Πως οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται 8 ώρες με σύμβαση “μερικής εργασίας” – Η μεγάλη μπλόφα

Φόβος επικρατεί ότι η  μετατροπή των θέσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική θα είναι  “μόνο στα χαρτιά” προκειμένου κάποιες επιχειρήσεις να αποφύγουν το επιπλέον κόστος.

Στην πραγματικότητα λοιπόν, ο εργαζόμενος θα συνεχίσει να απασχολείται οκτώ ώρες, αλλά θα αναγκαστεί να αποδεχτεί τη σύμβαση ελαστικής εργασίας για να μην απολυθεί.

Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο εργαζόμενος για τρεις ώρες απασχόλησης την ημέρα θα αμείβεται με 243,75 από 219,78 ευρώ, για τέσσερις ώρες, που είναι και το συνηθέστερο (π.χ. στα σούπερ μάρκετ), θα παίρνει 325 από 293, για πέντε ώρες 406,25 από 366,30 και για έξι ώρες 487,50 από 439,56 ευρώ.

Μερίδα μικρομεσαίων εργοδοτών υποστηρίζει ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% θα έπρεπε να γίνει σταδιακά μέχρι το 2022 ώστε να μπορεί να απορροφηθεί καλύτερα από τους εμπόρους και να μη δημιουργήσει προβλήματα ρευστότητας, ενώ δεν είναι λίγοι επιχειρηματίες-μέλη του ΣΕΒ που πιστεύουν ότι η αύξηση του κατώτατου θα εγείρει διεκδικήσεις για αυξήσεις των μέσων μισθών.

Ο πρόεδρος μάλιστα του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλης Μπασδάνης αποκάλυψε ότι χιλιάδες μικρομεσαίοι επιχειρηματίες προχωρούν αυτές τις ημέρες σε μετατροπή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής:

«Στη Μαγνησία το 90% των 15.500 επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου είναι ατομικές μικρομεσαίες με εργαζομένους από ένα έως πέντε άτομα. Τουλάχιστον τρεις στις δέκα επιχειρήσεις κάνουν μετατροπές των συμβάσεων και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού ήταν ένα θετικό μέτρο, αλλά θα έπρεπε να συνοδευτεί και από κάποια μέτρα ελάφρυνσης των επιχειρήσεων. Αυτό δεν συμβαίνει. Επίσης, θα έπρεπε να υπάρξει σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, ώστε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην υποστούν σοκ. Λόγω του προβλήματος ρευστότητας, η αύξηση του κατώτατου μισθού, που μετακυλίεται και σε άλλους μισθούς, σε τριετίες και επιδόματα, θα επιφέρει έκτακτες καταστάσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να δούμε αύξηση της αδήλωτης εργασίας και απολύσεις γι’ αυτό τον λόγο».

Σήμερα, σύμφωνα με το σύστημα «Εργάνη», στο σύνολο των εργαζομένων οι 422.150 απασχολούνται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση. Σε αυτούς προστίθενται 216.150 εργαζόμενοι, οι οποίοι απασχολούνται μεν με πλήρη απασχόληση αλλά οι αμοιβές τους περιορίζονται στη ζώνη των 501-600 ευρώ. Έτσι, συνολικά 638.300 εργαζόμενοι σε σύνολο 1,9 εκατομμύριο έχουν απολαβές κοντά στο όριο της φτώχειας.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή