Πώς και γιατί μπορεί να έγινε το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2. Με τι μεθόδους μπορεί να προκλήθηκαν οι εκρήξεις

nord stream

Οι διαρροές στους αγωγούς Nord Stream 1 – 2 θεωρείται πλέον σχεδόν βέβαιο πως οφείλονται σε σαμποτάζ- και όπως δείχνουν τα πράγματα, μάλλον προκλήθηκαν από εκρήξεις. Η Δύση,στο σύνολό της, δείχνει ως αυτουργό, τη Ρωσία.

Πιθανοί λόγοι

Από πλευράς του, το Κρεμλίνο χαρακτηρίζει, μέσω του εκπροσώπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, «προβλέψιμους και προβλέψιμα ανόητους τους ισχυρισμούς», προσθέτοντας πως ήταν οι ΗΠΑ που είχαν αντιταχθεί στις αγωγούς και οι εταιρείες τους είχαν μεγάλα κέρδη προμηθεύοντας αέριο στην Ευρώπη- ενώ τόνισε πως «αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς…και οι δύο γραμμές του Nord Stream 2 είναι γεμάτες με αέριο- όλο το σύστημα είναι έτοιμο να κινήσει αέριο και το αέριο είναι πολύ ακριβό…τώρα το αέριο πάει στον αέρα.

Υπενθυμίζεται πως το 51% του Nord Stream 1 ανήκει στη ρωσική κρατική Gazprom, ενώ ο Nord Stream 2 ανήκει σε ελβετική θυγατρική της ίδιας εταιρείας. Ο Πεσκόφ ακόμη σχολίασε πως το Κρεμλίνο ανησυχεί πολύ, και ότι πρόκειται ζήτημα που επηρεάζει την ενεργειακή ασφάλεια «όλης της ηπείρου».

Η άνοδος των τιμών 

Η άνοδος των τιμών του αερίου ασκεί μεγάλη πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες, ανεβάζοντας το κόστος ζωής, και οι τιμές αυτές έπεφταν τις τελευταίες ημέρες- με το σαμποτάζ να προκαλεί εκ νέου άνοδό τους.

Ακόμη, εξακολουθεί να ισχύει το ότι ο Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία και φαίνεται μάλλον απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο στο προσεχές μέλλον. Επίσης, ο Nord Stream 1, o οποίος ήταν βασική «αρτηρία» εδώ και καιρό έχει δει τις ροές να κλείνουν, καθώς η Ρωσία τις σταμάτησε τον Αύγουστο, λέγοντας ότι το έκανε για εργασίες συντήρησης.

Οι νέες ευρωπαϊκές κυρώσεις 

Ως προς το γιατί μπορεί η Μόσχα (αν όντως ευθύνεται αυτή) να επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή για μια τέτοια ενέργεια, υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία η ΕΕ ετοιμάζει νέες κυρώσεις- χωρίς να λείπουν οι αντιδράσεις, πχ από πλευράς του Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας, ενώ τηρείται και μια στάση αναμονής ως προς τη γραμμή που θα ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση της Ιταλίας.

Πλήγμα ηθικού 

Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε να είναι μια προσπάθεια από πλευράς Πούτιν να δώσει ένα πλήγμα ηθικού, ώστε οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να πιεστούν περισσότερο από τους ψηφοφόρους, που βλέπουν να πλησιάζει ο χειμώνας με τις χαμηλές του θερμοκρασίες.
Ακόμη, σημειώνεται πως το συμβάνσυνέπεσε με τα εγκαίνια ενός νέου αγωγού (Baltic Pipe) μεταξύ Νορβηγίας και Πολωνίας (που προσπαθεί να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό αέριο), o οποίος εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών για εύρεση εναλλακτικούς παρόχους και τη δημιουργία επαρκών αποθεμάτων εν όψει του χειμώνα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Telegraph, δεδομένου ότι η Νορβηγία έχει υποκαταστήσει τη Ρωσία ως ο κύριος προμηθευτής αερίου της ΕΕ, μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να αποτελεί «προειδοποιητική βολή» ως προς το τι μπορεί να συμβεί σε αγωγούς από τη Νορβηγία εάν η Ρωσία «στριμωχτεί» πολύ (παρεμπιπτόντως, η διαρροή στο Nord Stream 2 ήταν κοντά στον νέο αγωγό).

Πώς μπορεί να έγινε το σαμποτάζ

Όλες οι πλευρές ζητούν να διερευνηθούν τα περιστατικά, ωστόσο είναι αρκετά πιθανό να μην βρεθεί ποτέ ποιος ευθυνόταν.

Σημειώνεται πως έλαβαν χώρα κοντά, μα ακριβώς έξω από τα χωρικά ύδατα του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας στη Βαλτική- και, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο Guardian,  αυτό θα μπορούσε να δείχνει κάποιον δρώντα ο οποίος λαμβάνει υπόψιν πως η Δανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

Άγνωστο είναι το πώς μπορεί να έλαβε χώρα το σαμποτάζ. Η πρώτη σκέψη είναι προφανώς για υποβρύχια,ωστόσο ένα υποβρύχιο που θα επιχειρούσε στα σχετικά ρηχά της Βαλτικής (τα βάθη σπάνια ξεπερνούν τα 100 μέτρα)- και ειδικά στη συγκεκριμένη περιοχή – θα διέτρεχε κίνδυνο να εντοπιστεί (ειδικά εάν επρόκειτο για κάποιο μεγάλο πυρηνικό υποβρύχιο) και δεν έχουν υπάρξει αναφορές για παρουσία υποβρυχίων από τις χώρες που διερευνούν τα περιστατικά.

Ακόμη, η Βαλτική δεν ενδείκνυται για να χρησιμοποιηθούν βαθυσκάφη τύπου Losharik, τα οποία εκτιμάται πως θα μπορούσαν να κόψουν καλώδια τηλεπικοινωνιών στον Ατλαντικό, όπου τα βάθη κινούνται κατά μέσο όρο γύρω στα 3.500 μέτρα.

Μπορεί να είχαν τοποθετηθεί από πριν οι νάρκες 

Σύμφωνα με τον Guardian, βρετανική στρατιωτική πηγή εκτίμησε πως ενδεχομένως εκρηκτικοί μηχανισμοί/ νάρκες να είχαν τοποθετηθεί «διακριτικά» από πριν, από κάποιο υποτιθέμενο «εμπορικό» σκάφος και να πυροδοτήθηκαν εβδομάδες ή εβδομάδες αργότερα.

Μια τέτοια επιχείρηση θα χρειαζόταν προσοχή, προφανώς, μα έχει το πλεονέκτημα ότι δεν θα προϋπέθετε χρήση ιδιαίτερα εξειδικευμένων στρατιωτικών μέσων. Ακόμη, ως προς το ερώτημα γιατί η Ρωσία να κάνει σαμποτάζ σε υποδομές που σε μεγάλο βαθμό της ανήκουν (όπως προαναφέρθηκε), θα μπορούσε να δοθεί το αντεπιχείρημα πως, λόγω της ρωσικής ιδιοκτησίας, οι ζημιές σε αυτά δεν δικαιολογούν κάποιου είδους απάντηση από το ΝΑΤΟ ή τη Δύση.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian, Telegraph

Καμία δημοσίευση για προβολή