματα τους την παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου στο ειδικό δικαστήριο για μια σειρά βαρυτήτων αδικημάτων, ανάμεσα στα οποία είναι η σύσταση εγκληματικής συμμορίας, η δωροληψία, ο εκβιασμός, η ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, η παράβαση καθήκοντος, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την απαλλαγή του πρώην υπουργού.

Το πόρισμα της Νέα Δημοκρατίας

Το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας ξεπερνά τις 400 σελίδες και σε αυτό εκτός από αναλυτική περιγραφή των αδικημάτων για τα οποία θα πρέπει να διωχθεί ο πρώην υπουργός, -αδικήματα που τεκμηριώνονται με βάση τις καταθέσεις που έγιναν όλο αυτό το διάστημα στην επιτροπή από εισαγγελικούς λειτουργούς-, γίνεται αναφορά και σε μη πολιτικά πρόσωπα. Το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας χωρίζεται σε δύο κεφάλαια. Το ένα αφορά την υπόθεση Novartis και το δεύτερο την διεύρυνση του κατηγορητηρίου και τις ενδείξεις για εμπλοκή του πρώην υπουργού και σε άλλες δικαστικές υποθέσεις. Αναφορές υπάρχουν και σε μη πολιτικά πρόσωπα, σε εκδότες και δημοσιογράφους που έβαλε στο κάδρο ο Σάμπι Μιωνή για την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της πιθανής εμπλοκής τους από την τακτική Δικαιοσύνη αλλά και για εισαγγελικούς λειτουργούς.

Τυχόν άσκηση δίωξης της Βουλής σε βάρος του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού εκ του νόμου καταλαμβάνει τους συμμετόχους του (αυτό αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα), στις ως άνω αξιόποινες πράξεις, οι οποίοι αναφέρονται στο παρόν πόρισμα και περιγράφεται το είδος της συμμετοχής τους σε κάθε αδίκημα, ώστε, σε περίπτωση άσκησης δίωξης να είναι δυνατή η ταυτοποίησή τους και κλήση τους από το Δικαστικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με το πόρισμα, που παρουσιάζεται σε λίγη ώρα στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, από τη ΝΔ προτείνεται η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου για:

* Ηθική αυτουργία σε κακουργηματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ)

* Ηθική αυτουργία σε πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας (239ΠΚ)

* Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ)

* Παράβαση καθήκοντος (259 ΠΚ) σε: α. Τουλουπάκη, β. Ράικου, γ. Αθανασίου, δ. Τσατάνη.

* Απόπειρα εκβίασης (385ΠΚ)

* Δωροληψία κρατικού αξιωματούχου (159ΠΚ)

* Δωροληψία υπαλλήλου (235)

* Εγκληματική οργάνωση συμμορία (187ΠΚ)

Αναλυτικά το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας εδώ

Το πόρισμα του ΚΙΝΑΛ

Βαρύτατες κατηγορίες αποδίδει σύμφωνα με πληροφορίες και το πόρισμα του Κινήματος Αλλαγής τόσο στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο όσο και στην Ελένη Τουλουπάκη. Στο πόρισμα του Κινήματος Αλλαγής περιγράφονται αναλυτικά τα αδικήματα για τα οποία πρέπει να διωχθεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ενώ γίνεται αναφορά και στην εισαγγελέα διαφθοράς ως συμμετέχουσα, με εστίαση στα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος.

Το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Απαλλακτικό για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό αλλά και τα μη πολιτικά πρόσωπα θα είναι το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο αποδομεί το κατηγορητήριο αλλά και τις καταθέσεις όσων κατηγόρησαν τον πρώην υπουργό. Μάλιστα οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα θέτουν και θέμα ακυρότητας των ερευνών που προηγήθηκαν βασιζόμενοι στην απόρριψη πολλαπλών αιτημάτων από την πλευρά του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου αλλά και στο γεγονός ότι δεν κατατέθηκαν κρίσιμα έγγραφα στην προανακριτική επιτροπή όπως το πόρισμα των αντεισαγγελέων Ζάχαρη και Σοφουλάκη που αφορά την Ελένη Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς διαφθοράς.

Η αποχώρηση ΚΚΕ από την Επιτροπή

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος βουλευτής του ΚΚΕ, που αποχώρησε τον Φεβρουάριο από τις εργασίες της επιτροπής με χθεσινή δήλωση του μεταξύ άλλων αναφέρει ότι “από τις εργασίες της επιτροπής αναδείχθηκε για μία ακόμη φορά η ανάγκη πλήρους κατάργησης του άρθρου 86 του Συντάγματος (Νόμος περί ποινικής ευθύνης υπουργών). Δεν είναι δυνατόν η έρευνα στο πλαίσιο μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής με ανακριτικά καθήκοντα, αλλά και η δίωξη υπουργών για πιθανά αδικήματα να υποτάσσεται στους εκάστοτε πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς με ό,τι συνεπάγεται”.

Δ. Παπαγγελόπουλος: Πρωτοφανής, παράνομη και κατάπτυστη πολιτική δίωξη

Για «πρωτοφανή, παράνομη και κατάπτυστη πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου», κάνει λόγο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, με δήλωσή του, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της ΝΔ, με τοι οποίο προτείνεται η άσκηση δίωξης σε βάρος του.

Αναλυτικά η δήλωση του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου

«Η πλειοψηφία της προκαταρκτικής επιτροπής ολοκλήρωσε τον ευτελισμό του Συντάγματος, κάθε έννοιας νομιμότητας και της αποστολής της ως κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Αγνόησε για να αποκρύψει τα πορίσματα των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου. Προφανώς τρέμει την ανεπάρκεια του πορίσματος Ζαχαρή, σε σύγκριση με το πόρισμα Σοφουλάκη. Κατά πάσα πιθανότητα τα πορίσματα επιβεβαιώνουν τον εκβιασμό που είχε προαναγγείλει φιλοκυβερνητική εφημερίδα και υπέστη ο κ. Ζαχαρής. Δεν αποκλείεται να αποκαλύπτουν και τον εκβιαστή του κ. Ζαχαρή.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών αρνήθηκε να μου χορηγήσει αντίγραφα των πορισμάτων των κ.κ. Ζαχαρή και Σοφουλάκη χωρίς μέχρις στιγμής να μου αιτιολογήσει την άρνησή της.

Τα τεράστια οικονομικά σκάνδαλα του παλαιού πολιτικού συστήματος, η φοβική μάλλον ανύπαρκτη αντίδραση της σημερινής κυβέρνησης στις τουρκικές προκλήσεις, με αποκορύφωμα τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η επερχόμενη οικονομική καταστροφή και η διαφαινόμενη παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος δεν πρόκειται να συγκαλυφθούν από την πρωτοφανή, παράνομη και κατάπτυστη πολιτική δίωξη σε βάρος ενός αθώου».

Καμία δημοσίευση για προβολή