Πώς ο Εμανουέλ Μακρόν αντλεί ιδέες για την αμυντική πολιτική από ιστορίες και σενάρια επιστημονικής φαντασίας

Ο μύθος λέει ότι στο πρώτο της Υπουργικό Συμβούλιο, η Μάργκαρετ Θάτσερ πέταξε πάνω στο τραπέζι το βιβλίο του Φρίντριχ φον Χάγιεκ «Ο δρόμος για τη δουλεία», λέγοντας στους υπουργούς της, «κύριοι, από εδώ και πέρα αυτό θα είναι το “ευαγγέλιό” σας».

Η Θάτσερ δεν ήταν η μόνη πολιτικός που επηρεάστηκε βαθιά από έναν συγγραφέα ή ένα βιβλίο: η Άνγκελα Μέρκελ έχει αναφέρει ότι την άγγιξε βαθιά η βιογραφία της Μαρί Κιουρί. Ο Ιωσήφ Στάλιν είχε αναφέρει το βιβλίο «Το πλήθος: Μια μελέτη του λαϊκού μυαλού» του Γκυστάβ λε Μπον. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει χρησιμοποιήσει αποσπάσματα από τη «Μοίρα του Ανθρώπου» του Νικολάι Μπερντγιάεφ. Και ο Μπάρακ Ομπάμα έχει αναφέρει ως ένα από τα αγαπημένα βιβλία του τη βιογραφία του Ρούζβελτ από τον Τζιν Έντουαρντ Σμιθ.

Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα, φαίνεται ότι τα αγαπημένα αναγνώσματα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, προέρχονται από τον – παραμελημένο από πολλούς πολιτικούς – χώρο της επιστημονικής φαντασίας και μάλιστα από τη λεγόμενη δυστοπική επιστημονική φαντασία, όπου ο κόσμος έχει υποστεί κάποια καταστροφή ή τελεί υπό μεγάλη κρίση και γίνεται προσπάθεια διάσωσης της εναπομείνασας ανθρωπότητας. Με τη διαφορά ότι τα αναγνώσματα αυτά δεν διατίθενται σε κάποιο βιβλιοπωλείο, αλλά γράφονται αποκλειστικά και μόνο για το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.

Αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού

Επίσης, δεν γράφονται από κάποιον γνωστό ή λιγότερο γνωστό συγγραφέα του είδους, αλλά από ανθρώπους όπως η ερευνήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, Βιρζινί Τουρνέ, η οποία μαζί με μια ομάδα καλλιτεχνών των γραφιστικών τεχνών, αλλά και άλλους επιστήμονες και συγγραφείς, καλούνται να παρουσιάσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας λεπτομερή σενάρια κρίσεων που τοποθετούνται στο εγγύς αλλά και το πιο μακρινό μέλλον, με στόχο το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας να σχεδιάσει τις κινήσεις που θα του επιτρέψουν να προετοιμαστεί για ανάλογες εξελίξεις.

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να διανύει τον 16ο μήνα της, ο Μακρόν, αλλά και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, έχουν αποφασίσει, μετά από πολλά χρόνια όπου προσέβλεπαν στις ΗΠΑ για την άμυνά τους, να επενδύσουν σημαντικά ποσά στον τομέα της άμυνας και της σχετικής τεχνολογίας. Ήδη, η γαλλική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Εθνοσυνέλευση του νέου αμυντικού προϋπολογισμού έχει δηλώσει ότι επιδιώκει το ποσό αυτό να φθάσει τα 423 δισ. ευρώ ως το 2030, εκ των οποίων 10 δισ. θα πηγαίνουν σε αντίστοιχα προγράμματα καινοτομίας.

Οι τέσσερις Ομάδες

Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει μια συγκεκριμένη δομή, η οποία ακριβώς ασχολείται με το μέλλον των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων και των προκλήσεων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν, η οποία έχει ως εξής:

  • Κόκκινη Ομάδα: συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και σχεδιαστές
  • Μπλε Ομάδα: αναλυτές των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων
  • Μωβ Ομάδα: στρατιωτικοί και πολίτες ειδικοί, στους οποίους μπορεί να απευθύνεται η Κόκκινη Ομάδα
  • Μαύρη Ομάδα: Το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Γραμμάτων του Παρισιού (Université PSL), επικεφαλής των επιχειρήσεων.

Η λογική πίσω από τη δημιουργία των Ομάδων αυτών είναι να δοθεί απόλυτη ελευθερία στην Κόκκινη Ομάδα να μελετήσει το οιοδήποτε πιθανό και απίθανο σενάριο (από μια φονική πανδημία ή μια επικίνδυνη μετάλλαξη ενός εντόμου μέχρι… εισβολή εξωγήινων), υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει απόλυτη συναίνεση της ομάδας σχετικά με το αντικείμενο του σεναρίου. Από εκεί και πέρα, μόλις το σενάριο ολοκληρωθεί, μαζί με τα graphics, αποστέλλεται στην Μπλε Ομάδα για αξιολόγηση και περαιτέρω ανάλυση, η οποία συνοδεύεται, προφανώς, από εκθέσεις προς το υπουργείο Άμυνας.

Διεπιστημονική προσέγγιση

Οι Γάλλοι δεν πρωτοτυπούν ακριβώς: τόσο οι Βρετανοί όσο και οι Αμερικανοί εδώ και μερικά χρόνια προσπαθούν να εισάγουν «καινά δαιμόνια» στις ένοπλες δυνάμεις τους, ώστε να υποχρεώσουν τα στελέχη τους να σκέφτονται έξω από τα δεδομένα τους. Ωστόσο, το Παρίσι κάνει μια πιο συνολική προσέγγιση στο ζήτημα, καθώς δεν περιορίζεται στις τεχνολογικές προκλήσεις, αλλά απλώνει τα σενάριά του και στους τομείς της φιλοσοφίας, της κοινωνιολογίας και της ανθρωπολογίας, κάνοντας τις μελλοντικές προκλήσεις όλο και πιο απαιτητικές για τους στρατιωτικούς και τους πολιτικούς.

Ταυτόχρονα, οι συγγραφείς έχουν ήδη παράσχει βοήθεια στις ένοπλες δυνάμεις: όταν η Κόκκινη Ομάδα κλήθηκε να καταθέσει ιδέες για τον αντικαταστάτη του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle», το γαλλικό ναυτικό έμεινε άναυδο όταν οι συγγραφείς περιέγραψαν μια επίθεση στο νέο πλοίο από πειρατές, ένα σενάριο που δεν το είχαν καν φανταστεί. Τα τελευταία σενάρια της Κόκκινης Ομάδας αναμένεται να κατατεθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου και η γαλλική προεδρία, αλλά και όσοι ενεπλάκησαν στο έργο εκτιμούν ότι τα 2 εκατ. ευρώ που κόστισε, ξοδεύτηκαν καλά.

Καμία δημοσίευση για προβολή