Πώς είδαν JP Morgan-UBS τη στρατηγική συμφωνία Alpha Bank με Unicredit

Alpha Bank και Unicredit ανακοίνωσαν δεσμευτική συμφωνία για την ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας στη Ρουμανία. Μία πρωτοβουλία που, όπως τονίζεται από την Alpha Bank, αλλάζει ριζικά τη δυναμική του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο σύνολό του και αποτελεί μεταξύ άλλων και ψήφο εμπιστοσύνης στην τράπεζα.

Η κριτική από JP Morgan και UBS

Η JP Morgan διατηρεί συστάσεις υπεραπόδοσης για τις μετοχές της Alpha Βank και της ιταλικής UniCredit Bank, μετά τις συμφωνίες σε Ελλάδα και Ρουμανία, ενώ συστήνει τιμή-στόχο για την ελληνική τράπεζα στα 2,20 ευρώ που προσφέρει 73% περιθώριο ανόδου και 32 ευρώ για την ιταλική τράπεζα που προσφέρει 42% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι για την Alpha Bank συναλλαγή αναμένεται να βελτιώσει τον δείκτη CET1 κατά πάνω από 100 μ.β. και τον δείκτη ROTE κατά 50 μ.β., όπως καθοδηγεί η εταιρεία κυρίως μέσω της αποενοποίησης του ρουμανικού ενεργητικού ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ. Επίσης θα απλοποιήσει το δίκτυο της Αlpha Bank στη Ρουμανία, το οποίο λόγω κλίμακας σε σχέση με τον Όμιλο υποαπέδιδε, με περαιτέρω ανοδικό κίνδυνο για τα κέρδη ανά μετοχή από την εμπορική συνεργασία στην Ελλάδα με τη UniCredit Bank.

Οπως αναφέρει ο οίκος, η UniCredit Bank και η Αlpha Bank συμφώνησαν σε βασικούς οικονομικούς όρους για τη συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους στη Ρουμανία για τη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα, με μερίδιο αγοράς 12%. Ως αποτέλεσμα της συγχώνευσης, η UCG αναμένεται να κατέχει το 90,1% της συνδυασμένης οντότητας, με το μερίδιο της Αlpha Bank να ανέρχεται στο 9,9%. Η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024, υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος δέουσας επιμέλειας, οι εταιρικές εγκρίσεις για τη συγχώνευση και οι εγκρίσεις των ρυθμιστικών αρχών.

UBS: Πού οδηγεί το deal Αlpha-Unicredit

Ο ελβετικός οίκος της UBS κάνει την πρώτη εκτίμηση για το τι μπορεί να σημαίνουν για την ιταλική τράπεζα UniCredit και την εγχώρια τράπεζα Αlpha Bank οι συμφωνίες σε Ρουμανία και Ελλάδα.

Αναφορικά με τη UniCredit, η UBS επισημαίνει ότι οι συμφωνίες στη Ρουμανία ευθυγραμμίζονται με την προσέγγιση των εξαγορών και συγχωνεύσεών της, αλλά η συμμετοχή στην Αlpha Bank μπορεί να προκαλέσει ερωτήματα από τους επενδυτές.

Η UBS προσδοκά ότι οι επενδυτές της UniCredit θα προσεγγίσουν διαφορετικά τα μέρη της συμφωνίας. Σύμφωνα με τις ενδείξεις της UBS, σχετικά με τις συμφωνίες, αναμένει ελάχιστες αντιδράσεις όσον αφορά τη ρουμανική συγχώνευση, η οποία επιτρέπει στην τράπεζα να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της σε μια κερδοφόρα αγορά, στη Ρουμανία, μέσω της αύξησης κατά 30-40% των υπολοίπων δανείων και καταθέσεων και την ελληνική συμφωνία bancassurance, που ευθυγραμμίζεται με την προθυμία της UniCredit να ενισχύσει τα μη επιτοκιακά έσοδα.

Αντίθετα, αναμένει περισσότερες ερωτήσεις των επενδυτών σχετικά με το σκεπτικό της αύξησης του μεριδίου στην Αlpha Bank, δεδομένου ότι η UniCredit δεν είναι επί του παρόντος παρούσα στην Ελλάδα.

Από πλευράς κερδών, η καθοδήγηση της UniCredit προβλέπει ετήσια αύξηση κερδών ύψους 100 εκατ. ευρώ, με το ποσό αυτό να προκύπτει από την ετήσια αναγωγή των ρουμανικών κερδών της Αlpha Bank στο πρώτο φετινό εξάμηνο στα 45-50 εκατ. ευρώ και την προσθήκη των συνεργειών κόστους και σε μικρότερο βαθμό από τα οφέλη από την κοινοπραξία, με ανοδική τάση από τυχόν μερίσματα που προέρχονται από την άμεση συμμετοχή της τράπεζας UniCredit στην Alpha Βank.

«Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η ιταλική τράπεζα UniCredit θα υποστεί 15 μονάδες βάσης πτώση στον δείκτη κεφαλαίων CET1 με την ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ (2 δισ. ευρώ από την Alpha Ρουμανίας, περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή της Αlpha Bank με μη επιβεβαιωμένο συντελεστή στάθμισης κινδύνου 250%) και αντισταθμίζοντας μέρος αυτού του ποσού μέσω των επισφαλειών που προκύπτουν από τις δύο συμφωνίες», συμπεραίνει η UBS.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία Alpha Bank – Unicredit αναπτύσσεται πάνω σε τρεις στρατηγικής σημασίας πυλώνες που περιλαμβάνουν:

1.Τη δεσμευτική πρόταση της UniCredit για την είσοδό της ως στρατηγικός επενδυτής στην Alpha Bank, με την αγορά του συνολικού μεριδίου που κατέχει το ΤΧΣ.

Η UniCredit προχώρησε στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για το σύνολο των μετοχών (ποσοστό 9%) που αυτό κατέχει σήμερα στην Alpha Υπηρεσιών και Συμμετοχών. Πρόκειται για μία πρόταση υψηλής στρατηγικής σημασίας, που υποστηρίζει τον στρατηγικό σχεδιασμό της Πολιτείας για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες και, ταυτοχρόνως, σηματοδοτεί την πρώτη επένδυση από στρατηγικό επενδυτή στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, μετά από 17 χρόνια. Μία στρατηγική επένδυση που επιπλέον σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα, μετά και την επάνοδο στην επενδυτική βαθμίδα την Παρασκευή από τον οίκο αξιολογήσεων της Standard & Poor’s.

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης προς την Alpha Bank, καθώς η αποδοχή της οδηγεί στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας, καθιστώντας την Alpha Bank τη μόνη τράπεζα στην Ελλάδα με τη συμμετοχή στρατηγικού πρωταρχικού επενδυτή στο κεφάλαιό της.

Η συναλλαγή αυτή θα έχει επιπλέον οφέλη καθώς θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και των υπολοίπων ελληνικών συστημικών τραπεζών, προσελκύοντας ενδεχομένως και άλλους στρατηγικούς (industrial) επενδυτές, μέσω της διαδικασίας αποεπένδυσης που συντονίζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

2. Την ένωση δυνάμεων των δύο Τραπεζών στη Ρουμανία για τη δημιουργία της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στην αγορά. Το στρατηγικό πλαίσιο που υπογράφηκε περιλαμβάνει επίσης την ένωση δυνάμεων μεταξύ Alpha Bank και Unicredit στη Ρουμανία, μέσω της συγχώνευσης των δύο τοπικών θυγατρικών και της δημιουργίας της 3ης μεγαλύτερης τράπεζας στην ρουμανική αγορά. Ως αποτέλεσμα της συναλλαγής, η Alpha Bank μεγιστοποιεί την αξία που μπορεί να δημιουργήσει προς όφελος των μετόχων της, συμμετέχοντας σε μία νέα μεγαλύτερη τραπεζική οντότητα, ενώ δίνει στους πελάτες της – ιδιώτες και επιχειρήσεις – πρόσβαση σε ένα διευρυμένο οικοσύστημα προϊόντων, υπηρεσιών, συμβούλων και αγορών ενός εκ των κορυφαίων τραπεζικών οργανισμών στην Ευρώπη. Παράλληλα, η Alpha Bank απελευθερώνει κεφάλαια ενώ, διατηρώντας συμμετοχή 10% στην 3η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ρουμανία, θα συνεχίζει να ωφελείται από τη δημιουργία εσόδων, αξιοποιώντας τις θετικές προοπτικές που διαμορφώνονται στη ρουμανική οικονομία, και μάλιστα στα ίδια επίπεδα ή και σε μεγαλύτερα από το παρελθόν.

3. Εμπορική συνεργασία με την UniCredit μέσω κοινοπραξίας για τη διάθεση προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης τη συνεργασία των δύο εταιρειών στον τομέα προϊόντων διαχείρισης χαρτοφυλακίου και ασφάλισης ζωής, καθώς και την αξιοποίηση ευρύτερων μελλοντικών συνεργιών για την ανάπτυξη τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων. Συγκεκριμένα, τα δύο συμβαλλόμενα μέρη, συμφώνησαν

α) στην ανάπτυξη κοινοπρακτικού σχήματος στον κλάδο συνταξιοδοτικών και αποταμιευτικών προϊόντων, με την εξαγορά από την UniCredit του 51% της AlphaLife, μέχρι σήμερα 100% θυγατρικής του Ομίλου Alpha Bank, και

β) στη διανομή των αμοιβαίων κεφαλαίων UniCredit OneMarkets μέσω του δικτύου της Alpha Bank. Η εμπορική αυτή διάσταση αναδεικνύει την ικανότητα της Alpha Bank να προσελκύει το ενδιαφέρον ισχυρών παικτών για τη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών στην ελληνική αγορά, όπως έχει πράξει και κατά το πρόσφατο παρελθόν μέσα από τη συγκρότηση στρατηγικών συμμαχιών με διεθνείς ομίλους όπως, μεταξύ άλλων, οι Generali, Nexi και Davidson Kempner.

Η εμπορική σύμπραξη των δύο μερών, εντάσσεται στους στρατηγικούς στόχους που παρουσίασε η Alpha Bank στο πρόσφατο Investor Day για την αξιοποίηση επιπρόσθετων ευκαιριών μεγιστοποίησης της αξίας που μπορεί να δημιουργεί για τους Μετόχους της. Ο συνδυασμός της ισχυρής τεχνογνωσίας, του χαρτοφυλακίου και του δικτύου της UniCredit στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη με την υπάρχουσα υποδομή και πρόταση της Alpha Bank, θα συμβάλλει στη διεύρυνση των υπηρεσιών που είναι διαθέσιμες σήμερα στους πελάτες της Alpha Bank, εδραιώνοντας την ηγετική της θέση στον τομέα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων στην Ελλάδα.

Χατζηδάκης: Μετά από πολλά χρόνια μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει και πάλι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Μετά από πολλά χρόνια μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει και πάλι στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα αναφέρει σε δήλωση του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση της στρατηγικής συνεργασίας της Alpha Bank με έναν από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς Ομίλους στην Ευρώπη, τη UniCredi.

«Η Κυβέρνηση καλωσορίζει την απόφαση της UniCredit να επενδύσει στην Alpha Bank. Η σκυτάλη περνάει τώρα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο θα προχωρήσει με βάση το καταστατικό του και τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται. Το γεγονός όμως ότι μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά από πολλά χρόνια είναι απόδειξη ότι τόσο ο ελληνικός τραπεζικός τομέας όσο και η ελληνική οικονομία έχουν εισέλθει σε μια πορεία προοπτικής και ανόδου. Η θετική αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς την οποία η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει», αναφέρει ο κ.Χατζηδάκης.

Στουρνάρας: Αντανακλά την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας

«Η Τράπεζα της Ελλάδος καλωσορίζει τη συμφωνία UniCredit και Alpha Bank, την πρώτη σημαντική στρατηγική συμφωνία μεταξύ μιας μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας και μιας συστημικής ελληνικής τράπεζας, μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας» είπε αρχικά ο κ. Στουρνάρας για τη συμφωνία των δύο ομίλων.

Και συνέχισε: «Η συμφωνία αυτή αντανακλά την αυξημένη αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, όπως αυτή άλλωστε πιστοποιήθηκε από τέσσερις οίκους αξιολόγησης μέχρι τώρα, οι οποίοι χορήγησαν επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Αντανακλά επίσης και τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Αξίζουν συγχαρητήρια στις δύο τράπεζες, UniCredit και Alpha Bank, για τη συστηματική δουλειά που έκαναν, ώστε να καταλήξουν σε αυτήν τη σημαντική συμφωνία, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά όλη την ευρωζώνη».

Καμία δημοσίευση για προβολή