Πώς η Ελλάδα μετατρέπεται σταδιακά σε ενεργειακό κόμβο: Ρεύμα από την Αίγυπτο, μέσω της χώρας μας, σχεδιάζει η Βρετανία

ΑΠΕ Αίγυπτος

Ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στο να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος, όχι μόνο για την περιοχή των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου, αλλά συνολικά για την Ευρώπη φαίνεται ότι βρίσκεται στα σκαριά. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Telegraph, η Βρετανία σχεδιάζει να αγοράζει ρεύμα που παράγεται από ΑΠΕ στην Αίγυπτο, το οποίο θα μεταφέρεται στο νησί μέσω καλωδίων τα οποία θα περνούν από την Ελλάδα. Οι λεπτομέρειες των σχεδίων, τα οποία περιλαμβάνουν την εγκατάσταση υποθαλάσσιων καλωδίων που θα συνδέουν την Αίγυπτο με την Ευρώπη, πρόκειται να αποκαλυφθούν στη Σύνοδο Κορυφής EMEA της Rystad Energy στο Λονδίνο.

Καλώδια

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η αυξημένη ζήτηση ανανεώσιμης ενέργειας από την Ευρώπη οδηγεί στην ανάπτυξη υποδομών όπως φάρμες ηλιακής ενέργειας στην αιγυπτιακή έρημο και αιολικά πάρκα κοντά στη διώρυγα του Σουέζ, που συνολικά αναμένεται να παράγουν 10 γιγαβάτ ενέργειας, χονδρικά δηλαδή ενέργεια ίση με αυτή που παράγουν δέκα σταθμοί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η ενέργεια αυτή θα φτάνει στην Ευρώπη με καλώδιο μήκους 965 χιλιομέτρων που θα καταλήγει στην Αττική.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Rystad, περίπου το ένα τρίτο της μεταφερόμενης ενέργειας θα χρησιμοποιείται στην Ελλάδα και το υπόλοιπο θα εξάγεται στην Ευρώπη. «Το αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων λιρών έργο αναπτύσσεται από τον όμιλο Κοπελούζου, μια ελληνική εταιρεία, σε σύμπραξη με την Infinity, μία αιγυπτιακή επιχείρηση που έχει αναπτύξει ηλιακές φάρμες σε διάφορες περιοχές», προσθέτει το δημοσίευμα.

Αύξηση της ζήτησης

Ο Κάρλος Ντίαζ, διευθυντής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ενέργειας της Rystad, της εταιρείας ενεργειακών ερευνών και επιχειρηματικών πληροφοριών δήλωσε στην Daily Telegraph ότι «η ευρωπαϊκή ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλές εκπομπές άνθρακα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα τρία χρόνια. Η κατασκευή υποδομών στην Ευρώπη μπορεί να μην είναι ποτέ επαρκής, οπότε πρέπει να εξετάσουμε άλλες πηγές». Η Αίγυπτος λειτουργεί ήδη ως ενεργειακός κόμβος στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική χάρη σε μια διασύνδεση 250MW με την Ιορδανία και άλλη 80MW με το Σουδάν.

Ο Ντίαζ προσέθεσε, δε, ότι η Βρετανία επιδιώκει να αποκτήσει πρόσβαση στην ενέργεια αυτή μέσω της Ευρώπης, σημειώνοντας ότι η γηραιά ήπειρος «διαθέτει ήδη ένα καλό δίκτυο, οπότε αυτό θα επιτρέψει τη διανομή της ενέργειας σε όλη τη διαδρομή προς τη Βόρεια Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο». Και, φυσικά, η Ελλάδα θα παίξει το ρόλο του, ας πούμε, κόμβου διανομής της ενέργειας από την Αίγυπτο προς την Ευρώπη, αυξάνοντας έτσι τη δική της ενεργειακή επάρκεια, και δη από ΑΠΕ, αλλά και κάνοντας όλο και πιο ισχυρή τη γεωπολιτική θέση της, ως ενεργειακού κόμβου.

Καμία δημοσίευση για προβολή