Πως ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το “φιλί της ζωής” στον συνασπισμό της Άνγκελας Μέρκελ

Η Ελλάδα και η Ισπανία δέχθηκαν να δώσουν το φιλί της ζωής στην κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με το αδελφό της κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, λόγω της “χαλαρής” πολιτικής της στο προσφυγικό. Πως έγινε αυτό;

Στη Βαυαρία, η μονοκομματική κυβέρνηση των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) – που είναι το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της καγκελαρίου Μέρκελ, απειλείται από το ακροδεξιό και ξενοφοβικό κόμμα “Εναλλακτική για τη Γερμανία” (AfD) το οποίο καλπάζει στις δημοσκοπήσεις, λίγους μήνες πριν τις τοπικές εκλογές.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ισπανός συνάδελφός του  Πέδρο Σάντσεθ συμφώνησαν  με την Άνγκελα Μέρκελ στο θέμα του προσφυγικού και της επανενεισδοχής σε Ελλάδα και Ισπανία προσφύγων από τη Γερμανία.

Το γεγονός αναμένεται να αφαιρέσει επιχειρήματα από τους ακροδεξιούς και να  βοηθήσει τους Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, στηρίζοντας και τον επικεφαλής τους υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. Και βέβαια βοηθώντας την ενότητα της δεξιάς συνιστώσας της συγκυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το μέλλον του συνασπισμού στη Γερμανία

Στο κόμμα τηα Άνγκελας Μέρκελ, την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), επικρατεί η άποψη ότι οι αποφάσεις της Συνόδου και οι συμφωνίες της καγκελαρίου με την Ελλάδα και την Ισπανία δημιούργησαν μια καλή βάση για συνεννόηση με τους βαυαρούς “αδελφούς” Χριστιανοκοινωνιστές. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της κοινής ΚΟ Φόλκερ Κάουντερ, «πριν από εβδομάδες κανείς δεν θα ανέμενε ένα τέτοιο αποτέλεσμα».

Τα ανταλλάγματα

Η Ελλάδα, η Ισπανία και δευτερευόντως μια σειρά χώρες που συμμετείχαν στη συμφωνία, έλαβαν ορισμένα ανταλλάγματα. Η Ελλάδα έλαβε έξι ακόμα μήνες παράταση στην αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που πλήττονται περισσότερο από το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα. 

Η Ισπανία θα λάβει επιπλέον χρηματοδότηση. Η Βουλγαρία πήρε “τεχνική βοήθεια”. Η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας θα συμβάλει στην προστασία των συνόρων. Η Κροατία και η Σλοβακία έναν συνδυασμό χρηματοδότησης και παροχής ανθρωπίνου δυναμικού.

Η Ιταλία αρνήθηκε να υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία με τη Γερμανία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών και το ίδιο υποστηρίζουν οι κυβερνήσεις της Τσεχίας και της Ουγγαρίας.

Μάλιστα η Ουγγαρία διέψευσε τα περί συμφωνίας με το Βερολίνο για τους αιτούντες άσυλο. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Ουγγαρίας δήλωσε ότι η Βουδαπέστη δεν προχώρησε σε καμία συμφωνία σχετικά με την επανεισδοχή αιτούντων άσυλο μετά τη δημοσιοποίηση εγγράφου της γερμανικής κυβέρνησης σύμφωνα με το οποίο η Ουγγαρία είναι μια από 14 χώρες που έχουν δηλώσει έτοιμες να το πράξουν.Σε ανάλογο κλίμα και οι δηλώσεις από την Τσεχία. 

Τι προβλέπει η συμφωνία

Μέσα σε επτά μόλις ημέρες μετά τον εντοπισμό τους σε γερμανικό έδαφος ή στα γερμανικά σύνορα με την Αυστρία, όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν ταυτοποιηθεί στο σύστημα EURODAC θα επιστρέφουν στις χώρες πρώτης υποδοχής. 

Όπως είναι γνωστό, το πανευρωπαϊκό σύστημα σύγκρισης των δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και των παράνομων μεταναστών άνω των 14 ετών (ΕURODAC), δημιουργήθηκε το 2013.

Μέχρι σήμερα μόλις το 15% των προσφύγων και μεταναστών που εντοπίζονται στη Γερμανία επιστρέφουν στις πρώτες χώρες που καταγράφηκαν και η Άνγκελα Μέρκελ με τις συμφωνίες αυτές, σκοπεύει να ανεβάσει κατά πολύ το συγκεκριμένο ποσοστό. 

Καμία δημοσίευση για προβολή