Πως έστησαν τη δουλειά ο Ριχάρδος και οι άλλοι «χρυσοδάκτυλοι» της Μαφίας του χρυσού

Οι εξαθλιωμένοι πολίτες έδιναν ό,τι πολύτιμο είχαν στα ενεχυροδανειστήρια «για μια μπουκιά ψωμί». Και εκεί οι επιτήδειοι έλιωναν και έβγαζαν στην Τουρκία σχεδόν το σύνολο των τιμαλφών. Η Μαφία του χρυσού ζούσε μέσα στην πολυτέλεια και ξέπλεναν τα εκατομμύρια των κερδών αγοράζοντας πολυτελή σπίτια, σκάφη και αυτοκίνητα.

Πρόκειται για τα μέλη της «μαφίας του χρυσού» που εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αμαρουσίου μετά από πολύμηνες έρευνες.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του protothema.gr πρόκειται για δυο ομάδες που συνεργάζονταν για να αγοράζουν το χρυσό 1000 το κιλό κάτω από την επίσημη τιμή και να το διοχετευόμουν στο εξωτερικό χωρίς να πληρώνουν ευρώ σε δασμούς και φόρους! Ουσιαστικά μια διαδικασία που ήταν σε όλη διαδρομής της «μαύρη».

Μάλιστα ρόλο κλειδί είχε και ένας χαμηλόβαθμος αστυνομικός που ενημέρωνε τα «μεγάλα αφεντικά» για τις κινήσεις των αρχών. Αυτό που προσπαθεί να αποδείξει η Ασφάλεια είναι αν στο χυτήριο των δυο ομάδων κατέληγαν και χρυσαφικά που είχαν κλαπεί από τους ιδιοκτήτες τους.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση, διέθετε 130 χώρους καταστημάτων ενεχύρων – αγοράς χρυσού, είχε αρχηγό έναν 65χρονο Έλληνα παλιό χρυσοχόο, ενώ η δεύτερη έναν Τούρκο συριακής καταγωγής και τον 51χρονο Δημήτρη Ριχάρδο Μυλωνά, ο οποίος φρόντιζε να βρίσκει με 44 καταστήματα του και να λιώνει το χρυσό και ο Τούρκος να το παραλαμβάνει και με λεωφορεία που έφευγαν σχεδόν καθημερινά για την Κωνσταντινούπολη να διώχνει τον χρυσό εκτός Ελλάδας.

Η οργανωτική δομή της Μαφίας του χρυσού

Δρούσαν αυτοτελώς η μία από την άλλη, ως προς την συγκρότησή τους και τη διαχείριση των κεφαλαίων τους, πλην όμως η δράση κάθε οργάνωσης τύγχανε σε γνώση της άλλης. Μάλιστα τα αρχηγικά μέλη των οργανώσεων είχαν συμφωνήσει ως προς την τιμή αγοράς του χρυσού, με σκοπό την απαλοιφή του μεταξύ τους ανταγωνισμού και εν τέλει την αύξηση του κέρδους τους. Ο ημερήσιος κύκλος δράσης και των δύο οργανώσεων να ανέρχεται στις 400.000 ευρώ.

Η διασύνδεση σε επίπεδο αρχηγών αφορούσε «κλείσιμο συμφωνιών» που είχαν πάγιο χαρακτήρα και επέτρεπε στις εγκληματικές οργανώσεις να λειτουργούν ταυτόχρονα και παράλληλα, χωρίς η δράση της κάθε μίας, να επηρεάζει την άλλη, αντίθετα, ανάλογα το αντικείμενο δράσης υπήρχαν και συνεργασίες. Προέβαιναν μάλιστα στις παράνομες συναλλαγές τους, χωρίς να κινδυνεύουν από τυχαίους ελέγχους, αφού ήταν τυπικά «νόμιμοι», καθόσον λειτουργούσαν υπό την κάλυψη νομιμοφανών επιχειρήσεων, διακινώντας σε ημερήσια βάση, μεγάλα χρηματικά ποσά που ξεπερνούσαν τις 400.000 ευρώ.

Το βασικό χαρακτηριστικό της οργάνωσης

[more]

Βασικό χαρακτηριστικό των οργανώσεων ήταν ότι, μέσω της αφθονίας των οικονομικών μέσων που διέθεταν, κυρίως τα αρχηγικά μέλη, χρηματοδοτούσαν καθημερινά μέλη τους, με σκοπό την αγορά σχεδόν του συνόλου του χρυσού που οι πολίτες, ενεχυρίαζαν ή πωλούσαν σε συναφή καταστήματα, έναντι ελαχίστων χρημάτων καθώς και την αγορά χρυσού από κάθε πηγή αδιαφόρου προέλευσης.

Οι ποσότητες του χρυσού, προερχόταν από την τήξη άγνωστης προελεύσεως κοσμημάτων, λιρών και άλλων τιμαλφών, τα οποία είχαν περιέλθει στην κατοχή τους, μέσω αγορών ή ενεχυριάσεων, ενώ υπήρχαν ενδείξεις ότι μέρος αυτών, ήταν προϊόντα εγκλήματος. Επιπλέον και οι δύο εγκληματικές οργανώσεις λειτουργούσαν, με προκάλυμμα νομιμοφανείς επιχειρήσεις, με παρεμφερές αντικείμενο με την παράνομη δραστηριότητά τους, εξασφαλίζοντας έτσι κάλυψη και αποφυγή των συνεπειών του νόμου.

Αντικείμενο δραστηριότητας των εγκληματικών οργανώσεων ήταν η λαθρεμπορία χρυσού και συγκεκριμένα η συνεχής και αδιάλειπτη παράνομη εξαγωγή του στην Τουρκία κυρίως μέσω τουριστικών λεωφορείων που πραγματοποιούσαν σχεδόν καθημερινά το δρομολόγιο Αθήνα–Κωνσταντινούπολη και το αντίστροφο.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

[/more]

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή